Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: Poolhus uppvärmning med VP  (läst 12908 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
Poolhus uppvärmning med VP
« skrivet: 20 april 2005, 17:07:26 »
Flyttad fråga från annan avd.  Beppo----Janne  Dialog

Beppo VP-forum Nykomling SV: luft/luft/vatte« Svara #8 skrivet: 2005-04-18, 16:58:37 »   

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Citera
Hejsan! Jag är synnerligen intresserad av en sådan pump därför att jag har lite speciella förhållanden.
Det är så att jag har två st hus på tomten, det stora används som bostadshus åt mig och min familj och värms upp med pellets. Det lilla huset är som ett relax/motions och hobbyhus, med inomhuspool mm. Problemet är att det inte finns vattenburen värme där ute utan bara direktel idag, vilket gör det orimligt dyrt i drift. Jag skulle vilja ha en värmepump som klarar både att värma poolvattnet och blåsa varmluft, detta borde även vara suveränt med varmluft för att hjälpa till med avfuktningen. Så vad tror panelen?


Varför inte en luft/vatten VP + fläktkonvektor?
Fläktkonvektor... det lät intressant. Men hur funkar det? Kan du berätta mera? Funktion, effekt, pris mm.

Svar Janne.

Forumets ordlista: 
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,56.0.html

Fläktkonvektor
En fläktkonvektor är en radiator med fläkt som kan avge en relativt stor mängd värme. För att fläktkonvektorerna ska kunna sprida värmen är det viktigt att dörrarna till rummet där konvektorn står är öppna och att huset har en öppen planlösning. Kan med fördel användas i kombination med värmepump eller annan värmekälla och är ett alternativ om man har högtemperatursystem. Se även konvertering

Pris av fläktkonvektor vatten/luft är mellan 2000-5000:- olika fabrikat Pyrox, Argo etc.
Billigare variant av luft/vatten VP.    http://www.citcop.se/katalog/pdf/varmepump%20luftluftvatten.pdf

Tror mer på din ide om L/L VP finns från ca 5000:-  ( nu säljer de ut på Jula, bauhaus ) kanske 3 kW värme.

Bättre är kanske om det är mindre utrymme att köpa en av fuktare som även ger värme  finns hos citcop och andra Bauhaus etc. Sen anser jag solfångare för ca 10-15000:- är bästa och billigaste alt om man ej har vattenburet system tidigare. Luft konvektor kräver detta.


Beppo SV: luft/luft/vatten « Svara #13 skrivet: 2005-04-19, 22:20:28 »   

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Citera
Tack så jättemkt för tipsen!!
Solvärme kanske inte är så dumt för att värma poolen, iom att det är en inomhuspool kanske det skulle funka året runt?
Kan man ha en fläktkonvektor till Solvärme, eller är det låg tempratur för att det ska funka? Om inte vore det ju idealiskt, och sedan kompletterar man med en liten luft/luft VP för vinteruppvärmning av luften.

Annat jag funderat på är att dra en kulvert från huvudbyggnaden och på så sätt kunna använda pelletspannan till poolvärme. Men det känns som att det är rätt mkt besvär. Det finns en gammalbetongkulver där (kall)vattenledningarna går och det är gott om plats kvar, så det kanske går att trycka in isolerade varmvattenledningar där och ha en acktank i lillhuset, för att på så sätt värma poolen. Skulle det kunna funka?

Svar. Janne
En fråga hur bra isolerat är ditt poolhus?
Finns det möjlighet isoleringsmässigt att ha normal värme vintertid.

Är det som hos mig 8 mån /år som du kan bruka poolen?

Citera
Jag  använder mitt poolrum som mysrum och träning rum under vintern och har växter där som ej normalt kan odlas i Sverige "euculyptos träd". Min bad startade för 1 vecka sen och räknar anv det till slutet av oktober. Med ca 20-25 grader med högst så klart under juni - aug.

Vintertid har jag ner till + 5 grader vid minus 10 ute.

Solfångare dim yta brukar vara halva pool ytan som lagom storlek. Koppling till rad borde ej behövas när solen är som bäst under sommarn. Så extra värme måste till under kallare halvåret.

