Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: IVT Focus-E  (läst 4310 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad superduck

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Arlöv
 • Antal inlägg: 18
 • Jag saknar kunskap!
IVT Focus-E
« skrivet: 27 mars 2005, 15:56:06 »
Hejsan,

Jag har nyss flyttat till ett nytt hus där det sedan tidigare finns en IVT ytjordvärmesanläggning. Värmepumpen är en IVT Focus-E och den är installerad april 1997. Den är således inte helt ny, men borde ha ett tag kvar, tycker man.

Jag har försökt ringa och prata med IVT, men de verkar ärligt inte ha koll på en så här gammal anläggning. Jag får förklara för dem hur den ser, man kan kanske tycka att de själva borde ha bilder på hur alla deras värmepumpar ser ut. Jag har heller inte fått någon hjälp ifrån dem.

Jag har tidigare tyckt att kompressorn låtit väldigt mycket. Vi ringde en firma och de var här och tittade på den, tyckte att den lät okej. Det är svårt att avgöra, men för mig kändes det som att den lät mindre när killen var här och tittade vilket isåfall kan ha berott på att kompressorn hade varit avstängd i två dygn (de bad oss stänga av den tills dess att de hann titta på den). Han mätte lite, men tyckte att allt fungerade bra.

Nu larmar maskinen (dvs en röd lampa på fronten lyser och kompressorn är avstängd). De enda två sakerna man enligt IVT kunde göra själv var att fylla på expansionskärlet om det var tomt och rensa ventilerna om de var smutsiga. Jag har gjort både dessa sakerna (expansionskärlet var nästan tomt). Ventilen var inte särskilt smutsig och jag vet inte om den 1.5l vatten/glykol jag hällde på i expansionskärlet gjorde någon skillnad. Det har inte förändrat något åtminstone.

Jag har bifogat en bild. Om jag har kompressorn tillslagen när jag sätter igång själva maskinen så återställer maskinen först den inringande säkringen (åtminstone antar jag att det är en säkring, det ser ut så) och larmlampan slocknar, efter ett par sekunder löser säkringen ut och larmlampan tänds. Det sitter dessutom en säkring till vänster om den inringade och jag tror att det är denna som styr själva kompressorn för den verkar också vara utlöst, men den återställer inte sig själv som den andra. Kompressorna hinner heller aldrig gå igång när jag sätter på maskinen.

Några tips? Råd? Hur länge skall man förvänta sig att den här håller?

Några tips på någon här i Malmö/Lund-trakten som kollar på sådana här? De som var här tidigare var ifrån Energitjänst, men killen som kom ut hade aldrig sett en Focus-E innan och det kostade ändå mig ganska mycket pengar så det skulle kännas bättre med någon som verkligen hade pysslat med en sådan här burk innan.

Det är spännande att flytta till villa...  :)

Tacksam för all hjälp! Om jag är otydlig så fråga mer så skall jag försöka svara.


mvh
    martin

Utloggad Jocke montör

 • I branschen
 • Expert på värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 469
SV: IVT Focus-E
« Svar #1 skrivet: 27 mars 2005, 20:29:45 »
Det du har ringat in är kontaktorer, den ena är till kompressorn den andra till elpatronen.

Säkringarna sitter till vänster om kontaktorerna samt motorskyddet till kompressorn(den med en röd och svart knapp).
Ingen av dom har löst ut vad jag kan se.

Förmodligen har HP eller LP pressostaten löst ut.
Om du följer rören från kompressorn så ser du 2 st svarta små "burkar" med en röd knapp på.
Den ena står det LP på den andra HP. Tryck in dom med lite moderat tryck för att se om kompressorn startar.

Det kan vara så att pumpen stannar igen, ta reda på vilken pressostat det är som löser ut (om det var HP eller LP kompressorn startade på )

Är det LP så är felet i markslingedelen, det kan vara att cirkpumpen dit inte går, eller smuts i filtret, eller luft i slingan.

Är det HP så är felet i radiatordelen, samma sak här: cirkpumpen stannat, smuts i filtret luft i radiatorerna eller stängda radiatortermostater,
Nibe flvp 310p Älvsbyhus från -02

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28226
 • Ägare av forumet
SV: IVT Focus-E
« Svar #2 skrivet: 27 mars 2005, 23:21:29 »
Kan inte bli bättre förklarat än så, nu är det upp till dig.

Ett litet tips bara, om du vill kan du öppna luftningsskruven på cirkpumparna och dra runt axeltappen, dra fram/tillbaka några varv för att känna om cirkpumparna går lätt. Med lite tur kanske den inte löser ut mer genom denna enkla operation.

