Hej!
Du har naturligtvis rätt i att vattnet kommer att trycka på pga höjdskillnaden. Det gäller dock att komma ihåg att definitivt inte skarva dräneringsslangen på den horisontella delen. Den ordinarie skarven hamnar ca 0,4m under innedelen och vattennivån borde inte kunna stiga så högt i slangen, trots att det är svårt att få någon skjuts på vattnat pga att slangen är "ribbad" invändigt.
Men så stora mängder vatten pratar vi inte om i normala fall från en innedel.
Du kommer antagligen alltid att få en viss mängd vatten ständigt stående i slangen, med en frysrisk vid övergången mellan sommar och vinter. Beroende på hur mycket kyla man har kört och hur sent på hösten, så kan dock det mesta av vattnet ha hunnit dunsta bort. Men annars så kan kallluft dras in genom "skorstens" effekten, och förorsaka en frysning i åtminstonde dräneringsslangens mynning.
Ett sätt att undvika detta vore att försöka att "blåsa" rent slangen från vatten varje höst, eller att lägga kanalen med ett fall på 1cm per meter längs hela vägen mot ytterväggen för att erhålla ett tillräckligt självfall.
Om man nu kan acceptera att det ser "snett" ut, man lägger då kanalen 5cm från listen i vardagsrummet och går neråt.
Angående placeringen så har du nog svårt att göra på så många andra sätt eftersom du bor i radhus, och knappast vill
ha luften blåsande över köksbordet. Noterar dock att du antagligen kommer att behöva kompletteringsfylla med gas eftersom rörlängden gränsar till att överstiga 7m, meddela installatören detta så att han tar flaskan med sig utifall. Du kommer nog även att få en ganska lång dragning av matarkabeln eftersom den gärna vill ha 13A, och radhusen brukar ha centralen i tvättstugan eller klädkammaren.
/ Lyckan