Min yta 60m2 rum dim beräkn av golvvfirma  till ca 4-5kW värme. Poolen beräkn att underhållsvärmn till 1000W. uppvärmn nu till 100 tim med 6kW.
Beppo SV: luft/luft/vatten « Svara #15 skrivet: 2005-04-20, 06:52:59 »   

--------------------------------------------------------------------------------
Citera
Det finns möjligthet att bruka det året runt! Om man anser sig ha råd med det..... Men i nuläget känns det rätt dyrt, då det bara finns elradiatorer, och poolen värms med elpatron......
Iofs finns 3 st vattenelement där också, men de är av ngn konstig anledning kopplade på samma slinga som poolens elvärme..... Sommartid kör jag nu "fusksolvärme", dvs 400 meter slang på taket, och det funkar ju bra på sommaren, men inte mer. Dock så ger det mkt bra effekt när solen skiner.
Poolhuset är egentligen stort som en normal liten villa, med en boyta på 90 m2, samt ytterligare 90 m2 biutrymme, fördelat på 3 rum och kök+biutrymmen. Jag vill ju kunna bruka detta året runt, men vill ju inte bli ruinerad på kuppen, därför tänkte jag nu sätta igång med uppvärmingsalternativen nu när jag är klar med detta i det stora huset
...

Med ovanstående fakta kända, vad skulle du då rekommendera för lösning?
Janne svar:
Mitt poolhus är nybyggt och byggt med uterums teknik och skjutdörrar som har isolerglas med energiruta utvändigt u värde 1.9. Tak plast tak 3 skikt u-värde 1,5. De väggar som är nya är 100 mm isolering, sen ena sidan av poolhuset mot min bostad.

Vinter tid kyls det ner så jag försökte första året värma det med min VP + el.
Jan i förra året var det för det elförbr 6500kWk mot normalt utan poolhuset endast underhålls värme i år var det jan-mars elförbr ca 3200kWh/mån. (hush el hög 1100kWh).

Så pga detta vill jag ej värma det vintertid utan endast underhålls värme +5-10 gr. Sen infra värme när jag sitter där i vintertid.

Jag råder dig att eftersom du ej har vattensystem där så bör luft värme vara idealiskt. Uppvärmning av detta kan mycke väl vara från VP som kan både värma pool + Fläkt konvektor som vi sa. Men sommartid har även jag tänkt på att solfångare på halva POOLYTAN GER MYCKET BRA VÄRME TILL POOLEN OCH ÄVEN RUMMET.

koppla det sen till ditt nya mini rad system + ack tank till VV så blir detta optimalt.

Ta detta endast som mina egna kommentarer. Om det är bra eller dåligt får du bedömma


Beppo SV: luft/luft/vatten  « Svara #17 skrivet: idag kl. 14:41:50 »
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Citera
Jag har ju ingen aning om hur mkt energi som går åt därute då jag inte har testat att ha det igång vintertid. Sommartid behövs där ingen värme alls eftersom poolen värmer även rummet genom sin blotta volym och vattenavdunstning.
Tror du att solpaneler skulle kunna ge tillräcklig effekt även andra årstider än på sommaren?
Jag har fått erbjudande om att köpa en sprillans panasonic luft/luftvärmepump, med hög kapacitet (klarar 240m2), men har tvekat då jag i såfall måste ha ytterligare komplettering för att värma poolen. Det känns då lättare att motivera en luft/vatten VP med fläktkonvektor, men samtidigt lockar ju solpanelerna med sin gratis drift! eller kanske solpaneler för poolen och den billiga/kraftiga vP till luften (jag får den till mkt bra pris, då en bekant som har en stor fastighet köpte en pall med 5 st på, men inte använder mer än 3 st)Svar. Janne "Mitt svar "

Var bor du i södra delen av Sverige går L/L eller L/V  bra men ej norrut?
En annan sak solvärme bör ej ge något  vinter tid men väl 8 mån per år.

En annan sak du sa att poolens värme värmer utrymmet. Ideal anser jag är att luften i ett rum med pool är varmare än vattnet pga att det blir mindre fuktutfällninh på kallare ytor. Mindre fukt som måste ventileras eller avfuktas bort.

Har du någon avfuktare?   ( Citcop har många olika och även de som ger värme till utrummet)
Olika typer finns på varuhusen med normal kapcitet 10-25 l/dygn som max.

