Hej Phu!
Bra med lite siffror. Men kunde varit några fler
Utetemperatur, brine in/ut hade också varit på sin plats.
(Brine är vätskan i rören mellan värmepumpens inne och utedel.)
Man ska med den här typen av pump inte stirra sig blind på antal minuter mellan avfrostningarna.
Är det -15ºC ute är det inte orimligt med 800 minuter mellan avfrostningarna tack vare den kalla luftens låga vatteninnehåll. Men en avfrostning på 2,5 dygn som motsvaras av 3600 minuter är lite väl långt tycker i alla fall jag. Men är luften väldigt torr så kan det vara så trots allt.
Pumpen gör dessutom en extra lång och extra varm avfrostning en gång i veckan enligt dina inställningar och då bör det mesta av frosten försvinna.
Det som är intressant är istället de olika temperaturerna. Avfrostningen styrs på vilken temperatur brine har i relation till avfrostningsgivarens värde. Den här relationen beskrivs för pumpens styrsystem m h a avfrostningskurvan.
Ett exempel: Är det -20ºC ute (avfrostningsgivaren) så avfrostar pumpen då brinetemperaturen når -24ºC.
Är det 0ºC ute avfrostas utedelen då brinetemperaturen nått -10ºC.
Att det är ett tjockt frostlager spelar i detta sammanhang ingen roll, för det är brinetemperaturen som ändå avgör om det ska avfrostas eller inte.
Sen till den del där du skriver att du har mycket tillskott. En Atria 6 ger tyvärr bara ca 3 kW vid en utetemperatur på -15ºC. Klarar du dig på värmen från en eller ett par kupévärmare så klarar du dig med det. Men det är det inte många som gör.
Motsvarande bergvärmepump ger 6 kW även då det är -30ºC ute. Det verkar som att många denna vinter får uppleva att deras värmepumpar är för snålt tilltagna/dimensionerade. Varför det är så finns det olika skäl till. Många vill få så låga offertpriser som möjligt, andra kanske inte förstår skillnaden mellan en luft/vattenvärmepump och bergvärme, att luft/vattenpumpens värme ersätts helt med elpatronen när det blir för kallt.
Kanske är din värmepump för liten för ditt värmebehov och varmvatten?
En annan sak är det också om du har långa rör till/från utedelen. Det kan ge extra förluster vid avfrostning.
Tyvärr har Thermia enbart satt värdet för fläktstart i relation till brinetemperaturen, FLÄKTSTART -2ºC.
Nu när det är -15ºC ute så startas fläkten när brine nått -2ºC. Det innebär att den vid avfrostningen uppvärmda brineen m h a fläkten kommer att
KYLAS ned till samma temperatur som det är ute, vilket slöseri!
Jag tycker att Thermia borde ändra detta så att fläkten startas när brinetemp = avfrostningsgivarens temperatur. Då slipper man en onödig förlust.
Mvh L