Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Basfakta  (läst 885 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Knutte

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 61
Basfakta
« skrivet: 11 juni 2005, 10:37:56 »
Trots att jag försökt läsa på en del inser jag att det finns några basfakta som jag måste få ställa riktigt korkade frågor om:
Låt oss ta en Nibe 1215-7 som exempel.  Att den "är på 7 kW"  -  vad betyder det egentligen? Producerar den 7 kW all den tid som pumpen går eller är det en max-effekt som erhålls under speciella förhållanden?
Och sedan energiförbrukningen  -  hur varierar den när pumpen "går" resp. i stand-by?
Kan man på ett enkelt sätt kalkylera strömförbrukningen när man avläst "tim. VP"?

All detta går säkert att läsa sig till både i detta forum och på annat håll, tipsa mig bara om var eller (hellre) förklara för en som inget förstått!
« Senast ändrad: 11 juni 2005, 10:39:32 av Knutte »
Nibe 1215-7 ansluten till 500 m enkel ytjordslinga, tagen i drift 1/6 2005. Fastigheten är ett trähus på 100 m2 med källare, beläget i Västerbottens norra inland.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28354
 • Ägare av forumet
SV: Basfakta
« Svar #1 skrivet: 11 juni 2005, 15:26:44 »
Jag har en Nibe 7 kW, den ger som minst ca 7 kW. (vid kall inkommande brine och hög framledningstemp)
Den ger ca 9 kW vid hög temp på inkommande brine och låg temp på radiatorkretsen.

Deras nya värmepumpar som nsart börjar säljas är mer anpassade till övriga marknaden så att deras 8 kW:are ger ca 8 kW "som mest" och lite mindre vid sämre driftsförhållanden.

För att förenkla lite kan man säga att de flesta mark/berg-värmepumpar ger ut nästan samma effekt hela tiden, driveffekt och uteffekt påverkas dock litegrann båda två så att kompressorn börjar dra mer effekt och ge ut mindre vid sämre driftsförhållanden (låg temp på brinen och hög temp på radiatorsystemet), detta sammantaget gör att COP blir sämre vid kall brine och hög framledningtemp än vid varm brine och låg framledningstemp. Skillnaderna är dock inte så stora om man t.ex. jämför med en luft/luft-värmepump där COP förändras från kanske över 4.0 till under 1.5 beroende på utetemp, detta är också mark/berg-värmepumpens stora fördel i förhållande till luft/luft och luft/vatten-värmepumparna. När det är som kallast och krävs mest uteffekt så ger en mark/berg-värmepump nästan "full" uteffekt, medan luft/luft och luft/vatten-värmepumparna ger väldigt lite eller ingen uteffekt.

En Nibe 7 kW drar ca 2 kW i snitt enligt mina mätningar, men det varierar mellan 1800 och 2200 W beroende på brine/framledningstemp.

När den står i standby som du skriver så drar den bar ca 70 W (cirkpumpen för radiatorsystemet + reglerdatorn), när kompressorn startar så går den alltid med full effekt, den effekt som förbrukas är dock som tidigare beskrivits beroende på vilka temperaturer man har på brine och radiatorkrets.

Har jag tjorvat till det mer, eller hjälpte det dig?
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Knutte

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 61
SV: Basfakta
« Svar #2 skrivet: 11 juni 2005, 16:16:25 »
Tack  -  det hjälpte!
Ditt svar, tillsammans med vad jag trott mig veta sedan tidigare, gör att det nu känns  som om jag kan sätta mig ner framför damfotbollen i kväll utan den där otäcka gnagande känslan i huvudet: hur då 7 kW ............... ?
 :)
Nibe 1215-7 ansluten till 500 m enkel ytjordslinga, tagen i drift 1/6 2005. Fastigheten är ett trähus på 100 m2 med källare, beläget i Västerbottens norra inland.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser