Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: CTC eco 5 - Larmar om Press. h/l  (läst 4742 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Neuen

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
CTC eco 5 - Larmar om Press. h/l
« skrivet: 19 maj 2010, 20:21:25 »
Hej jag är ny här på forumet, hittade hit när jag nu har fått lite problem med bergvärme-pumpen (-02). Verkar trevligt =)

Iaf så började en röd lampa blinka på min termostat inomhus, fattade först inte vad som menades med det, men märkte senare att det var slut på varmvatten när jag skulle duscha så gick ner och kollade på min CTC maskin. =)

Då var det ett larm som blinkade och i displayen stod det Press. h/l. Jag har kollat upp det lite och förstår att det är något som kallas presstostat eller nått liknande och att det finns hög och låg. Verkar ha något med trycket att göra. Men iaf så kunde jag trycka på larmknappen så försvann det och jag tänkte, inte kan det vara så enkelt?!

Jag hade rätt, larmet kom tillbaks efter några minuter bara. Jag hörde mig för lite med mina kunniga bekanta och en sa att de kanske kunde vara fullt med skit i smutsfiltret. Jag lyckades hitta det och har nu gjort rent det iaf. Det var väl lite smutsigt men inte överdrivet. När jag tog ut filtret så rann det oxå ut vatten som verkade blandat med något som luktade typ spolarvätska. Behöver man fylla på mer sånt när man tömt några dl?

Sen har jag tömt lite i de 2 ställen där man kan släppa ut vatten på sidan om pumpen. En röd och en svart "kork" man skruvar lite på så kommer det vatten, men det smattrade först mycket så jag tänkte att de förmodligen är luft i systemet. Så jag har tömt lite då och då under dagen och nu smattrar det knappt något, så det kanske hjälpt lite att lufta systemet.

Iaf så undrar jag om jag kunde få lite tips på vad jag mer kan göra och kanske några enkla tips eller råd på vad som kan kollas osv.

Jag har lite koll och nu kanske det redan finns flera länkar och poster på forumet som tar upp just detta men jag har testat sökt lite och hittar inget som jag kan ta direkt hjälp av.

Tack för svar i förhand. =)

Mvh

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 21959
 • Alien snowman.
SV: CTC eco 5 - Larmar om Press. h/l
« Svar #1 skrivet: 19 maj 2010, 22:30:29 »
Det finns 2 pressostater, en lågtryck och en högtryck. Om den inte går att återställa med larmknappen så är det högtryckspressostaten som har löst ut. Denna måste återställas på en röd knapp bakom nedre frontlucka och sen på panelen.

Om högtryckspressostaten löser så beror det antingen på dåligt flöde genom kondensorn eller fel på nån tempgivare. På CTC så värmer kompressorn själva pannan så värmebärarflödet i radiatorerna påverkar inte detta. Flödet sköts av cirkpumpen till vänster under nedre lucka, kolla om denna verkar funka.

Om det är lågtryckspressostaten så har du gjort rätt åtgärd, funkar det inte trots rensat filter på brine (vatten + sprit, luktar spolarvätska) så kolla nivån, det ska vara nått nivåkärl som ska vara minst halvfullt. Blir den tom så har du luft i KB-cirkpumpen, fyll på med vanligt vatten och lufta cirkpumpen (på centrumskruven). Det kan också vara cirkpumpen som havererat, kolla om denna verkar funka (sitter till höger under luckan).
« Senast ändrad: 19 maj 2010, 22:35:29 av Carl N »
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Utloggad Neuen

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
SV: CTC eco 5 - Larmar om Press. h/l
« Svar #2 skrivet: 20 maj 2010, 20:08:22 »
tack så mycket för hjälpen..

Ska kolla de grejerna du skrev om. Har även fått tag på en kompis kompis som verkar jobba med detta så han skulle komma över en kväll, så får vi se om han kan hitta nått att laga. Återkommer med vad som var fel och vilka åtgärder som togs.

=)

Utloggad Neuen

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
SV: CTC eco 5 - Larmar om Press. h/l
« Svar #3 skrivet: 01 juni 2010, 23:14:36 »
Problemet var Cirkelpumpen till vänster, en reparatör var här 3 gånger för att hitta de felet, den hade svårt att starta. Han skruvade upp den på 2ans växel istället för 1an och sen dess har den fungerat bra.

Han trodde först det var lågtryck den larmade för eftersom man inte behövde nollställa larmet med den röda knappen under kåpan. Men tydligen så var det högtrycket iaf. Han tror att den röda knappen är ur funktion bara.

Hej och hå..  men nu vet vi det iaf.. :)
« Senast ändrad: 01 juni 2010, 23:16:25 av Neuen »

Utloggad ctcecoheat7

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 1
SV: CTC eco 5 - Larmar om Press. h/l
« Svar #4 skrivet: 08 februari 2011, 21:09:10 »
..fick samma varning på min ctc ecoheat 7.. visade sig att den högra cirkpumpen (den för brinevätskan) hade
lagt av.

Öppnade luftningsluckan på cirkpumpen & körde igång cirkpumpen på manuellt läge, men det rörde sig ingenting
inuti, så tog en skruvmejsel & "hjälpte till" lite, så den kom igång med rotationen. Nu funkar den igen..tillsvidare..

Antar dock att det snart är läge att införskaffa ny brinevätskepump.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

 • Dot gäster: 150
 • Dot dolda: 0
 • Dot användare: 0

There aren't any users online.