Beppo VP-forum Nykomling SV: luft/luft/vatten « Svara #19 skrivet: idag kl. 15:40:54 »    

--------------------------------------------------------------------------------
Citera
Sant, vi har halkat lite off-topic.
Men jag vet inte hur man gör för att flytta med info från denna tråden till en ny . Det vore ju bra om våra tidigare diskussioner fick vara med i den nya Vp-pool tråden också.... Om du kan göra det så vore det jätte bra


BTW: bor i mälardalen
« Senast ändrad: 21 april 2005, 20:51:48 av Janne EL-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 61
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #1 skrivet: 20 april 2005, 21:16:44 »
Nej, idag har jag ingen avfuktare, utan ventilerar ut den fuktiga luften med ett i huset inbyggt fläktsystem. Där sitter det förövrigt ett system för att få varmluft, det ursprungliga huvudsakliga värmesystemet i detta hus. Men det lär kosta skjortan att ha igång.....Jag har planer på att skaffa en avfuktare för att slippa ventilera bort så mkt värme.

ATt ha luften varmare än poolvattnet kan bli lite jobbigt då jag avser att ha ca 27-28 grader varmt i vattnet, men det beror på vad totalkostnaden blir för att värma hela rasket. I värsta fall kanske man får stänga ner när det är som kallast ute... :-(

Idag brukar det vara lämpligt att börja bada i slutet av april/början på maj, och sluta i oktober. För min fusksolvärme klarar sen inte av att hålla vattnet över 18-19 grader.... brrrrrr.

Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #2 skrivet: 20 april 2005, 22:06:42 »
Tekniken med ett hus som mitt är att glas+Plastak (3 skikt isolertak) blir som storsolfångare.

Idag hade vi ett snöfall med närmare +-0 men solen hade värmt mitt utrymme till 22 grader i luften. Natten sjunker det till ca 15 gr inne i poolhuset.  VP som jag har jag undér 2-3 veckor kont värmt upp från 12 gr till nu 22. Jag har isoler poolskydd som håller poolvärmen kvar.

Citera
Nu förbrukar jag ca 1kW/h  för under hållsvärme. Från VP får jag då betala ca 1/3 i el. Med värmefaktor COP 3. Alltså 24/3=8kWh per dygn.  Poolrummet får i dag lite värme kont.
Med hushållsel + Fläktkonvektor i min bostad efter kurva ( nästan ej till vid +10 gr) 28 gr framl.
Summa 65-75 kWh/dygn > 35-40 hushållsel.  Så ca 15 till värme bost,poolr. Nu med +5-10 ute.

HH...............40    Inkl poolpump 500W kont 1/2 dygnet. (ca 5-8kWh)
Pool. .......... 15
Poolr värme 10
Bostad  "     10

Senaste dygnet gick min Vp 15 tim och 9 starter. VV + Pool slingor i ack tank 9 tim och värme blir då 6 timmar. Värme effekt blev 74kWh. ( enl värmemätare) 4,9 värme/ VP timme. Kompr tog då 30kWh el. Alltså grovt får man tillbaka 2,4 för var tillförd kWh. Så utan Vp hade det blivit 119 kWh el. Nu stannade det på 75.


Detta är grovt min kalkyl vår och höst. Sommar försvinner bostads uppv. Detta med NIBE L/V VP.

« Senast ändrad: 20 april 2005, 23:08:38 av Janne EL-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 61
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #3 skrivet: 21 april 2005, 06:49:56 »
15 kwh/ dygn bara till poolvärme, det låter ju finfint. Blir ju inte många hundralappar per månad!
Vad kostar en sån nibe Vp som du har?
Och har du ngn aning om vad solvärmesystem ligger på?, eller för all del vad en kulvert kan kosta (15 meter mellan stora och lilla huset).
Acktanken du har är jag nyfiken på också.....

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28355
 • Ägare av forumet
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #4 skrivet: 21 april 2005, 07:47:35 »
En kulvert från pelletspannan , en fläktkonvektor för värmen i rummet och en värmeväxlare för poolen måste bli det billigaste alternativet, solfångare och värmepump skulle jag aldrig sätta in tillsammans, med en värmepump som värmer poolvattnet kan du aldrig tjäna in den investering som krävs för att få en väl fungerande solfångaranläggning.

Om du kan tänka dig att ha lite kallt  i rummet och poolen när det är kallare än -10 grader ute skulle en luft/vattenvärmepump med fläktkonvektor och poolvärmeväxlare kunna vara en effektiv lösning, detta i kombination med att du har dina elradiatorer på med termostaterna inställda lågt, kanske 10 grader.

En avfuktare borde kunna löna sig istället för att ventilera bort fukten.

Luft/luft-värmepump + solfångare tror jag kommer att resultera i kall pool och kallt rum.
Kall pool när det är mulet eller vinter.
Kallt rum när det är kallt ute.
Jag skulle inte välja den lösningen.

