Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Välja bergvärme - Nibe eller Thermia - eller något annat?  (läst 2959 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Berka1000

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
Vi bor i södra Stockholm och står i begrepp att välja bergvärmeleverantör och efter att ha begrundat ett antal offerter så har vi nu två kvar som vi TROR passar våra behov bäst.

Basfakta
Huset ett trähus, byggt 1932, är 1 1/2 plans (85 kvm) med källare (60 kvm, varav hälften är isolerat). Huset är tilläggsisolerat, har bra ventilation, allmänt friskt osv. Har dessutom gamla, stora vattenburna radiatorer i alla rum som enligt besiktningsmannen verkade fungera utmärkt. Tvåglasfönster.
Idag är huset kopplat till stadsgas vilket försvinner från vårt område i sommar, därför MÅSTE vi installera ett nytt system. Vi är helt säkra på att det är bergvärme vi vill ha, trots hög initialkostnad.
Vi är en tvåbarnsfamilj (barnen är 3 och 5 år) med vad vi tror är normalt-lite högre behov av vatten (duschar/badar varje dag, men inte länge), vi är/försöker vara miljömedvetna i mångt och mycket men VÄGRAR att vattnet ska ta slut efter första duschen så som jag är uppväxt med...
Energideklarationen som har något år på nacken skvallrar om ca 30000 kWh/år (inkl v.v. va 6000) samt hushållsel ca 3500/år kWh

Vi kommer bila upp golvet i hela källaren redan i sommar och lägga in vattenburen golvärme, detta kommer vi även göra i badrummet på entreplan (ca 10 kvm). I övrigt kommer vi köra på radiatorerna.
Planerar även för en sannolik utbyggnad på ca 30-40 kvm, dock endast entreplan (ev ca 10 kvm på ovanvåning, men vi tror ej det). Men kommer ej lägga in golvvärme i utbyggnaden. Dock kommer vi bygga en öppen spis på entreplan, om något/några år, gärna med någon form av "kassett" för att kunna ta tillvara värmen.

Offert 1)
Thermia Diplomat g2 - 8 kWh
Borrdjup 160 meter

Offert 2)
NIBE 1245 F - 8 kWh
Borrdjup 160 meter

Det skiljer endast 2000 kr på offerterna så priset är i detta fall ingen avgörande faktor. Dock fick man ingen innegivare i Thermias offert vilket jag nog kommer kräva om vi väljer dem... båda kommer kosta strax över 130´efter ROT (dvs strax över 150' utan), och då verkar rubbet ingå.

Det vi behöver råd om är vilken vi ska välja, utifrån följande kriteirer:
1) Låg driftskostnad - vi vill självklart helst undvika att behöva ta till elpatronen mer än i extremdygn...
2) Driftsäkert
3) Lätthanterligt
4) Vill GÄRNA kunna välja att ha både golvvärmen (finns ju endast i källaren) OCH radiatorer på vintern, men kunna ENDAST ha golvvärmen i källaren på sommaren (dvs ha golvvärmen igång, men radiatorerna avstängda)
5) Bra, stabil och icke krånglande produkt - och om den krånglar så ska support finnas...
6) vara kompatibel med t.ex en öppen spis, eller kunna lägga till en större v.v. beredare om det visar sig att vårt vattenbehov är större än vi tror
7)Bra och snabbt varmvatten (utan legionella...) utan att det kostar för många kWh...

Kontentan är - Vi kan för lite om detta för att veta skillnaden på vad vi kan kräva och vad som är naiva drömmar från vårt håll. Vad vi utläst av detta forum (och som redan lärt oss mycket) så känns det som att det kan vara stort värde i att ta våra frågor genom detta forum nån extra dag innan vi tar vårt beslut.

MYCKET tacksamma för eventuella inlägg... och om någon tycker att i borde överväga en helt annat produkt så hojta till!!

Vänligen - "rådvilla på upploppet"

Utloggad Berka1000

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
Kommentar: hittade en felstavning direkt på vårt eget inlägg: Thermias vp heter Thermia Diplomat Optimum G2 och inget annat:)
/Berka 1000

Utloggad ORAKLET

 • VVS-Tekniker
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 5464
 • Kön: Man
Om du talar om för din inst vad du vill ha så fixar dem det. Säger dem att det inte går så ska dem inte vara din inst. Det du frågar om är simpelt och det fixar dem båda. Det hänger inte på pumpen utan på installatören. Thumbsup

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?