0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Kalibrera int e utan mera koll, gör du det kan den stanna på hög retur eftersom det är så stor skillnad!Du ska kolla på integralen den avgör om pumpen behöver gå eller inte!Läs lite här om du vill!http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=2682.0Tack Bertil!Jag har läst detta och dessutom rätt många inlägg från dig och andra. Du återkommer gång på gång till ett uttalande som jag inte förstår: "När det är "svinkalt" skall pumpen gå så mycket som möjligt". Varför då? Min pump är på 12 kw och om den går 23 h (1 h behövs för vv) för värmeproduktion så förbrukar den ca 100 kwh/dygn. Enligt produkt-databladet så puttar den ut ca 11 kw. Varför skall jag tillföra huset 250kwh per dygn om det t ex bara behövs hälften? Den här typen av värmepump är endera till eller ifrån dvs. dem har ingen möjlighet att reglera "in" och därmed ut effekt. -20 ºC är inte svinkallt!Betr. givaren för framlednings-temperaturen så har jag idag konstaterat att den ibland visar 10 ºC för lite och då får Vp jobbigt att klara beräkningarna. Integralen går mot större och större värmeunderskott och den verkliga framledning stiger och strax innan 60 ºC ger den upp men inte på max framlednings-temperatur (55 ºC) eftersom den tror att det är strax under 50 ºC. Av och till mäter den rätt framledning och allt verkar fungera ända tills jag upptäckte att även med rätt värde på framledningen så tar den sig friheter. Kurva 37 och -4 grader och den producerar 58 gradigt vatten för värmesystemet under 7 minuter. Jag har begärt service till kommande vecka.sansun
Vad Bertil säger att vid "svinkyla" ska pumpen gå hela tiden först innan tillskottet går till. Tillskottet ska alltså ALDRIG gå till om pumpen inte går och det är kallt, är pumpen så "stor" att inget tillskott behövs ska naturligtvis pumpen stoppa om den har nått den värmeproduktion som behövs för att få rätt värme inne.
De där givarna är ju av NTC-typ. Och tyvärr måste man säga att periodiskt avbrott eller övergångsmotstånd (det blir som ett fast motstånd i serie med givaren), som det ju måste vara frågan om när värmepumpen mäter en lägre temperatur än den verkliga, är en vanlig feltyp på sådana givare. Inte bara i värmepumpar utan även när de används i t ex motorstyrsystem på bilar.Det bästa vore ju om värmepumpens programvara hade haft en funktion för att känna av orimligt snabba ändringar i givarens resistans, då skulle den kunna larma om givarfel långt innan det eventuellt ställer till med någon skada.En annan bra funktion man kunde önska sig är att om mätvärdet varierar snabbt så reglerar man efter minimivärdet på resistansen (alltså maximivärdet på uppmätt temperatur), chansen är stor att detta motsvarar det korrekta mätvärdet även om givaren är opålitlig.