Det kan komma lite vatten när du öppnar avluftningsskruven på cirkpumpen, men det brukar inte komma mycket.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
SV: IVT Focus-E
« Svar #3 skrivet: 28 mars 2005, 00:05:35 »
Det finns en som heter Ridax i forumet som har. kanske han kan ge dig specifica råd eller erfarenheter.
skicka mail i forumet till honom.

IVT Focus 06 (installerad 92), 78m aktivt hål, dockad mot en CTC Total panna.


1....Annars har du manual så läs på. Kanske det ger klarhet.
2....Följ Jocke och Richard ev hjälper det.


Vi skåningar hjälper gärna varandra. Om jag kan vara till hjälp med mina tips.

Elinst "skåning i Staffanstorp"
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad superduck

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Arlöv
 • Antal inlägg: 18
 • Jag saknar kunskap!
SV: IVT Focus-E
« Svar #4 skrivet: 28 mars 2005, 00:16:50 »
Hejsan Jocke och Rickard,

Tack så hemskt mycket för tipsen. Jocke hade (förstås) alldeles rätt i att pressostaten löst ut, i det här fallet var det HP som hade löst ut. Kompressorn verkade gå igång som normalt när jag tryckte ner den knappen och satte igång värmepumpen igen. Jag gissar att förklaringen till att den löst ut är att jag och min sambo varit dumma nog att skruva ner termostaterna på elementen eftersom vi tyckt att det blivit för varmt i huset, fast att vi nog egentligen visste att detta inte riktigt var en bra idé.

Uppföljningsfråga, jag har läst manualen till värmepumpen och förstått att om jag vill ändra temperaturen i huset så kan jag göra på två sätt:

 • Jag kan skruva på ratten som sitter på reglerdonet och som är märkt ifrån -8 till +8, denna står just nu på 0. Enligt killen från energitjänst som var här skulle detta ge en skillnad +-2 grader i rummen. Detta kallas att parallellförflytta kurvan om jag inte minns fel.
 • Jag kan plocka bort en plastkåpa till på reglerdonet och med en skruvmejsel ändra lutningen på kurvan. Om jag förstått det rätt så vill man ha så lite lutning på kurvan som möjligt, korrekt?


I manualen står att man bara skall göra på sätt två om det är kallare än -5 grader utomhus, jag vet inte riktigt varför.

Frågan är alltså egentligen, hur ställer man bäst in så att man får optimal temperatur/effektutnyttjning på värmepumpen? Är detta något man kommer att behöva ändra med årstiderna/yttertemperatur eller kan man ställa det en gång för alla? I vårt fall så tror jag att det skillde åtminstone tio grader i yttertemperatur mellan skärtorsdag och långfredag och då blev det samtidigt mycket varmare inomhus (vilket var anledningen att vi var på radiatortermostaterna). Det kan väl inte vara så man skall behöva ställa in pannans framledningstemperatur hela tiden?

Igen, tack så hemskt mycket för hjälpen! Jag känner att jag har mycket kvar att lära om det här ämnet...  Sc:,h

mvh
     martin

Utloggad superduck

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Arlöv
 • Antal inlägg: 18
 • Jag saknar kunskap!
SV: IVT Focus-E
« Svar #5 skrivet: 28 mars 2005, 00:24:44 »
En sak till som jag undrat över: Tryckmätaren som sitter ovanpå burken står alltid på 0kPa. När jag pratade med IVT menade de att 100kPa var ett lämpligt tryck. Killen från Energitjänst som var här sade att det var okej att tryckmätaren stod på 0, han menade att det fungerade ändå. Jag blir ändå lite fundersam, det känns konstigt att det inte skulle vara något tryck i slangarna.

Någon som kan förklara detta och varför det isåfall är okej/inte okej?

Fortfarande tacksam för alla svar!


/martin

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28226
 • Ägare av forumet
SV: IVT Focus-E
« Svar #6 skrivet: 28 mars 2005, 08:22:58 »
SLÄNG UT TERMOSTATERNA  huvuddunk huvuddunk huvuddunk :,v( eller läs på ännu mer i forumet...  ;)

För att justera temp vid ca 0-+5 graders utetemp, använd ratten... (Justerar framledningstemp vid varmt väder)
För att justera temp vid kallt väder, helst ca -15 grader, använd dig av kurvlutningen.

När du fått en kurva som fungerar bra vid "alla" temperaturer kan du ändå få för varmt inne om du har solinstrålning, har mycket folk i huset eller bränner värmeljus från IKEA  ;)
Detta åtgärdas med en rumsgivare som kompenserar för dessa saker..., Om det finns till just din modell av värmepump vet jag dock inte.

