CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...  (läst 2715 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad pkon03

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 10
Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« skrivet: 29 november 2010, 17:50:14 »
Hej

Ska träffa min första säljare imorgon för konsultation och offert (Thermia).
Jag känner dock att jag har ingen som helst koll på vilken pump som är bra eller inte.

Har försökt läsa olika forum men ändå inte blivit så mycket klokare, Känslan jag har fått är dock att Thermia är ett bra alternativ.

Mitt hus är ett 20-tals hus 1 1/2 plans hus på 128 m2 + ca 60 källare, med en energi förbrukning på ca 20 000 kwH. Tidigare ägare har använt endast elpatron i gammal kombipanna. Eftersom vi är några fler än tidigare ägare så misstänker jag att vi förbrukar mer vatten än dem. Vi är 5 i hushållet med litet badkar (om det spelar roll) skulle säga att vi har en ganska normal vattenförbrukning och duschar normalt länge.

Finns det någon som kan hjälpa mig i första valet, vilket pumpmärke är bäst! Förstår om alla har sina styrkor men jag behöver ändå en liten hint.
Storlek som borde vara lämplig?

Har ni förslag på andra viktiga frågor att ställa säljaren, Behöver ju inte skylta med min okunskap  :D

OTROLIGT TACKSAM FÖR ALL TÄNKBAR HJÄLP (kommer förmodligen åter med en fråga om offerten verkar rimlig, inom kort)

Utloggad ORAKLET

 • VVS-Tekniker
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 5464
 • Kön: Man
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #1 skrivet: 29 november 2010, 18:24:46 »
Allt beror ju på hur du vill ha det.  Vill du köpa spetsel och i så fall från vilken temperatur( ungefär).

Sedan behöver man veta mkt me om ditt radiator system för att kunna ge dig råd.  Vet du vilken temperatur du kör ut nu när det är kallt.  Kolla på elpannan. *vinkar* 

Utloggad pkon03

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 10
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #2 skrivet: 29 november 2010, 18:35:28 »
Hej Oraklet och tack för att du "tar dig an" mina frågor.

Eftersom jag precis har köpt huset men ännu inte fått tillträde så vet jag inte alls vad jag kan tänkas behöva...
Det jag efterfrågar är generella synpunkter. Jag kommer naturligtvis kräva in mer än en offert men då jag främst vill ha ett så problemfritt värmesystem som möjligt vill jag inte behöva ta in offert från "sämre" leverantörer/märken.

Det du skrev i ditt inlägg hoppas jag att jag förstod rätt... I huset sitter gamla "rejäla" alt "jättedåliga radiatorer(har ingen egen uppfattning) kring murstock. dvs inga radiatorer under fönstren...
Min fru (visst brukar man skylla på dem  ;D) vill ha det relativt varmt och skönt samt att vi på sikt kanske vill sätta in ett hörnbadkar i källaren (spelar det någon större roll?)

Jag har en fungerande kakelugn som jag tänker nyttja för ventilationen samt lite extra under de kallaste dagarna. Självklart vill jag inte behöva använda elpatron mer än nödvändigt men samtidigt vill jag inte överdimensionera systemet...

Som du förstår har du som orakel möjlighet att lura skiten ur mig då jag inte har någon större koll. Det är just därför er hjälp är helt avgörande för vår husfrid i framtiden ;D.

Tackar om du eller annan har möjlighet att skriva nytt svar där ni ger tips och råd

Utloggad Mr Energi

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 359
 • Kön: Man
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #3 skrivet: 29 november 2010, 18:39:27 »
Du behöver inte vara rädd för att åka på "dåliga" märken av de 3-4 mer kända. Bilda dig en uppfattning av installatören och var noga med referenser, det är viktigare tycker jag!  Thumbsup
Villa i Sthlm. Införskaffad 2014, 172m2, delvis eluppvärmt bottenplan.
NIBE 1245 6KW, 130m borrhål -2010
FTX ventilation -2015
Jacuzzi med inkoppling till BVP -2015
Tilläggsisolerat Vind 2015
Uterum med golvvärme inkoppling till BVP -2015
Vattenradiator på toalett och pannrum (tidigare elgolv) -2015
Borrat ett hål till a 130m -2016

Nu börjar min värmepump bli alldeles för liten....

Utloggad ORAKLET

 • VVS-Tekniker
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 5464
 • Kön: Man
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #4 skrivet: 29 november 2010, 18:53:46 »
Ja Energi gubben här har helt rätt. Referenser är  Thumbsup.  Alla har ju sina personliga favorit märken. Men om du köper något av de stora, CTC , IVT, Thermia,Nibe( bär emot att säga det) så får du en bra maskin. Hitta en installatör av sagda märken som du litar på så går det fint.  Gamla raddar är för det mesta bra. Och i egenskap av Orakel så lurar jag ingen. Även om en del säger något annat ;D

Lycka Till  *vinkar*

Utloggad pkon03

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 10
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #5 skrivet: 29 november 2010, 18:57:58 »
OH va bra sida det här var - Tackar så hemst mycket för snabba svar.