Citat från: torbjorn_forsman skrivet 26 januari 2010, 16:02:41De där givarna är ju av NTC-typ. Och tyvärr måste man säga att periodiskt avbrott eller övergångsmotstånd (det blir som ett fast motstånd i serie med givaren), som det ju måste vara frågan om när värmepumpen mäter en lägre temperatur än den verkliga, är en vanlig feltyp på sådana givare. Inte bara i värmepumpar utan även när de används i t ex motorstyrsystem på bilar.Det bästa vore ju om värmepumpens programvara hade haft en funktion för att känna av orimligt snabba ändringar i givarens resistans, då skulle den kunna larma om givarfel långt innan det eventuellt ställer till med någon skada.En annan bra funktion man kunde önska sig är att om mätvärdet varierar snabbt så reglerar man efter minimivärdet på resistansen (alltså maximivärdet på uppmätt temperatur), chansen är stor att detta motsvarar det korrekta mätvärdet även om givaren är opålitlig.Tack för ditt svar Torbjörn!Du verkar ha bra koll på olika typer av temp. givare. Vet du också hur stor ström som det går genom Thermias NTC-givare? Du uttrycker vissa önskemål om hur styrprogrammet borde ha varit utformat. Det mesta är väl rena stenåldern enligt min uppfattning och om läser inläggen i det här Vp-forumet så verkar det gälla alla märken. Jag tycker synd om värmepumpsombuden och vissa brukare av värmepumpar. Den här typen av fel skulle i princip ha kunnat förbli oupptäckt. Ombuden så tillvida att man inte försett dem med några diagnostiska hjälpmedel. Jag såg under en annan rubrik att Thermia är på gång att erbjuda loggning av mätvärden på ett SD-kort. Jag antar att det också kan användas av vp-ombuden för felsökning dvs. dem kan komma och rycka ut kortet och skicka in det för analys. Om det går att få till värmepumpar som levererats de senaste åren återstår att se. Det är bara några veckor sedan jag blev tipsad om det här forumet men jag känner mig redan lite "mobbad" eftersom jag nästan inte får några svar på mina frågor. Jag har en under loggningsforum som ingen tycks vilja besvara. Kanske beror det på att jag ligger flera år efter och att mina ämnen i princip anses färdigbehandlade. sansun
Citat från: sansun skrivet 27 januari 2010, 10:40:51Citat från: torbjorn_forsman skrivet 26 januari 2010, 16:02:41De där givarna är ju av NTC-typ. Och tyvärr måste man säga att periodiskt avbrott eller övergångsmotstånd (det blir som ett fast motstånd i serie med givaren), som det ju måste vara frågan om när värmepumpen mäter en lägre temperatur än den verkliga, är en vanlig feltyp på sådana givare. Inte bara i värmepumpar utan även när de används i t ex motorstyrsystem på bilar.Det bästa vore ju om värmepumpens programvara hade haft en funktion för att känna av orimligt snabba ändringar i givarens resistans, då skulle den kunna larma om givarfel långt innan det eventuellt ställer till med någon skada.En annan bra funktion man kunde önska sig är att om mätvärdet varierar snabbt så reglerar man efter minimivärdet på resistansen (alltså maximivärdet på uppmätt temperatur), chansen är stor att detta motsvarar det korrekta mätvärdet även om givaren är opålitlig.Tack för ditt svar Torbjörn!Du verkar ha bra koll på olika typer av temp. givare. Vet du också hur stor ström som det går genom Thermias NTC-givare? Du uttrycker vissa önskemål om hur styrprogrammet borde ha varit utformat. Det mesta är väl rena stenåldern enligt min uppfattning och om läser inläggen i det här Vp-forumet så verkar det gälla alla märken. Jag tycker synd om värmepumpsombuden och vissa brukare av värmepumpar. Den här typen av fel skulle i princip ha kunnat förbli oupptäckt. Ombuden så tillvida att man inte försett dem med några diagnostiska hjälpmedel. Jag såg under en annan rubrik att Thermia är på gång att erbjuda loggning av mätvärden på ett SD-kort. Jag antar att det också kan användas av vp-ombuden för felsökning dvs. dem kan komma och rycka ut kortet och skicka in det för analys. Om det går att få till värmepumpar som levererats de senaste åren återstår att se. Det är bara några veckor sedan jag blev tipsad om det här forumet men jag känner mig redan lite "mobbad" eftersom jag nästan inte får några svar på mina frågor. Jag har en under loggningsforum som ingen tycks vilja besvara. Kanske beror det på att jag ligger flera år efter och att mina ämnen i princip anses färdigbehandlade. sansunJag vet inte hur stor ström det går genom de givare som sitter internt i Thermias värmepumpar. Utetempgivaren har jag däremot snokat mer kring, den är ovanligt lågohmig (NTC med 150 ohm vid 25 °C) och matas med 5 V via ett motstånd på, vill jag minnas, 2,0 kohm. Så genom den blir strömmen kring 2-2,5 mA.Visst är de interna givarna på 10 kohm vid 25 °C ? I så fall är det väl ganska troligt att de matas från 5 V via fasta motstånd i ungefär samma storleksordning, så då kan man vänta sig strömmar runt 0,25 mA.