Mitt råd är att hålla systemet så enkelt som möjligt, med flera olika uppvärmningsalternativ blir det svårt att få en ekonomisk drift på det hela.

Alltså:
Satsa helt på ditt pellets-system, även för poolrum och pool.
Eller.
Håll poolhus/pool helt separat från pelletsanläggningen, men satsa på en värmekälla som värmer både pool och poolhus.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 61
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #5 skrivet: 21 april 2005, 15:32:30 »
Hej!
Ngn som vet vad kulvertar kostar? Och vilken dimension har dom? Är de tillräckligt små(vilket jag tror de är jag såg när dom grävde värmekulvertar i farsans bostadsrättsområde när de installerade bergvärme där). För om de har liten dimension och är tillräckligt böjliga, så borde det gå att föra dom igenom befintlig betongkulvert, där kallvatenledningarna idag går emmelan husen. Där gick förövrigt varmvattenledningar också förrut, men det var nog typ 20 år sedan. Uppvärmningen för bägge husen stod nämligen i lillhuset förrut.
Om jag skulle satsa på kulvertlösningen, var kan jag hitta en lämplig acktank? och vad kostar det? För det är väl inte så smart att skicka ut 80 gradigt vatten i kulverten=förluster!
Detta i kombination med en avfuktare och en fläktkonvektor borde bli fin-fint, bara effekten på pelletsbrännaren räcker till. Det är inga som helst problem med detta idag, så om det nu inte skulle räcka till så blir det nog förmodligen så att detta inträffar under årets kallaste dagar, vilka uppgår till mindre än 10 dagar.....
Detta bör bli den billigaste installationen.
Vad kostar en luft/vatten VP förresten, ca med inst och nödvändiga tillbehör.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28355
 • Ägare av forumet
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #6 skrivet: 21 april 2005, 15:47:06 »
Vad skall du med acktanken till?
Går det inte lika bra med en shunt/Shuntgrupp så att du själv kan välja vliken temp du kör ut till poolhuset.

Kulvertledningar finns i rinkabyrör om jag inte missminner mig, kolla där.

För billiga luftvärmepumpar och tillbehör kolla varmepump.biz eller likande internetbutiker.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #7 skrivet: 21 april 2005, 15:54:04 »
Hej

När jag byggde mitt poolhus "se min hemsida" grävde jag kulvert på 1,20m djup. Mellan min garagebyggnad och nya poolhuset 15m. I den går nu värme rör till VV+ Värme på liggande på grusbädd utförda av plast rör 20mm färdigisolerade från golvvärmfirma. ( LK universal  rör).

Samma plats ligger mina  cirkslangar 40mm till poolen.

#3st 20mm plast rör#
#3st 40mm pem rör#

Återfyllnad med grus och skaktmassor och på toppen stenmjöl+ plattläggning. Ny inner gård gjordes.

Detta är min beskrivn av min kulvert. Se bilder på min hemsida.

Janne

« Senast ändrad: 21 april 2005, 20:45:20 av Janne EL-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 61
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #8 skrivet: 21 april 2005, 16:04:55 »
En annan fråga: Jag hittade även en fin frånluftsvärmepump till ett mkt bra pris på sidan jag fick från dig, Rickard.
Hur skulle det funka, jag menar det är ju idag gansk mkt varm och fuktig luft som måste ventileras ut pga man inte ska skada fasatigheten med fukt. Vore inte den luften idealisk för en frånluftsvärmepump att ta till vara på?
I huset finns befintliga luftkanaler där det idag sitter elvärmare, men där borde det ju gå att koppla frånluftsVP istället, och på så sätt få nytta av den varma luften igen, istället för att fläkta ut den.
Vad tror ni?

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28355
 • Ägare av forumet
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #9 skrivet: 21 april 2005, 16:12:57 »
Jag är lite tveksam till detta, de är optimerade för normala inomhustemperaturer och klimat.
Kanske kan bli driftsproblem om tempen ligger på +28 grader och fuktigheten på 80%, men jag vet inte, du kanske måste ta ett snack med tillverkaren.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #10 skrivet: 21 april 2005, 20:05:10 »
För det första måste vi reda ut vissa saker. Du användning VV i  köket i poolhuset. Finns där också dusch?

Om så fallet så kan man ha som jag ACK tank med vv slingor i. Jag har även kulvert slinga i ack tanken för uppvärning av poolen. Se mitt system.

 http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?action=dlattach;topic=1970.0;id=59

Du har troligen elpatron kopplad till ditt poolvatten?

