Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?  (läst 10401 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Thomas_I

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« skrivet: 10 januari 2010, 13:09:52 »
Vi tittar på att byta uppvärmning och är inne på sjövärme då huset endast står ca 20m från stranden och vi äger marken ända ner samt vattenområde i sjön.
Varje vår tappas vatten ur sjön (Runn) och vattennivån blir ca 1-1,5 m under nomal nivå. Vi får då ca 15m botten som är torrlagd och ger ett yppeligt tillfälle att gräva ett dike i botten och lägga ner kollektorslangen till den kommer ut på lite djupare vatten. Lågvattnet varar ca 2 veckor vilket ger ett ganska litet tidsfönster om jag skall anlita någon att göra jobbet och funderar på att göra det på egen hand. Motivet att spara pengar väger naturligtvis tungt det med.

Jag har sökt på forumet utan att hitta någon tråd i ämnet att lägga kollektorslang för sjövärme på egen hand. Hittade heller inget när jag sökte på google. Sökte även efter vikter för kollektorslangen men ingen tur där heller. Hittade dock ett inlägg där någon brottats med samma problem och att inte ens rikaby rör hade en aning om var man fick tag på det.

Frågor:

1. Någon som lagt sjövärmeslang själv och kan beskriva hur det går till eller som vet var jag kan hitta en instruktion som beskriver det?

2. Var får jag tag på vikter till slangen alternativt hur skall de se ut och kan jag gjuta dem själv?
« Senast ändrad: 10 januari 2010, 13:15:09 av Thomas_I »

Utloggad Tommyboy

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 32
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #1 skrivet: 10 januari 2010, 18:56:39 »
Hej!
Jag har lagt ned sjövärmeslang själv, köpte 2 rullar med slang som jag gjorde en enkel rullställning som stod på bryggan när vi var 3 st i båten och en på land, hade bockat armeringsjärn med en radie på ca 1 m som jag använde vid vändningarna. Till tyngder använde jag billig marksten som jag borrade ett hål i och buntband med liggunderlag emellan. Det går åt mer tyngder än man tror så lasta hellre på för mycket än för lite, såg att det fanns vikter på  http://www.json-prod.se/default.asp?HeadPage=214 men jag fixade egna för jag tyckte att de var för dyra.

Idag hade jag +1,8 grader in på brinedelen trots att det är rörelse i vattnet där jag bor...

Jag var tvungen att söka lov hos Länsstyrelsen samt kommunen för att lägga slangen i sjön så det kan vara värt att tänka på.

Utloggad Thomas_I

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #2 skrivet: 10 januari 2010, 22:17:53 »
Tack för svar!

Armeringsjärn till vändningarna låter som en smart lösning! Marksten låter heller inte dumt men vågar du verkligen lita på buntbanden? De tenderar ju att bli hårda i plasten när de blir gamla och kan gå av.
Hur länge sedan är det du lade ner din slang?

Satt och sökte på google på eftermiddagen och hittade en artikel där dykare hjälpt till med installation i en kyrka. I bildspelet fanns bilder på sänkena som inte såg allt får svåra ut att gjuta. http://blt.se/nyheter/karlshamn/installation-av-sjovarme-far-dykare-att-hoppa-i-an(812587).gm

Jag har pratat med miljöförvaltningen på kommunen som är de som ger tillstånd. Han jag pratade med då var inte den som handlade ärenden men trodde det skulle gå bra. Kunde vara problem om det var vattenskyddsområde eller känslig miljö i sjön... Tänkte ringa rätt person i morgon.

Har du grävt ner din slang den första biten ner i sjön eller ligger den på botten ända in till land? Ligger den så det blir bottenfruset kring slangen eller är den på frostfri nivå hela vägen?

Utloggad Thomas_I

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #3 skrivet: 11 januari 2010, 19:31:11 »
Tommy, har du några bilder på dina sänken och från när ni lade ner slangen? Skulle vara intressant att se.
Ungefär hur stort område täcker din slang in?

Utloggad Tommyboy

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 32
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #4 skrivet: 11 januari 2010, 21:16:11 »
Letade bland bilderna men hittade tyvärr inga bilder på stenarna eller från slangnedläggningen, vet bara att det var jäkligt kallt då vi gjorde det strax efter jul.....   ytan är ungefär 15x12 meter och vi grävde in slangarna samtidigt som vi fick vårat kommunala vatten som också kommer i sjön så slangarna går på botten och sen går in i marken under vattenytan. Jag litar på buntbanden då våran vattenförening har satt hela sjöslangen med dessa ihop med kedja.....