Finns det några frågor jag inte får glömma att ställa imorgon vid konsultationen?
Något annat så här i inledningsskedet jag bör kolla upp eller tänka på?

Mvh Patrik

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 8511
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #6 skrivet: 29 november 2010, 19:30:43 »
Tidigare elförbrukning, 20 MWh/år, skall användas med försiktighet. En del kan snåla ordentligt med värmen. Jag tycker det låter väl lite med tanke på ytan och byggnadsår. Tänk också på at det har varit ett antal varma vintrar bortsett från den senaste. Det är inte säkert att siffran avspeglar normalt klimat (vad nu detta kan bli framöver). Man brukar rekommendera minsta storleken på pump, 5-6 kW, till den angivna förbrukningen. Men där behöver man tänka framåt i tiden och fundera över varmvattenbehovet när barnen är i tonåren. Med 5 eller 6 kW tar det tid att ladda varmvattenberedaren.

Badkar i källaren: Antar att ni vill ha varmt runt omkring badkaret också. Oisolerade källare kan dra otroliga mängder värme. Det har varit ett antal fall här på forumet där nyblivna värmepumpägare har frågat varför pumpen inte klarar av vad installatören lovade. Det har då visat sig att de har börjat värma källaren när värmen blev så billig. Ev. uppvärmning av källare måste med i kalkylen. En annan sak att fundera över vad gäller badkaret, räcker 160 l inbyggd beredare eller skall det vara en större fristående.

Snåla inte på borrhålet. Det har längre livslängd än pumpen. Kontrollera också vilken effekt offererad pump egentligen har. Typbeteckning och verklig avgiven effekt kan skilja en hel del.   

Håller med om att de största märkena är likvärdiga tekniskt sett. CTC har lite egenheter med varmvattenberedningen som kan ge problem, det är åtminstone det intryck jag har fått.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Labold

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 1316
 • Kön: Man
 • Tack till solen!
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #7 skrivet: 29 november 2010, 20:06:36 »
En bra grej att kolla innan du tar in offerter är om radiatorsystemet lämpar sig för vp. Du kan titta på termometern vid elpannan, men personligen (vis av erfarenhet, tyvärr egen sådan) så så skulle inte jag förlita mig på en gammal termometer... Jag rekommenderar att du shoppar en sån här:

http://www.clasohlson.se/link/m3/Product,Product.aspx?artnr=36-2877

för den kommer du också ha nytta av efter installationen för att kolla så att radiatorerna har balanserat flöde. När du har shoppat en sån så tejpar du en bit maskeringstejp på det rör som går FRÅN kombipannan EFTER ev shuntventil TILL första radiatorn, det som kallas framledningsrörstammen. Mät temperaturen på röret några gånger och notera denna samt utetemperaturen. Om tempen ligger runt 40-50 grader nu när det är 10 minus ute så har du ett lågtempsystem som lämpar sig väl för vp-konvertering. Ligger tempen uppåt 60-70 grader har du ett lågtempsystem och då kan det behövas modifieringar i radiatorsystemet för att få bra driftförhållanden för en vp. Det är mycket bättre att ta med såna ev. modifieringar från början i en totaloffert, för då får du allt gjort på en gång och får dessutom ROT-avdrag enligt vp-schablon på hela totalsumman.

Alternativt kan du förstås låta installatörerna mäta in temperaturen, vilket varje seriös installatör borde göra innan offert... Jag tror ändå att du kommer tycka termometern är en bra investering om du ser framför dig att bli en engagerad vp-ägare  :)

Mitt tips om du har gamla raddar är också att du bakar in i offerten att alla radiatorventiler ska bytas ut mot förinställbara nya radiatorventiler. Lätt att göra när systemet ändå är tomt på vatten, och då har du alla möjligheter att strypa in flödena i systemet i efterhand.

Som sagts tidigare: snåla inte på borrhålet. Och med fru som gillar varmt, 5 pers i hushållet varav 3 kanske blir tonåringar snart, skulle jag gå för en vp med extern varmvattenberedare på 300 liter.
« Senast ändrad: 29 november 2010, 20:12:31 av Labold »
30-tals träkåk i huvudstaden, två plan och källare, sammanlagt 150 m2 uppvärmd yta, tilläggsisolerade väggar, tvåglasfönster. Tidigare elpanna med total elförbrukning ca 28000 kWh/år. April 2010 byte till VP Thermia Duo Optimum 8 kW, VVB MBH 300 liter, 160 m borra varav 150 aktivt. Ungefärlig värmefaktor hittills ca 3,4. Undervåningen 4 gamla sektionsraddar på tvårörssystem, övervåningen 5 panelraddar på enrörsslinga med STAD-ventil, källaren 1 Aermec UL26 fläktkonvektor, volym/knäpptank 100 liter på framledningen kopplad topp-botten. Ca 190 liter total systemvolym. 22° inomhustemp, 16° i källaren. Klarar -13° utetemp utan tillskott (så länge inte frun duschar...) Trivs finfint med IR-termometer och förinställningsnyckel i handen.

