Hej,
Är ny här på forumet och passar på att öppna genom att önska Er Alla Gott Nytt 2010!
Jag och min sambo tillbringar första vintern ute på Ekerö i vårt nyligen köpta hus byggt 1960, enplan 150kvm med lika stor uppvärmd källare och 19 radiatorer utan termostater.
Förra ägaren lät 2008 installera en Stiebel-Eltron WPL13 med varmvattenberedare SBB300WP, men nyttjade endast ett fåtal uppvärmda rum vintertid då han var 94 år gammal innan han flyttade.
Vi har nu svårt att få en jämn temperatur i huset och jag får justera värmekurvan så fort utetemperaturen skiftar. Innetemperaturen i samma rum kan svänga mellan 16,5-22,5 beroende på utetemperatur, vilket är lite jobbigt.
Samma problem hade vi på hösten då våra stora fönster i söderläge gav rejäl värme samtidigt som pumpen matar på radiatorerna då det enligt utegivaren på norrsidan är kallt, vilket resulterade i temperaturer på 24 då radiatorerna "glödde". Vi pratade då med installatören som menade att en rumstempgivare skulle lösa det problemet, han har dock ännu inte återkommit med pris på detta.
Vi har just låtit installera en energikassett i öppna spisen och denna sprider god värme på hela planet, i dessa lägen vill man ju inte heller att elementen ska värma "i onödan".
Mina frågor till er är:
- Är det dumt att sätta in termostater på elementen i en sådan här anläggning?
- Är en rumstempgivare en bra lösning?
- Är det klokt att kombinera dessa två?
Drömmen är att kunna hålla följande temperaturer:
1. Sällskapsrum 19-20
2. Sovrum 18
3. Badrummen 22-23
4. Källare 15-16
Som jag ser det är det enda sättet att kunna kontrollera temperaturen ordentligt att ersätta radiatorernas gamla ventiler med termostater... tänker jag fel?
Tacksam för svar!
Mvh John