0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Att dra in förvärmd luft gör susen för verkningsgraden på VP. Detta är dessutom en av defå tillämpningar där man kan använda sig av luftsolfångare utan några svårare "biverkningar".En biverkning blir dock att du lätt får för höga temperaturer på luften. Jag gissar att pumpen intetycker om så värst mycket mer än 35 grader på luften. Jag kommer att sätta en vädringslucka,typ växthus, som öppnar succesivt från 25 grader och låter det tjuva icke förvärmd luft på minluftsolfångare som skall sitta runt en vanlig L/V-värmepump.Om du släpper ordentliga öppningar och avstånd mellan glas och vägg (tak?) så skall det inte blinågra problem med flödet.Räkna med en 15-20 gradig temphöjning på luften så fort det är någorlunda ljust och alldelesför varmt (= vädringsluckan öppnar) så fort solen lyser på fångaren.
pastro: Din värmepump skall ha ett visst flöde och det flödet skall du sätta så litehinder för som du kan när du bygger din luftsolfångare. Du skall inte laborera medegna fläktar eftersom värmepumpen har en egen fläkt. Så: "litet flöde med hög temp"är alltså inget alternativ för dig.Luftsolvärme: Bara för att en viss medicin är bra, så är det ju inte säkert att den hjälpermot mer än en eller två sjukdomar i alla fall. Det är dessutom viktigt att veta i vilkenöppning man skall stoppa pillret Thumbsup
Räknar inte med några jättehöjningar på temperaturen p.g.a de jämförelsevis stora luftflödena. Detta är ju dock mestadels positivt. Lägre temp = bättre verkningsgrad på solfångaren. Men ska vara observant på för höga temperaturer de varmaste sommardagarna. Tänker mig en konstruktion med så låga tryckfall som möjligt för att inte "strypa uteluftflödet". Har jag förstått principen rätt är det ju mer luft med en lägre temperatur att föredra framför ett litet flöde med hög temp. Alternativet är ju att ta ett delflöde genom solfångaren och blanda detta med övrig uteluft.
eleson: Biverkningarna kommer om du blåser in luft i huset, garaget, förrådet, krypgrunden.1. Du får helt säkert en tryckökning i utrymmet där inblåset sitter och detta för med sigfuktvandring ut genom byggnadskonstruktionen och när vi når daggpunkten så får viutfällning av kondens i väggen/i golvet/i taket/på vinden. Botemedlen mot denna biverkningskulle t.ex. behöva vara en eller flera sugande fläktar som återställer undertryck i utrymmet.Men om man behöver medicin för att bota en biverkning, så borde man nog fundera påatt låta bli den första medicinen över huvud taget Thumbsup2. Om vi skulle värma ett hus som har t.ex. 6 kW förlusteffekt med vatten så behöver vi pumpain 1.000 liter i timman och sänka temperaturen på det 6 grader för att få 6000 W. Om vi skulleåstadkomma samma uppvärmning med luft så behöver vi ha 4.000.000 liter luft i timman somvi sänker 6 grader i temperatur.3. När solen skiner behöver vi oftast ingen värme alls, den behöver vi som tidigast nästa natt.Det finns fler "biverkningar", men som sagt i fallet förvärmning av luften som skall passera genomen luft/vattenvärmepump är det bara risken för övertemperatur vi behöver tänka på. Inga extrafläktar eller styrning behövs. Gör bara så stora öppningar runt kanterna på solfångaren så atttvärsnittsarean blir minst lika stor som pumpens luftintag.