Utloggad pkon03

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 10
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #8 skrivet: 29 november 2010, 21:14:58 »
Hej och tack för svaren.

Huset är tilläggsisolerat och jag misstänker att del av uppvärmningen har legat under hushållsel då hon använt 2 st elradiatorer under kallaste månaderna. Tycker nog dock även jag att värdet enligt energibesiktningen verkar lite låg?!

Då är det alltså följande jag bör försöka kolla upp imorgon:

Radiatorer anpassade för VP.
Lite extra borrhåls djup.
Ev. extra vattentank (ev även lite större VP) med tanke på stundande tonår.
Källaren har sedan tidigare varit uppvärmd med befintliga radiatorer och med ett extra fritstående elradiator
Termometer och radiatorventiler.
Väl renommerad aktör

Har jag missat något?

Fråga dock: Behövs både större VP OCH större varmvattenberedare eller är det antingen eller? 

Utloggad ORAKLET

 • VVS-Tekniker
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 5464
 • Kön: Man
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #9 skrivet: 29 november 2010, 21:25:50 »
Jag tycker att du ska förklara för den eventuella installatören, hur du vill ha det.

Sedan så får han bygga efter det.  Om du vill kunna använda termostater på alla element så ska du såklart kunna det. Om du inte vill köpa spetsel så fixar man det.  Sedan så får man se hur det ser ut innan ett förslag kan lämnas.

Men det är DU som bestämmer hur det ska fungera ingen annan, ja kanske tanten då som för oss andra. *vinkar* 

Utloggad pkon03

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 10
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #10 skrivet: 29 november 2010, 21:38:16 »
Så sant så sant, åtminstonde vad gäller temp och duschtider. Sen gäller det bara att jag sett till att det blir så som hon vill ha det ;)

Huvudfrågan som gnager lite i bakhuvudet är väl igentligen.
Hur bör jag vilja ha det? Vad skulle ni själva gå på för typ av pump, storlek, djup, vattenberedare, elpatron (är det samma som spetsel) Användning av kakelugn, m.m.

Får man ställa en sån fråga och går det att ge ett svar på frågan utan att själv varit där! Vad tror ni om ni uppskattar lite med hjälp av de ingångsvärdena jag gett.

Borrdjup förstår jag att det är helt omöjligt att svara på men kanske det andra?

Utloggad Elmer

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Sandviken (Gävleborg)
 • Antal inlägg: 824
 • Kön: Man
  • Min hemsida
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #11 skrivet: 29 november 2010, 22:11:16 »
Vi är själva 5 i familjen varav 2 tonåringar samt en nästan tonåring.
Går väl ca 3 duschningar/dygn + 1 badning varannan dag.
Det innebär att min VP jobbar ca 1200 timmar/år med VV-laddning. Det betyder 3h 20min per dygn för VV-produktion. Det borde betyda drygt 5000 kWh/år för VV producerad med en elVVB. Vet inte vad din offert säger om andelen VV.

Nu vet jag inte om jag har rätt, men jag anser att ska du sätta in en 300 liters extern VVB så bör du nog gå upp en storlek på VP. Gott om VV orsakar mer dushande/badande.
Alternativet är väl annars en s.k. spetsberedare. Alltså en liten VVB på 50 -100 liter som spetsas med elpatron. Den kan man demontera när tonåringarna är utflugna.
Plats: Sandviken (Gästrikland)
Hus: 1 1/2-plan med källare byggd -27 tilläggsisolerad 70 mm samt 3-glasfönster. 300 mm isolering på vind. 186 m2 som värms upp.
Förr: Direktverkande el (ca 25000 kWh/år totalt).
Nu: Nibe 1230 6kW, 142 m aktivt borrhål, 20 st konvektionsradiatorer, 1 st EVECO UNMVP28 med dubbla batterier för värme och kyla. Legionellakörning var 7:e dag.
Total elförbrukning: 2006=12825 kWh 2007=14006 kWh 2008=13591 kWh 2009=14858 kWh 2010=16123 kWh 2011=15073 kWh.
Elmätare på VP sedan apr-09.
Elförbrukning VP: 2010=8912 kWh (varav TS 1612 kWh), 2011=6870 kWh (varav TS 711 kWh).
Loggning: http://e-logger.se/pub?elmerbryd&p=1

Utloggad purjo__

 • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Gävleborg
 • Antal inlägg: 13084
 • Kön: Man
 • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
  • Min värmepumps-blog
SV: Val av BVP? Behöver all hjälp jag kan få...
« Svar #12 skrivet: 29 november 2010, 22:29:22 »
Den befintliga elpannan bör ha nån form av värmeautomatik. Kolla vilken värmekurva den är inställd på (Knäpp några kort och lägg upp här om du är osäker på hur du läser av den).

Och, som sagt var, de stora tillverkarnas produkter är ganska likvärdiga. Dom har sina styrkor och svagheter. Men, minst lika viktigt som fabrikatet är installatören. Förutom att han skall göra ett bra jobb nu så skall han finnas kvar och vara intresserad av att hjälpa dig om 7-8 år när anläggningen eventuellt krånglar - Referenser...
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?