Glöm braskaminen - det får du aldig någon pay-off på!
Avverka skog, hugga ved, trava ved, bära ved, städa huset, betala sotaren. Dessutom behöver du (om du inte redan har) motorsåg, yxa, kap, klyv, släpvagn? och arbetslust - och sist men inte minst tid över.
OK jag förstår att det är mysfaktorn som gäller, i vart fall brukar det vara det.

Får jag ge dig ett tips, säg åt din Sambo/fru/partner (om någon sådan finns) att du inte kommer att lägga din hand vid vedförsörjningsarbetena, men att du tycker det är bra att han/hon ser nyttan i att arbeta lite med kroppen på sin fritid, och att det kan ersätta annan motion som han/hon betalar för i dagsläget

. Då kanske det blir annat ljud i skällan.
Skämt åsido...
Skall du ha en braskamin behöver du en rumsgivare, detta gäller oavsett vilken värmepump du väljer. Annars kommer du att få väldigt varmt i huset då du eldar, detta beror på att värmepumparna i normalfallet arbetar enbart med utetempen som utgångspunkt.
Vill du ha ett ekonomiskt förslag?
Då borde du titta ordentligt på Comfortzones nya typ av frånluftsvärmepump, den arbetar enbart med frånluft och direkt tilluft via spaltventiler eller andra tilluftdon. Du behöver alltså inte gräva, borra eller installera någon värmeväxlare eller annan klenare frånluftsvärmepump. Den ger 5 kW i uteffekt, om det räcker för dig vill jag låta vara osagt, men det borde du kunna ta reda på själv antar jag.
Med den borde till och med braskaminen fungera riktigt bra som tillskott om det kniper!
Solfångare kan vara en fördel om du är miljömedveten och vill göra en insats för miljön, speciellt mycket pengar sparar de däremot inte.
Dock så bör den förlänga din värmepumps livslängd då den inte behöver gå nämnvärt under sommarhalvåret då solfångarna står för tappvarmvattnet.
Viesmann har en värmepump som har inbyggd solvärmeslinga och styrning för både solvärme och frikyla som standard - hur de ligger till prismässigt vet jag dock ej. Kräver mark/bergvärmeslinga för att funka.
Jag tror att en CTC borde funka ganska bra om du enbart skall ha golvvärme, den har en speciell lösning där varmvattenberedaren är en liten inbyggd acktank, varmvatten värms av två kopparslingor med genomströmningsvärmeprincipen. Golvvärmeslingorna får sin värme via en shuntstyrning som borde fungera bra. De problem som finns med deras typ av lösning (acktank + shuntstyrning) uppstår som regel när relativt höga (50-55 grader) framledningstemperaturer krävs. Då går det en del tillskott som inte övriga värmepumpar förbrukar. Har läst ett antal inlägg i detta forum där ägarna har mixtrat med att stänga av elpatronen och flytta tempgivarna för att komma ifrån dessa problem. (och delvis lyckats) Detta borde dock som sagt var inte vara något större problem för dig då du rimligtvis inte skall komma upp i sådana framledningstemperaturer.
Dessa är de tre tillverkare som jag anser utmärker sig med alternativa och kreativa lösningar som kan fungera bra vid nyinstallation i nya välisolerade hus med golvvärme som uppvärmnings-system.
Även konventionella värmepumpar skulle kunna fungera för dig, förövrigt även en IVT 495 twin, men jag tror nog att det går att komma billigare undan på annat sätt.
Vet inte vad viessmanns solfångare kostar, men är de överkomliga i pris så borde det kunna vara en ganska bra totallösning - du kan ju få 7500 kr i bidrag för solfångarinstallationen. (om det gäller vid nybbygge vet jag dock inte)
Fristående acktank i ett så pass renodlat system som du kommer att ha tycker jag är lite "overkill", den gör att du får något längre gångtider på värmepumpen, men i övrigt kan jag inte se några större fördelar med acktank. Den ger dessutom värmeförluster.
Om du skall gräva jordvärme så föreslår jag att du lägger så pass mycket slang att du kan ta ut hela husets värmebehov ur slingan, detta även om du inte skall göra det vid den installation du står inför denna gång.
Nästa gång du skall byta värmepump så kommer den med allra största sannolikhet att kunna tillföra huset all den energi som det behöver (tack vare teknikutveckling... t.ex. kan en varvtalsstyrd kompressor göra det möjligt att dimensionera värmepumpen för (nära) 100% energitäckning, utan att det behöver påverka livslängden), och då är det bra om markslingan hänger med.
Försök med andra ord ta reda på ditt nya hus energi och effektbehov, då kan du göra en rättvis bedömning av vilken värmepump du skall investera i.
/Rickard