Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Olika bud från olika installatörer gällande att behålla elpanna eller inte  (läst 1026 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad S-Man

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 2
Hej.

Jag är på gång att flytta in i mitt första hus snart och håller på att ta in offerter för ett nytt värmesystem. Idag sitter där en elpanna med värmeväxlare, en CTC Excellent 2 från 2001. Där finns vattenburet värmesystem i huset. Jag har fått olika besked från olika installatörer och vänder mig därför hit för att finna råd. Vissa (merparten) hävdar att jag absolut bör byta både panna när jag sätter dit en ny värmepump för att det helt enkelt är bättre och kommer att spara mer energi. Givetvis så kostar denna lösning mer (ca 23 000 mer). Sen finns där dom som säger att jag inte alls behöver byta den befintliga pannan utan kan koppla på en värmepump på den och att denna lösning är hur bra som helst.
Ett av dom första argumenten jag hörde för att byta pannan var att värmepumpen inte kommer att värma tappvattnet utan bara vattnet till radiatorerna. Men som jag fattar det så värms vattnet till radiatorerna genom vattnet som används till tappvatten.
Givetvis så vill jag ju inte lägga ut pengar i onödan om det funkar lika bra (eller nästan lika bra) med att koppla värmepumpen till den befintliga pannan.

Är det någon här som har några rekommendationer?

MVH

S-Man
« Senast ändrad: 18 oktober 2010, 14:42:35 av S-Man »

Utloggad silverräven

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Kristianstad
  • Antal inlägg: 320
  • Har tummen mitt i handen
Jag dockade en LVP IVT 700 till en befintlig FLVP IVT 490 och det har fungerat bra. LVP värmer bara golvvärmeslingorna och FLVP tar hand om varmvattnet (ibland med hjälp av elpatronen vid varmvattenspets). Jag slipper således konkurrensen mellan varmvatten och värmevatten i LVP. Jag tycker det är vettigt att ta tillvara värmen i frånluften. Så lycka till med det. Det viktiga är att hitta en installatör som vet hur det skall göras. Min installtion var den första som dom gjorde.
Den 4 oktober 2017 installerades en IVT Vent 202. Huset byggt 2003, 1-plans boyta ca 200 m2 inkl 24 m2 vintertrdg. Kör enbart på utegivaren och med öppna ventiler i golvvärmegivaren, inställda enl installationsschemat. Årsförbrukning 13894 kWh (2016) inkl hh-el. 2017 14945 kWh.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser