Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: "Spara el-energi utan VP Tänk o invest snålt " Ändra levnads beteende  (läst 11200 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
Jag skall skicka mitt arv till dig när jag dör. sen kan jag i mitt nya liv. Liv efter detta se på hur du gottar dig pga att jag gjort av med allt och har bara skulder att ge dig.

Vissa är födda vinnare andra förlorare. Jag och du är det senare.

Vi kan ta varann i hand

--------------------------------------------------------------------------------

Jag försöker alltid vända motgångar till framgång. Mitt motto är gör det bästa av var stund.

Om det hänt något tråkigt så hjälper det ej att gråta över ens motgång eller öde. Det blir alltid lättare om man försöker vända motgången till framgång.

Gråt ej över spilld mjölk.

Någon som har fler förslag om besparingar av energi i ens bostad.
Egna erfarenheter är bäst



Vill berätta lite mer om de högisolerade husen i göteborg.

utdrag från  Passiv uppvärmning – aktivt val i Lindås
AV KJELL-ARNE LARSSON
(Från Aktuella Byggen Nr 3 - 2004)

http://www.medact.se/t_byggen/artikel_detalj.asp?Artikel_Kod=338&Sid_kod=byggen

I Sverige svarar uppvärmning av bostäder och lokaler för 40 – 50 % av energibehovet.

Konceptet i Lindås baseras på kända konstruktioner, traditionella material samt mycket god isolering av husen. Spillvärme från tvättmaskiner, lampor och hushållsmaskiner tas tillvara. De som bor i husen bidrar också till den passiva uppvärmningen. En person sägs motsvara ungefär 70 W. En familj med två barn ger ungefär 1200 kWh/år.

I Lindås finns inget konventionellt värmesystem. Husen har stora fönster mot söder. De fångar solstrålning. Mot norr finns små fönster. Vindfång runt ytterdörren minskar värmeläckage där. Solfångare på taket ger 40 – 50 % av varmvattenbehovet. Genom effektiv värmeväxling återfås 80 – 85 % av energin i utgående ventilationsluft. I ventilationssystemet finns den enda installerade elvärmen i huset, nämligen ett 900 W värmeelement som under kalla februarinätter hindrar frost i systemet.

Enligt de ursprungliga energikalkylerna skulle varje hus förbruka  5400 kWh el per år. Merparten, 2900 kWh, skulle hushållselen svara för och ungefär 1500 kWh för varmvattenbehov som solfångaren inte klarar av. Övrig uppvärmning, fläkt/ventilation och pump/solfångare skulle dra 1000 kWh. Kalkylerna baserades på att fyra personer bor i huset och har 20 grader inne.

Lindås utgör ett viktigt projekt för programmet GÖTEBORG 2050, där Göteborgs Stad stakar ut övergripande strategier för att på sikt skapa ett Göteborg som är hållbart ur miljösynpunkt.

De prisbelönade innovatörerna Hans Eek och Wolfgang Feist sätter nämligen in sina energieffektiva hus också i ett mycket större samhällsperspektiv.
Klarar februari

Hur gick det
Husen klarade den smällkalla vintern 2001/02 bra. Inte i något hus sjönk temperaturen under 17 grader, trots att det var –21,5 ute. Däremot blev totala årsförbrukningen av el lite större än kalkylerat. Någon familj förbrukade ca 10.000 kWh, de flesta kring 7000 kWh  och det verkade svårt att komma ner under 6500 kWh Energiåtgången kommer antagligen att bli lägre när bottenplattorna torkat ut helt, men den viktigaste orsaken till att kalkylen inte riktigt höll är att många familjer har betydligt fler apparater i form av datorer, TV m.m. samt ofta önskar temperatur högre än 20 grader.

Årsförbrukningen.  skall jämföras med 13.500 kWh för ett konventionellt radhus och 20 - 25.000 kWh för en villa på 120 kvm Radhusen i Lindås är extremt väl isolerade. De har treglasfönster med kryptonfyllning och silveroxidbeläggning. Denna reflekterar långvågig strålning (värmestrålning) vilket förbättrar värmehållningen vintertid.

Rutorna släpper in solens energi och håller den kvar inne. Söderfönstren är i förhållande till husets inre placerade så att de medger maximal soluppvärmning vintertid, men inte sommartid.

Väggar är isolerade med både cellplast och mineralull. Isoleringen fyller hela ytterväggarna, utan avbrott för träreglar som ger kylgenomledning. Man har varit extremt noggrann vid isolering runt rörgenomföringar. Mot yttersidan finns tjock polyetenfolie som luftspärr.

