Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Om justera och optimera en Thermia  (läst 3444 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Jou

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
 • Jag älskar värmepumpar!
Om justera och optimera en Thermia
« skrivet: 18 mars 2005, 11:09:36 »
Tackar Bertil till en bra redogörelse! Jag önskar passa på att be om lite tillägsförklaring för att rätta till en missupfattning jag tydligen haft. Har försökt hitta svar i de tidigare trådarna utan att lyckas.

Du nämner följande: "Värmepumpen jobbar intermittent (on - off) den ger alltid sin maximala effekt vid drift. Men som jag sagt verkningsgraden varierar kraftigt med behovet av framledningstemp och tempen i borran."

Min fråga är: Hur justeras framledningstemperaturen i praktiken? Det jag trodde var att kompressorn går mot ett varierande tryck och temperatur och således avger varierande effekt och att en lägre framledningstemperatur betyder mindre tryck och mindre avgiven effekt men desto mindre upptagen effekt för kompressorn, dvs bättre verkningsgrad. Så är det tydligen inte. Kan du berätta hur det är och varför verkningsgraden är bättre vid lägre framledningstemperatur?Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7201
 • gsg..... gåre så gåre
SV: Om justera och optimera en Thermia
« Svar #1 skrivet: 18 mars 2005, 12:09:33 »
Hmmm   försöker...

Ex +10 grader ute börvärde 25 grader. Pumpen startar när Integralen nått -60  då är framledningen ca 20 grader, framledningstempen stiger ganska sakta och när den når tex 35 grader då är integralen +-0. Det ger en låg drifttemperatur helt automatikst pga av den korta drifttiden. men pumpen ger hög effekt drar samtidigt lite el!!

Ex -10 ute pumpen stannar ganska sällan... börvärde tex 40 grader, redan när vattnet svalnat till 30 grader är integralen -60 pumpen startar går minst en timma når upp i tex 50 grader då är integralen +-0 pumpen stannar. Pga av högre framledningstemp då drar pumpen mera el samtidigt som den ger en lägre effekt!!!!

Det är alltså hur länge pumpen går som avgör vilken temp den jobbar med!! osså förstås vad tempen är när den startar!!

Alltid högre avgiven effekt vid lägre framledningstemp, så är det.
 
Att enkelt förklara varför att förklara det svårt kan jag inte heller   ;)  :-[ ) 

Tänk dig att borran håller +-0 grader in  pumpen ger 30 grader på framledningen till radiatorerna....   då "lyfts" tempen 30 grader.

tänk dig att borran håller +-0 grader in  pumpen ger 55 grader på framledningen till radiatorerna....   då "lyfts" tempen 55 grader och elåtgången ökar markant.

Det blir en enorm skillnad för vp att vara tvungen att jobba upp tempen till 55 grader!! detta sker genom högre tryck och hårdare jobb för kompressorn.
Det är ingen korrekt beskrivning men kanske åskådliggör kompressorns "merarbete.

Nån annan som är pedagog! 
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 31737
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Om justera och optimera en Thermia
« Svar #2 skrivet: 18 mars 2005, 18:20:13 »
Tackar Bertil till en bra redogörelse! Jag önskar passa på att be om lite tillägsförklaring för att rätta till en missupfattning jag tydligen haft. Har försökt hitta svar i de tidigare trådarna utan att lyckas.

Du nämner följande: "Värmepumpen jobbar intermittent (on - off) den ger alltid sin maximala effekt vid drift. Men som jag sagt verkningsgraden varierar kraftigt med behovet av framledningstemp och tempen i borran."

Min fråga är: Hur justeras framledningstemperaturen i praktiken? Det jag trodde var att kompressorn går mot ett varierande tryck och temperatur och således avger varierande effekt och att en lägre framledningstemperatur betyder mindre tryck och mindre avgiven effekt men desto mindre upptagen effekt för kompressorn, dvs bättre verkningsgrad. Så är det tydligen inte. Kan du berätta hur det är och varför verkningsgraden är bättre vid lägre framledningstemperatur?
Det du beskriver är ett vanligt missförstånd, även jag trodde för några år sedan att reglerdatorn styrde värmepumpens uteffekt...
Sanningen är den (precis som Bertil skriver) att den alltid går "gas i botten" när den går, reglerdatorn räknar istället fram en önskad framledningstemperatur och startar och stoppar kompressorn i sådana intervaller att medeltempen på framledningen blir den önskade.

Olika tillverkare har olika reglerprincip, de flesta kör dock med gradminutreglering vilket kortfattat betyder att reglerdatorn ser till att framledningstempens snitt-temp blir den av reglerdatorn önskade = börvärdet.
Nibe, Thermia och varmitek kör med liknande typer av reglerdatorer vilka ser till att snittempen blir rätt, Warmitek kör dock med PI-reglering, men det fungerar på likvärdigt sätt.

IVT har dock en annan lösning, de låter framledningstempen (eg. returtempen) vara börvärdet +- ett antal grader, t.ex. 2 grader.
Om börvärdet är 40 grader, så startar värmepumpen när tempen går under 38 grader, den går sedan så länge som behövs för att uppnå 42 grader (börvärdet + 2 grader). Denna reglering kan råka i knipa om det t.ex. visar sig att värmepumpen klarar av att skapa 41.5 grader, men inte mer, den kommer då att köra ut "onödigt" varmt vatten till radiatorsystemet under lång tid, med övertemp som följd.

Jag anser därför att gradminut och PI-reglering är bättre än IVT:s typ av styrning (hysteres). Den fungerar dock fullt godtagbart, problemen är nog mest på det teoretiska planet.  ;)

Det optimala vore naturligtvis frekvensstyrning (styrning av uteffekten genom att variera kompressorns varvtal) även på mark/berg-värmepumpar som de allra flest luft/luft-värmepumpar har, då skulle inte kompressorn någonsin behöva arbeta med onödigt höga framledningstemperaturer utan hålla en konstant temperatur i förhållande till det behov som för tillfället finns.

Förhoppningsvis kommer detta i de framtida värmepumparna, då kan man ju även dimensionera dem för 100% effekttäckning.
Något att tänka på när man dimensionerar borrhålen idag.
Nästa värmepump som skall ta energi från borran kanske har 30-50% högre max uteffekt...

Vet inte om det gav dig svar på några frågor, eller om det bara förvirrade dig ännu mer.

/Rickard
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Jou

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Om justera och optimera en Thermia
« Svar #3 skrivet: 21 mars 2005, 07:12:04 »
Tack så mycket! Era inlägg klargjorde det synnerligen bra! Jo, reglering med varvtalsstyrning skulle ju eliminera starter och stoppar helt och hållet och det skulle väl göra gott åt kompressorn. Jag kände inte till att temperaturen på framledningen ständigt varierar upp och ned (jag är ännu inte värmepumpsägare). Men det var bra att få reda på det nu så sparar jag ett antal gråa hår då jag kör igång min värmepump.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?