Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: driftoptimering Thermia Villa 5.5  (läst 1670 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Norrlänningen

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Umeå
 • Antal inlägg: 124
driftoptimering Thermia Villa 5.5
« skrivet: 20 maj 2004, 23:28:00 »
Tjena.

I stället för att grubbla själv och ta tillvara precis alla möjligheter att göra fel ;) så tänkte jag ta och höra här om det finns några tankar och ideér kring inställningar etc.

Först lite historia. Bor utanför Umeå, fastigheten är en enplanare på 175 Kvadrag,byggd -84. Gick i fjol över från Elpanna till Värmepump. Gjorde då av med ca 31.000 kWh (kikade också 10 år bakåt och såg vad tidigare ägare pysslat med samt slog ut snittet utifrån faktiska avläsningar och hamnade då på strax över 30.000 kWh)

Under Elpannetiden så hade vi en innetemp på ca 21 grader och varmvattnet var lite sisådär (tror den separata patronen som var till varmvattnet inte mådde så strålande bra).

Enligt ritningar där dimensionering av fastighetens värmesystem finns så är max effektbehov 9 kW

Hur som haver så satte jag in en Thermia Villa 5.5 samt borrade 151 meter, varav ca 130 är aktivt hål (vattnet går högre. men det drevs ned 21 meter foderrör och jag räknar inte den biten alls). Mycket stort vattenflöde, 15 kubik/timmen blev det uppmätt till och köldbärartempen är helt ok.

 Så, till lite värden. Installationen togs i bruk 31/7-03,  Total Elförbrukningen från då tills 1/5  ligger på 13.800 kWh. Innetemperatur har legat på 23-24 grader (EJ förhandlingsbart, "har vi investerat så ska jag ha det varmt" är frugans syn på saken). Då renovering av badrum ligger halvnära till och det då kommer bli bubbelkopp så passade vi på att slänga in en elberedare på 110 liter som toppar varmvattnet.

Det har också badats något kopiöst denna tid, slagit ut att det blir ett snitt av 4 badkar i veckan :o (Har en 18 månaders son som ÄLSKAR att bada, och är rätt duktig på att tala om att så är fallet, denna mängd badkar är alltså således inte heller förhandlingsbar  ::)

 Jag vet att slakten av denna lösning brukar bli rätt rejäl, men nämner det ändå, det blev en FLM30 åsså för att lösa ventilationen som försvann då elpannan gjorde sorti (var en värmeåtervinningshistoria, CTC Master 101 om jag minns rätt som åkte ut) och jag har avsevärt bättre drag i frånluftsdonen nu.

 Hur som haver så funderar jag på inställningsbiten på pumpen och om det (bl. annat pga en del inlägg här kring hur spetsberedaren används) går att optimera ännu mer. Följande värden har jag idag:

Innetemp: 23,4 grader
Kurva 35
Gradmin underskott för VP start värme -80 (mindre och det blir kallt och TS börjar gå in för tidigt)
Gradmin underskott TS -700
Starttemp för VV-produktion 44 grader
Pumpen täckte i vintras till -14
KB in var större delen av vintern +1, har vid enstaka tillfällen i slutet på vintern varit 0, aldrig under.
Har laborerat med hastigheterna på cirkpumparna, med mindre trevligt resultat, de funkar inte någé vidare med mindre hastighet på dem, det enda som händer är att gradminutunderskottet springer iväg och det går okristligt med tillsatsel.

Så till lite drifttider (dagens värde):

VP: 4749 timmar
VV: 903 timmar
TS: 153 timmar

Är det någé jag bör ändra, fixa eller ska jag bara vara nöjd. Funderar en del kring om jag har den smidigaste lösningen för ex varmvattnet (har dock prexis hur mycket som helst av den varan, och tur är det för husfriden  ;D )

Så, förslag å idéer...bring it on  ;D
« Senast ändrad: 20 maj 2004, 23:30:58 av Norrlänningen »
Allt går, det är bara olika svårt

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
Re:driftoptimering Thermia Villa 5.5
« Svar #1 skrivet: 26 maj 2004, 01:33:09 »
Norrlänningen!
Jag har en Villa classic 7,5 till ungefär samma förbrukning. jag tycker att du har helt ok förbrukning, och säkert inställning oxå.
Du har ju höjt rumstempen avsevärt, varje grad kostar energi!! men det kan va värt det för "husfriden".
Att spetsa  VV minimalt kan spara en del, och kanske du kunde koppla bort spetsen helt ca 8 månader/år!? men du måste fixa förbigång runt elberedaren isåfal!? Om det funkar utan spets när pumpen kan jobba nästan bara med varmvattnet (pga av värme ute), då skulle du spara en del!?
Du hamnar väl runt 16`kwh på ett år gissar jag... med 20 grader inne o liten vv förbrukning kring 12- 13´ det är helt ok.  