Tips inför ansökan:skriv att du inte kommer göra detta mellan 28/2-30/8 eller vad kommunen tycker är lämpligt med tanke på djurlivet tex fiskyngel/grumlande arbete, du kommer meddela kustbevakningen när du lägger slangen etc, tyngderna kommer att utformas så att inte fiskeredskap eller dyl fastnar, du kommer sätta upp en "ankring förbjuden"skylt. Slangen kommer att innehålla en blandning på 29%etanolsprit och 71%vatten, slangen har en diameter på 40 och syftet är att säkra värme till huset...:) Dessa tips/idéer kommer nog hjälpa dig i din ansökan

Utloggad Bobo

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Tyresö
 • Antal inlägg: 450
 • Kön: Man
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #5 skrivet: 12 januari 2010, 22:44:54 »
En variant på vikter är att använda ett polyetenrör som gjutform och det fylla med betong. En fördel är att det inte blir någon direkt nötning på slangen. Minst 50 mm diameter bör det vara då blir det lättare att fylla i betongen. Man fäster fyra meterlånga rör runt en 45x45mm regel (för att få dem raka). Ena änden tejpas med silvertape. Sedan är det bara att fylla på betong. Färdiga vikter fästs med tre buntband. Några armeringsjärn tror jag inte behövs. Låt slangen sjäv bestämma vilken radie den vill ha i vändningarna. Det är inte samma problem som vid jordvärme, slangen behöver inte ligga med ett visst cc-avstånd, det gör inget om slingorna bitvis ligger tätt ihop eller t.o.m korsar varandra. Att gräva ner slangen vid lågvatten lär gå fort, 10-15 cm djupt räcker mer än väl. På land kan man välja på att gräva ner den ca 1m eller enklare bara isolera rören och gräva ner ett spadtag.

Under rubriken "Sjövärme hjälp!" från 2006-11-10 har jag skrivit en hel del om sjövärme.
110+125 m² (souterrain) stenhus från 1939 på Tyresö.
1: IVT greenline puls (3,7 kW, 1996 - 2006,pensionerad) + 500l tank + 250m sjöslinga. Fast kondensering. VP drog ca 8000kWh/år. + 2 kakelugnar som toppvärme.
2: Nibe 1130-8, ytterligare 2x220m sjökollektor, parallellt med den gamla, den gamla 500-liters-acken med VVB, en volymtank på 120 liter, RG10 (med 2 valbara avkänningszoner) och möjlighet till valfri flytande/fast kondensering . Driftsatt september 2006. 1:a året drog VP 5200 kWh och HH 4800.

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7204
 • gsg..... gåre så gåre
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #6 skrivet: 13 januari 2010, 00:44:46 »
Har man en bit till sjön kan man använda den till konventionell jordvärmesträcka... ev om man tror att stigen kyls av genom jorden kan den isoleras. Men flödet är så högt så det behövs inte påstår jag
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Thomas_I

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #7 skrivet: 13 januari 2010, 21:49:43 »
Tack för mycket värdefulla tips!  Thumbsup

Skall leta på tråden "Sjövärme hjälp!" och läsa vad som står där...

En installatör jag pratade med rekommenderade att göra precis som Bobo beskriver, att gjuta sänken i polytenslang. Han pratade även om att göra dem 120cm långa och fästa en slang i varje ände för att enkelt få rätt CC-avstånd. I princip kan man säga att det blir som en järnvägsräls där sänkena är sleepers och slangen räl.
Det blir till att handla slang och sätta snurr på tombolan så snart det är varmt nog att hålla på.

Jag planerar som sagt att gräva ner slangen i botten när det är lågvatten och isen ligger på botten. Någon som vet om det är ett smart drag och om jag vågar göra som följer. När Fortum tappar ut vatten ur sjön lägger isen sig på botten de första 15 metrarna mot land och har under de 5 år vi bott här aldrig drivit iväg. Vågar jag lägga ut kollektorslagen med sänken på isen utanför som fortfarande har vatten under sig och låta den smälta genom och lägga sig på botten när isen försvinner?

Grannen taggade igång rejält när jag var över och pratade om att vi planerade att byta till sjövärme och att han som granne skulle godkänna. Det slutade med att han också vill anlägga sjövärme. Det borde väl ge oss en fördel vid förhandling i offerter med olika installatörer om de får två jobb med en gång...

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7204
 • gsg..... gåre så gåre
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #8 skrivet: 13 januari 2010, 23:06:28 »
Usch blir det storm far väl slangen all värdens väg...
Nån vet jag rodde ut den tom fyllde sen så den sjönk... men då får ju inte vikterna va för tunga...
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Thomas_I

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #9 skrivet: 17 januari 2010, 09:17:04 »
Fick igår tipset att dra en slinga rakt ut i sjön och tillbaka igen (som ett U) istället för att dra fram och tillbaka efter strandlinjen. Om jag skall ha 400m slang så blir den 200m ut och 200m tillbaka... Vikterna kan då fästas i slangen på land och en båt som drar den ut. Låter helt klart som en väldigt enkel lösning och jag kan inte se att det skulle göra någon skillnad för funktionen.

Vad tror ni?