Även taket är isolerat med cellplast. Ventilationssystemet är smart. Med mycket låg energiinsats växlas värme från dålig frånluft till frisk tilluft som tas in på norrsidan. Sommartid kan man vädra genom bl.a. öppningsbart takfönster


Redan idag finns ju teknik för att med ganska begränsade investeringar minska energianvändningen i Sveriges befintliga fastighetsbestånd till minst hälften, säger Hans Eek,.

Med tanke på hur mycket värmeenergi fastighetssektorn förbrukar kan byggnadsfrågorna också få betydelse för globala miljöproblem. FN:s klimatpanel – IPCC – bedömer att på grund av koldioxidutsläppen kan årsmedeltemperaturen på jorden komma att öka med mellan 1,4 och 5,8 grader innevarande sekel. Eftersom fastighetssektorn använder en stor del fossila bränslen skulle åtgärder inom sektorn snart bidra till att kunna minska utsläppen av växthusgaser.

Med nu känd och beprövad teknik kan uppvärmningsbehovet i Sverige sänkas till ungefär hälften eller till en tredjedel, som vissa källor uppger. Åtgärderna omfattar exempelvis tilläggsisolering och snålspolande varmvattenarmaturer. Mer avancerade lösningar som smart styrning av värmesystem kan spara ytterligare. Ett exempel är att utnyttja väderprognoser i intelligenta fastighetssystem för att anpassa uppvärmningen efter behoven. Tekniken har redan provats och kan spara 10 - 20 % av värmekostnaden.

Minskade utsläpp på två sätt

Än fler åtgärder återstår. Att växla tillbaka värme ur avloppet är en. Det är ett värmeflöde som inte utnyttjats i Lindås.

Ventilering av  värme . Den energi som utgör input till ett bostadshus uppges ibland att ungefär en tredjedel försvinner genom ventilationen, en tredjedel i form av transmissionsvärme och en tredjedel med avloppet.

Åtta olika läckage:

Transmission genom yttervägg .......................................8-15 %
Avlopp .......................................................................10-25 %
Ventilation..................................................................25-35 %
Infiltration genom otätheter (kabelgenomföringar o.d.)....... 8-10%
Värmesystem ...............................................................0-20 %
Tak och vindsbjälklag ...................................................5-10 %
Dörrar och fönster ........................................................10-15 %
Bottenbjälklag ...............................................................2-5 %

Siffrorna gäller ett genomsnittligt enfamiljshus i Sverige.

Läckagen minskar om fönsterytan begränsas och husens omslutningsyta görs enkel och liten i förhållande till golvytan. Genom att på olika sätt göra våra hus tätare och hindra utsläppen av värme, så hindrar vi också utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser från de anläggningar som producerar värmen.
« Senast ändrad: 22 juli 2005, 19:27:47 av Janne El-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
Källa: Energivärlden nr 1 2005
© Energimyndigheten

--------------------------------------------------------------------------------
Av:  David Dahmén    2005-04-08


Ref  http://www.stem.se/web/otherapp/evarlden.nsf/frameset?ReadForm

Vardagselektroniken slukar energi  .


Hushållsapparaterna blir alltmer energisnåla. Men energianvändningen ökar ändå eftersom antalet tekniska apparater bara blir fler.

De röd-oranga lamporna i TV-apparater och annan hemelektronik  kan ses som varningslampor för de hushåll som vill spara energi. Tillsammans svarar dessa teknikens "marodörer" för en inte obetydlig del av hushållens totala energiförbrukning.

Vi måste få upp ögonen för allt det energisvinn som de senaste decenniernas elektronikexplosion fört med sig, konstaterar Gunilla Rosén på Konsumentverket, en av talarna på ett seminarium i december i fjol som bland annat granskade energiåtgången i den svenska hushållen


Allt fler apparater
Även om vitvarorna blivit allt energisnålare ökar hela tiden mängden tekniska apparater, inte oväntat mest hos unga familjer eller ensamhushåll. Det är klockor och stand-by-funktioner på allt från CD- och DVD-spelare och TV till disk, tvätt- och bakmaskiner. Specialfunktionerna på dessa apparater bokstavligen "äter" ström. Det gäller även avstängda datorer - om de är kopplade till ett eluttag.


..............................................................................................................................................................................
Konsumenter ,som grupp borde kartläggas bättre menade Inger Norstedt, tidigare teknisk direktör på Konsumentverket och en av initiativtagarna till seminariet.

Det är viktigt att beteendeforskare får påverka EUs standardiseringsarbete för hushållsapparater, framhöll Norstedt.



« Senast ändrad: 13 april 2005, 07:58:29 av Janne EL-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
Om det fanns ett parti som gick till val på att rösta bort alla byrokrater som har för lite vettigt att göra skulle jag utan tvekan rösta på dem, det är ju helt uppenbart att de startar nya utredningar och skapar nya lagar och regelverk bara för att sysselsätta sig själva samt släkt och vänner.