Köp en rumsgivare om du nu inte har det, den är toppen!!!!! oftast höjs värmekurvan pga av att man fryser en dag, det kan tex bero på väderomslag eller vind ute, med den följden att rumstemp blir lägre än normalt och sen sänks inte kurvan det glöms bort.

Frugan får säga vad hon vill men rumstemp är till stor del en (O)vana, höj till 25 grader... efter ett tag är det er mystemp, eller sänk 2 grader och skicka fram en flisväst, om det kniper de kan funka!
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Norrlänningen

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Umeå
 • Antal inlägg: 124
Re:driftoptimering Thermia Villa 5.5
« Svar #2 skrivet: 26 maj 2004, 08:08:52 »
Tjena Bertil och tack för svaret. Jo jag tror också att inställningen är hyffsat bra, jag har läst, funderat, fipplat å grunnat, funderat och verkar nog ha fått till det en del, även om vissa experiment gjort att elmätaren gått otäckt fort ibland, men allt det man ändrat kan man ändra tillbaka  ;D.

Har vädjat, bönat och bett frugan om att  vi i alla fall kan sänka nån grad, men hon härstammar från ett värksläkte, och är det kallt så får hon ont i bena så det går mindre bra på den fronten. Jag tror faktiskt, precis som du säger, att en innegivare är lösningen på detta, då kan jag ha rätt temp inne men också rätt kurva och inte "strax över". För det är precis som du säger, det som en gång höjts...det sänks inte igen.

Rörpularn gjorde en variant så jag kan släcka elberedaren och "gå runt den" och bara låta VP köra VV (visst är det härligt med förkortningar    8) så jag tänkte att jag skulle ta å stänga den när det konstant blir över 10 grader ute i alla fall. (ingen vettig anledning till varför just då, bara ett värde jag "bestämt" mig för)  Nackdelen då är ju att det kommer höras då man inte längre kan "skålla sig" i duschen ;D

Så summa sumarum, av med spetsberedare (vad tror du föresten om att låta den ta hela vv-produktionen vid svinkyla?) vid värme ute och in med innegivare (å NED med tempen  ::) )« Senast ändrad: 26 maj 2004, 10:23:22 av Norrlänningen »
Allt går, det är bara olika svårt

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
Re:driftoptimering Thermia Villa 5.5
« Svar #3 skrivet: 26 maj 2004, 23:17:44 »
Norrlänningen!

Bra du har redan en förbigång så du kan stänga spetsberedaren på sommarn!!! det sparar en del...
Om du får lite snålt med vv så kan man pressa ur lite mera ur vp, vissa begränsningar finns i pumpens styr, tex så finns maxtid förr vvberedning (så att inte huset kyls ut) men det kan man ändra tillfälligt på sommarn. du kan ju oxå prova att köra vp på enbart vv då kanske den inte bryr sig om ev begränsning i styren.
Ang svinkyla så smilar jag lite nu, jag har kopplat så en elberedare kan ta hela vv lasten vid svinkyla, då kan vp konstant jobba med värmen det sparar en del tillstattsel helt klart. Det blir stor skillnad!! ( om nu inte vp jobbar kring max temp hos dig vid stark kyla pga små radiatorer!? då är det liten vits.
Jag brukar sänka tempen i källarn och i ett trapphus oxå vid stark kyla, tänk bara på ev frysrisk om du stryper.
Jag hade 2 timmar tillskott under hela  2003!!!!!!!!!
mest för att det är kul att skruva och testa, det sparar ju inte många kronor.
Du har rätt inställning till styren, dom flesta törs inte ändra några värden. Som du säger skruva lite kolla upp vilken effekt det får, det är bara bra!!
Jag kör -100 för vp start och max (ca -1000) för start av tillskottet, det bromsar elpatronen rejält, det blir ändå inte för kallt inne, det beror nog på att på dagen jobbar vp mycket med vv och halkar efter lite med värmen. Men dagtid och kvällen tillför vi mycket värme med tex data tv belysning mm. även varje person ger ca 200 W. Det den halkat efter tar vp igen på natten när den får jobba ostört med värmen... ( detta gäller vid utetemp när vp "nästan" räcker till utan tillskott).
Du har 153 timmar tillskott det är inte mycket , ca
1000 kwh för tillskottet är helt ok!!
Kör hårt o lycka till!!!!!  ;D 8)

Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

 • Dot gäster: 67
 • Dot dolda: 0
 • Dot användare: 0

There aren't any users online.