Utloggad Bobo

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Tyresö
 • Antal inlägg: 450
 • Kön: Man
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #10 skrivet: 17 januari 2010, 12:38:49 »
Fick igår tipset att dra en slinga rakt ut i sjön och tillbaka igen (som ett U) istället för att dra fram och tillbaka efter strandlinjen. Om jag skall ha 400m slang så blir den 200m ut och 200m tillbaka... Vikterna kan då fästas i slangen på land och en båt som drar den ut. Låter helt klart som en väldigt enkel lösning och jag kan inte se att det skulle göra någon skillnad för funktionen.

Vad tror ni?
Det beror litet på hur djup sjön är, om det förekommer motorbåtar och hur stor risken är för ankringsskador. Ett lagom djup för slangen är 3-5 meter. Är det mycket djupare blir temp på inkommande vatten onödigt låg under de isfria årstiderna och är det mycket grundare blir den väl låg på vintern. Det är också lämpligt att slangen ligger inom det egna vattenområdet.110+125 m² (souterrain) stenhus från 1939 på Tyresö.
1: IVT greenline puls (3,7 kW, 1996 - 2006,pensionerad) + 500l tank + 250m sjöslinga. Fast kondensering. VP drog ca 8000kWh/år. + 2 kakelugnar som toppvärme.
2: Nibe 1130-8, ytterligare 2x220m sjökollektor, parallellt med den gamla, den gamla 500-liters-acken med VVB, en volymtank på 120 liter, RG10 (med 2 valbara avkänningszoner) och möjlighet till valfri flytande/fast kondensering . Driftsatt september 2006. 1:a året drog VP 5200 kWh och HH 4800.

Utloggad cougar

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Eskilstuna
 • Antal inlägg: 2917
 • Kön: Man
 • koppar är fint
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #11 skrivet: 17 januari 2010, 13:09:37 »
Ett tips...
Köp dubbellindad bergvärmeslang, det blir mycket enklare att ro ut med slangen om man inte behöver oroa sig för att den ska vika sig i returböjen.

Har svårt att acceptera maktutövandet från forumägaren och väljer därför att logga ut. Nås fortsättningsvis endast via mail.
Over and out!

Utloggad Thomas_I

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #12 skrivet: 17 januari 2010, 20:23:21 »
Är rätt grunt till att börja med. Vid bryggspetsen är det drygt 1m djupt, bryggan är 12m lång. Jag har en badbrygga ca 50m ut där är det 3m djupt och gissningsvis 70m ut börjar det slutta nedåt ganska kraftigt. Upplevde det så när jag dök kring badflotten för att kolla botten. Som djupast innan en ö som ligger ca 150m från land är det 16m djupt enligt sjökortet.
Där det är som djupast går en del motorbåtar som ligger vid båtklubbens brygga längre in i viken.

Fördelen att lägga slingan innanför badflotten är ju att båttrafiken är i stort sett obefintlig...

Skall gå ut och mäta lite nån dag för att se vad som är rätt meterantal till badflotte och vindholmarna (ön) samt vilken yta kollektorslangen tar med olika alternativ.

Varför bör kollektorn ligga på 3-5m djup?
Borde det inte vara en fördel om slangen ligger djupare för att få en jämnare temperatur året om. Har fått för mig att det blir många start/stopp på pumpen när det är högre temp in från kollektorslingan under sommartid. Måste ju gå på nolltid för pumpen att värma upp tappvarmvattnet sommartid med en hög temp i kollektorslingan...


Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7204
 • gsg..... gåre så gåre
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #13 skrivet: 17 januari 2010, 20:27:50 »
Ingen fara högre verkningsgrad med hög temp på kalla sidan.
Kruxet med djupt vatten är väl att där är det ganska konstant temp.
Men jag påstår att har man en lång sträcka in med lämpligt djup spelar det ingen roll att delar ligger djupt...
Värmeledningen är ju god i "fritt vatten"
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad svenske kocken

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
 • Antal inlägg: 7397
 • Kön: Man
 • Jag älskar värme!
SV: Lägga sjövärmeslang själv, någon med erfarenhet?
« Svar #14 skrivet: 17 januari 2010, 20:44:24 »
Nu vet inte jag i vilket vattendrag du tänker lägga slangen men temperaturen räcker med god marginal till även på 16 meters djup. Det vatten som jag har lite koll på är storsjön i Jämtland det är en relativt kall sjö där ytvattnet sällan når 20 grader men under sommaren håller vattnet på 16 meters djup ca. 15 - 16 grader. Fördelen med att lägga slangen djupare är att när du som mest behöver värme (vintertid) är det varmare där det är djupare ca 4 grader som minskar ju högre du kommer för att i ytan vara runt noll grader. Eftersom jag aktivt dyker sommar som vinter har jag rätt bra koll på vattentemperaturen  ;)
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem i 4 slingor med 4 radiatorer på varje slinga, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i Jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?