Ta bara detta med energibesiktning, vilket dravel, vem är inte intresserad av att drifta sitt hus eller sin fastighet till lägsta möjliga kostnad?

Huvaligen, sätt dem att vårda våra barn och åldringar istället.

Eller röja sly runt vägarna, då skulle nåt vettigt bli gjort. fiR:
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
Nu kommer mer spartip från mig och Hassel.

Spara VV så spar ni El och energi.


Hassel den 22/8-05
Citera
När vi köpte det, så i duschen / badkaret satt där en klassisk stång med
duschhandtaget. Den såg lite gammal och skabbig ut i förhållande till den
precis nyrenoverade badrummen. .....

Så vi skaffade en ny blandare och nytt handtag. Men just vid inköpstillfället
så hade firman inga stänger hemma. ........

Nu säger jag inte att alla skall slänga ut sina stänger i duschen, men man kanske
skulle tänka på hur länge man står därinne och bara "myser".

Undrar hur mycket kwh man sparar per år med detta ?

Hassels idee vill jag utveckla lite till:
Så gå tillbaka till lite äldre tider då man hade mindre vatten och fick spara på varmvattnet. Då bada de alla i en och samma balja även om de ville eller ej. Det gjorde man minst en gång om året. Speciellt till jul var det viktigt att vara ren.


Min familjs söner vill gärna duscha i 1/2 timme. Bästa sättet att få dem att sluta duscha är att efter viss tid kommer det bara kallvatten i duschen. Eller som någon sa koppla in 50 l VV beredare. Då VV är slut så är det bara kallt vatten. Mitt sätt är istället koppla in strypning till duschen ( test i dag min dusch under 6 min 50l ) ger mig ca 6 l/min. Jag skall strypa ner flödet till att bli max 5l/min.

Då räcker VV längre och man sparar energi  om duschen är lika lång som förut. Denna strypning sker direkt efter VV beredaren så ökar man flödet i duschen blir det kallare ju mer man ökar.

« Senast ändrad: 22 juli 2005, 20:06:24 av Janne El-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Norrlänningen 2.0

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 532
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Allt går, det är bara olika svårt
Pappa jobba....Nisse peng...


Jävla dumheter...vi lever i ett energikonsumerande samhälle, så vi kan alla göra som Janne, strypa våra tonåringar till eget boende eller varför inte flytta till lappkåtor allihop...eller så kan vi se till att vara lite cyniska....vi satsar på vår SÄKRA kärnkraft...konkurrerar ut ryssarna å  dumpar avfallet (som vanligt där över) i sibirien.....HEJJA SYDKRAFT.....
Nu: Direktel (0 radiatorer på) Sanyo 123 och pelletskamin med kreativ skorstenslösning. Souterränghus, västerbotten

Tidigare:Thermia Villa 5.5, borra ~130 aktivt djup. FLM30 & Thermia SVR 110.  Enplansvilla i västerbotten, 175 kvm.

Utloggad Martin X

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Finland
  • Antal inlägg: 424
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Lyssnar på andra, gör sedan helt egna fel.
Denna strypning sker direkt efter VV beredaren så ökar man flödet i duschen blir det kallare ju mer man ökar.
Och när man tycker att ungarna stått tillräckligt länge i duschen är det bara att tappa lite varmvatten i köket så är de snabbt klara  >:D

Och när ungarna tycker du duschat tillräckligt länge så....
« Senast ändrad: 01 augusti 2005, 18:36:42 av Martin X »

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
Jag har sparat VV genom att strypa flödet på inkommande KV som sen blir VV. Mätt i handfatet med klocka 1min så att det ej går att tappa mer än 8l/min. Tidigare 15l/min.

Detta gör att om tvåstycken duschar så blir det livpå båda så att de kommer snabbt ut från duschen.

Det att jag har strypt vet de ej om men de minskar automatiskt på duschens vatten då det blir för kallt.
Bra och effektivt tips.

STRYP VV FLÖDE SÅ RÄCKER VV LÄNGRE OCH MINDRE TILLSKOTTS EL:
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
Ni som har L/L VP tycker jag skall begrunda denna tråd och andra som visa att beteende, och hushålls förbrukningen på verkar mycket totala el förbrukningen.

Jag kan ju själv säga med egen erfarenhet att elnotan utan VP har varierat under 9 års tid med från 22000kWh upp till 31000kWh. detta utan att ha någon VP alls installerad.

Begrunda detta och ändra levnadsvanor så sparar ni mycke el mer än VP kan spara.
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!