Behöver ytterligare tips och kommentarer angående hur jag skall dra slangar till och från mina energibrunnar. Ursäkta att det blir långt, men jag har många funderingar (en del av dessa ventilerade förut under "Hjälp - borrarn kommer!"
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,3480.0.htmlJag har två borrhål, 100 + 70 m aktivt djup, 110 + 80 m totaldjup. Brunnarna ligger bara 6 m från varandra, men den andra (som fick borras pga krosszon i berget på 110 m djup i första) gradades 20 cm/m, så medelavståndet (på 45 m djup) blir ca 15 m. Jag antar att jag kan räkna med att jag har 170 m aktivt hål, men att hålen kommer att påverka varandra negativt på övre delen. Hade jag fått ta ställning till det andra hålets längd hade jag förmodligen borrat det (nästan) lika långt som första, för att kompensera att de ligger tätt – då hade jag kanske också kunnat köra parallella slingor utan strypning…
Till borrorna tänker jag koppla en IVT HT+E9 eller en Nibe 1130-10. Eftersom jag måste gräva runt huset för att lägga ner slangen ca 30 m, tänker jag, efter tips från forumet, köra KB-ut oisolerad för att ”låta marken ta första smällen”. (Men eftersom jag passerar både vatten och avlopp utan att veta exakt var de går måste jag nog isolera en del av vägen…).
En seriekopplad slinga blir 2(110+80+30+5), 450 m totalt med ledningsdragning inomhus. Max rekommenderad längd är 400 m, kan man dra ut på det till 450? Jag vet att Rickard har 500 m slinga, men han har 5 gr deltaT på en 7 kW pump, så jag tvekar. Vid seriekopplad slinga tänkte jag (efter att ha låtit ”marken ta värsta smällen”) gå ned med KB-ut i djupaste borran först, grundaste sedan, Synpunkter?
Luftning mellan hålen har jag förstått är att rekommendera vid seriekoppling. Jag antar att jag behöver det vid parallellkoppling också, det grundare hålet ligger en bit upp i en slänt, omöjligt att fixa fall är jag rädd, även om VP kommer att vara högsta punkten på KB-systemet. Måste man montera klämkopplingar på slangen och gå över till metall för att kunna lufta, eller finns det plastkrökar (för insvetsning, kollektorn skall väl vara helsvetsad?) med luftningsmöjligheter?
Om jag väljer att parallellkoppla, kan jag då parallellkoppla ute vid borrhålen och sätta någon sorts strypning på korta borran (återigen, finns något sådant i plast för insvetsning?), eller är det att be om problem? Givetvis måste jag montera tempgivare och mäta KB-ut på båda borrorna om jag gör detta… fast 30 x2 m extra markslang kostar ju inte mer än en tusenlapp extra, så det är kanske lika bra att sköta strypning och tempmätning inomhus?
Sedan har vi det här med håltagning i fasaden, om ni orkat läsa så här långt! Jag har ca 1 m tjock naturstensmur som jag skall borra hål i (inte själv, dock!). Vad är lämpliga håldiametrar för 1 resp 2 st 40 mm plaströr med isolering? Är det bättre att gå genom väggen med kopparrör? Finns färdiga lösningar för 2 rör/hål? Vad skall man tänka på, förutom ett visst fall utåt?
Att inget kan få vara enkelt!
Henrik