Mitt sätt att värma poolvattnet är lite speciellt. Garanterat sätt från Borö med tanke på att jag ej använder klor som kemikalier. Jag använder det dyrare "Bacuacil". fördel för mig är att i och med det är ihop byggt med min bostad vill jag ej har klorlukt i hela huset så detta medel är närmast luktfritt. Miljömässigt är det så att rest vatten från poolen ej fördärvar växer om det hamnar på gräs etc.

Rickard med mitt system och vatten sommartid på 28 grader har jag 50% fuktighet. Luften är då uppvärmd av solen till ca 30-35 grader. Jag måste öppna dörrarna för att släppa ut värme i trädgården. 

Jag tror att Beppo har samma förhållanden, så att koppla in en frånluft värmepump till hans ventilation borde vara inga problem. dern får med 35 grader från luft 0ch 50-60% fuktighet mycket bra verkningd grad. Ev den nya luft värmepumpen Comfortzone CE 50 som ger bra värme till VV+Värme+Poolvärme och kan därför vara något till Bebbe.
Varvtalsstyrd frånluft VP som kan ge upp till 5kW värme.

Luften i utrymme som Bebbo har på 90 m 2 och vi säger som mig poolutrymme 60m3.
Behöver ca 2 ggr luftväxling det kan ge upp till 300-400m3luft som ger VV 210l ( kapacitet ca 350l/h)
Bäst borde vara att köpa färdig anläggning med VV beredare (  inbyggd elpanna som standard som ej kommer att användas)
Eller som jag har sep ACK tank 300-500l med VV slingor.

Poolvärme kan man lättast ordna med värmeväxlare från PAHLEN pris ca 3500:-
Att jag har min i ack tanken är lite speciellt.

Annars exvis frånluft VP NIBE 410P kan vara en ide. Den kan då endast ge återvinning av luften men väl ge allt varm vatten som behövs och resten kan användas till fläkt konvektor i rummet. Sen koppla hans pellet till rums uppvärmning via shunt som du skriver. Men kvar står en slinga till poolvärme som måste lösas.

Min avfuktare men den tar endast 8 liter fukt per dygn.

Bebbe se mitt poolhus via hemsidan. 

http://home.swipnet.se/jannede/Pool%20Hus/Poolhus%20bygge.jpg« Senast ändrad: 21 april 2005, 20:47:16 av Janne EL-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 61
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #11 skrivet: 21 april 2005, 21:12:06 »
Jag har varmvatten i samtliga rum i poolhuset idag, dvs till ducshrum, toalett, tvättställ och kök. Det kommer från en separat vv-beredare idag. Poolen värms, om den inte får "fusk"solvärme, med elpatron.


Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #12 skrivet: 21 april 2005, 21:51:20 »
Ok med ditt stora värmebehov till POOL+VV+Värme (Vår/höst ev vinter) kan du få en bra systemlösning till ditt poolhus.

Vill du billgt allternativ så ta ev Citcop L/V VP + ack tank med slinga eller beredare. Så kan du ha cirk av VV till bef´varmv berdearen.
Sep värmeväxlare Pahlen som är temostat styrd. Det jag själv har problem med är när man värmer poolen tar den "all" värme som en VP kan ge. Men senare underhållsvärme är ringa behov.

Studera mitt system men ta det ej som givet. Skissa och bestäm, sök efter vad du tycker blir bäst. Frånluft återvinning tycker jag är bra. Har i efterhand tänkt köpa en värmeväxling av min frånluft som ju är ett stort luftflöde till att skicka tillbaka igen till antingen min bostad eller poolrum.

Du ser jag har mina egna ideer som ev kommer att uföras efterhand för att få det bättre och effektivare.

En fråga har du även bastu i ankn till poolen. Det är toppen att varm vintertid hoppa i kallare poolvatten. Det är en idee jag har att bygga in. komplett färdig från Tylö kostnad ca 30-40000:-

Tänk igenom din situation och kom sen med ditt beslut och visa det här.
« Senast ändrad: 07 maj 2005, 06:41:34 av Janne EL-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 61
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #13 skrivet: 21 april 2005, 21:56:03 »
Ja, bastu finns också! Och det är som du säger toppen att ha i anslutning till Poolen.

Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
SV: Poolhus uppvärmning med VP
« Svar #14 skrivet: 21 april 2005, 22:02:55 »
Har du foto på någón hemsida så bifoga gärna länk. Ev om du ej vill flagga för det i forumet skicka bild via mail till mig.
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser