Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Nibe 640P frånluftsvärmepump och ytjordvärme?!  (läst 1548 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad EmilB

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
Nibe 640P frånluftsvärmepump och ytjordvärme?!
« skrivet: 20 mars 2010, 01:36:17 »
Har lite funderingar på att förbättra min frånluftsvärmepump 640P med att koppla ihop den med jordvärme. Skulle det kunna vara någon idé att göra detta. Vet ju nämligen att det är möjligt att koppla till solpaneler, men hur är det med jordvärme, möjligt? Givetvis vad jag förstår så måste man i såna fall investera i en jordvärmepump också. Men detta borde ju inte vara en större investering än vad solpaneler är i dagsläget?! Borde det inte vara så mycket mer effektivare också?
Min fundering om detta skulle vara möjligt är att placera jordvärmepumpen i garaget (5-7 m ifrån frånluftsvärmepump) och sen använda mig av en kulvert in till frånluftsvärmepumpen? Jag skulle vara väldigt tacksam om någon kanske har en konkret tekniskt förslag hur denna installationen skulle kunna gå till!
Vad tror ni, jag skulle vara väldigt intresserad av att få feedback på detta och höra vad ni tror om det skulle vara en idé som skulle kunna vara ekonomisk. Fördelen med frånluften är väl också det stora luftombytet i fastigheten?!
Mvh
Emil

Utloggad cheetah1

 • Knappast någon
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 910
 • Kön: Man
 • Arbetslös energitok
SV: Nibe 640P frånluftsvärmepump och ytjordvärme?!
« Svar #1 skrivet: 20 mars 2010, 01:42:07 »
Vad har du för typ av tilluft? Finns inte direkt nån anledning, förutom ventilationen, att ha frånluftsvärmepumpen kvar alls om du kör jordvärme. Blåsa frånluften rakt ut med en kanalfläkt är ett alternativ, ett annat är att, om det finns möjlighet med avseende på tilluftsinstallation, att koppla in ett FTX-aggregat. Ganska dyrt dock. Hur stort hus?
Nibe F2020-8 + Viadrus U22 50 kW (Namnet till trots så är det en vedpanna och inte en kärnreaktor) -> 1500 liter acktankar (750 vid värmepumpsdrift) värmer 112 kvadratmeter boyta till 21-22 grader, plus ca 50 kvadratmeter oisolerad källare till ca 15-18 grader. Byggår 1922, tilläggsisolerad fasad. Beläget i "inre skåne".

Utloggad EmilB

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
SV: Nibe 640P frånluftsvärmepump och ytjordvärme?!
« Svar #2 skrivet: 20 mars 2010, 18:55:06 »
Hej

Tilluftdonen ær sådan som sitter på väggen i de oilka rummen. Huset är på 180-190 kvm. Min tanke var ju i och med att man kan koppla solpaneler, ackumulator tank till anläggningen så borde man ju kunna køra ngn typ av jordvärme också. Men blir kanske inte ekonomiskt hållbart. Tanken var att man skulle kunna mata 640 med vamrvatten och låta  elpatronen jobba mindre. Men kanske før dyrt? Solpaneler ser ju ut att vara en minst lika stor investering som jordvärme vad jag kan frstå, men undra om lika effektivt. 

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?