Jag har haft problem med korta gångtider på Altherman när det är ljummet ute, runt 10-15 grader alltså. Typiska vårtemperaturer. Då har pumpen gått 1,5 minut och stått still i 3 minuter. Kanske inte ett problem men det känns inte bra med så många starter. Nu tror jag att jag löst detta genom att:
1) Installera innegivare.
2) Sätta börvärdet för framledningstemperaturen till 35 grader. Ingen automatik alltså.
Resultatet är att när innegivaren begär värme, så jobbar pumpen kontinuerligt för att få upp framledningstemperaturen till 35 grader. Det är såpass varmt att den effekten vp producerar hamnar i huset istället för att följa med returen tillbaka till vp. Därmed går den hela tiden, tills innegivaren säger stopp. Sedan står den still en till ett par timmar, tills huset svalnat så att innegivaren begär värme. Och så vidare.
Detta gäller då vår, sommar och höst. Kallare årstider gäller automatik. 35 grader funkar här men beror förstås på hur radiatorerna är dimensionerade. Här är enrörssystem med tre parallella slingor.
Ett alternativ hade kanske varit en volymförstorare, men det ovanstående verkar funka. Kanske det kan hjälpa någon annan med samma problem.