Angående tryck i KB-kretsen, om du har expansionskärlet på högsta punkt så behöver du inte ha tryck i den kretsen, själv har jag ändå satt ca 0.5 Bars tryck i mitt KB-system, tyckte att det verkade avlufta lite bättre så.

/Rickard


Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Jocke montör

 • I branschen
 • Expert på värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 469
SV: IVT Focus-E
« Svar #7 skrivet: 28 mars 2005, 08:30:47 »
Det går att köra 0 i tryck på slangarna eftersom kärlet normalt sitter på högsta punkten på systemet.
Dock bör man ju kolla nivån i kärlet men det verkar du ha gjort.
Det är dock bättre att ha lite tryck.

Värmekurvan ska vara så låg som möjligt och bör ställas vid minusgrader.
Anledningen är att små justeringar på vinkeln vid plusgrader kan bli väldigt stora vid minusgrader.
Paralellförflyttningen ger en lika stor förändring på kurvan över hela säsongen.

Om du ställer om kurvan eller parallelen så ska du göra små justeringar och vänta 1-2 dagar i mellan justeringarna.
Systemet är trögt och det är lätt hänt att man justerar bort sig.
Låt alla termostater vara öppna tills du är nöjd med inomhustemperaturen.
Sen kan du dra ned nån enstaka termostat om det blir för varmt i nått rum men bra i övriga huset.

Det finns möjlighet att ändra gångtiderna på kompressorn men börja med här.
Nibe flvp 310p Älvsbyhus från -02

Utloggad Jocke montör

 • I branschen
 • Expert på värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 469
SV: IVT Focus-E
« Svar #8 skrivet: 28 mars 2005, 10:02:59 »
Vart lite dubbel info såg jag nu
Rickard var rappare på tangenterna ;)

Nåväl, budskapet var ju lika  ;D
Nibe flvp 310p Älvsbyhus från -02

Utloggad pellep

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 916
 • varför göra det enkelt om man kan krångla till det
SV: IVT Focus-E
« Svar #9 skrivet: 28 mars 2005, 13:59:42 »
Jag blir gång på gång imponerad av kunskapsnivån på forumet  och av viljan att dela med sig.
Om du möter en människa utan leende, ge henne ditt!

Utloggad superduck

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Arlöv
 • Antal inlägg: 18
 • Jag saknar kunskap!
SV: IVT Focus-E
« Svar #10 skrivet: 29 mars 2005, 08:43:19 »
Hejsan igen,

Tack så hemskt mycket för alla tips och råd. Nu förstår jag bättre varför det fungerar bra fast att tryckmätaren står på noll, expansionskärlet sitter på högsta punkten (vilket också gör det fascinerande svårt att fylla på).

Värmepumpen har fungerat bra sedan jag startade om den och det har varit varmt och skönt inomhus. Jag gissar att det inte kommer att bli så vansinnigt kallt mer här i Skåne så jag får nöja mig med att justera ratten (+-8) fram till nästa vinter.

Verkligen stort tack för hjälpen! Jag skulle önska att jag kunde ge något tillbaka till forumet, men mina kunskaper är tyvärr ännu inte så stora.  :)


mvh
    martin

Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
SV: IVT Focus-E
« Svar #11 skrivet: 29 mars 2005, 08:56:24 »
Alla är välkommna med sina kommentarer, ju fler som kan hjälpa till med olika problem och erfarenheter  gör att alla får bättre kunskap i ämnet.

Läs och kommentera i forumet.
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
SV: IVT Focus-E
« Svar #12 skrivet: 29 mars 2005, 11:25:57 »
Citera
Jag kan plocka bort en plastkåpa till på reglerdonet och med en skruvmejsel ändra lutningen på kurvan. Om jag förstått det rätt så vill man ha så lite lutning på kurvan som möjligt, korrekt?


Som Rickard antydde kan du inte justera kurvan ordentligt innan du får kyla!! men kör med ratten nu, men till vintern när edet blir kallt, då ska du passa på att justera "riktigt".
Då ska du ha ratten på +-0 osså hitta rätt kurva vid riktig kyla!!
Blir det sen fel temp kring +-0 ute då kan du juster liite på ratten, men höjer du den då kan du kanske sänka kurvan liite annars kan det bli för varmt igen vid kyla ute!

Antog att det inte var lätt att förstå  ;) det vikrtigaste är dock att pumpen har bra flöde (lite strypningar) helst inga alls, utom där man vill ha svalt tex källare o sovrum!
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser