Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Typ av ackumulatortank  (läst 1098 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad johan_ben

  • IVT Greenline C9
  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 30
Typ av ackumulatortank
« skrivet: 06 augusti 2009, 21:34:04 »
En del har nog läst om mitt gnäll om sväreiges sämsta jordvärmesanläggning. Nu är det nog inte fullt så illa men den kan bli bättre. Min senaste ide är att koppla in en ackumulatortank och i rummet bredvid i källaren dit skortsensstocken når ned sätta in en begagnad vedpanna alternativt en vattenmantlad kamin. Då kan man elda ibland och på det viset både få varmt och skönt i källaren som påverkar hela huset positivt. Dessutom kan ju ackumulatortanken värmas upp och då kan VP och jordvärmen vila eller åtminstone behöver inte elpatronen gå in och kosta pengar. Jag tycker detta verkar vara ett trevligt och kanske inte jättedyrt projet. Gamla vedpannor finns på blocket och en ack.tank är inte jättedyr. Installationen kan grannen fixa. Har jag missat något i mitt resonemang. Jag har inte egen ved så den får jag betala för, hur dyrt är vedenergi jmf dagens elpris?

Mina frågor är:

Vilken typ av ack.tank behövs, det räcker väl inte med en som bara expanderar volym på varma sidan med två anslutningsrör (in och ut). Hur styr man om vatten skall cirkulera från vedpannan eller inte. Krävs det bygglov (vi har en vanlig braskamin på bottenvåningen som vi får mys-elda i ngr ggr/vecka).
170+90 kvm stenhus från 30-talet. IVT Greenline C9 med 2x250 m jordvärmeslinga från 2000. Usel kapacitet, tillskott redan vid -1. Total elförbrukning ca 20.000 kWh. Ofta under 20 grader inomhus. Snart bott ett år i huset.

Utloggad Heddan

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Luleå
  • Antal inlägg: 1279
  • Kön: Man
SV: Typ av ackumulatortank
« Svar #1 skrivet: 07 augusti 2009, 08:21:09 »
Att beräkna energipris på ved är komplicerat.
Ved (björk) kostar väl i runda slängar 400kr/kbm stjälpt mått här i Luleå. Det ger ett pris på c:a 27öre/kWh på riktigt torr ved. En gammal vedpanna har dålig effektivitet (60-75%) vilket ger ett helt annat energipris 35-45öre/kWh. En modernare kamin har något högre effektivitet som ger något lägre energipris. Men skall man då räkna bort alla förluster eller inte? En del av förlusterna kommer ju ändå huset till godo?!?
Men en väl fungerande värmepump går billigare än en ny modern vedpanna med dagens priser på ved och el. Jag har idag ett energipris på c:a 25öre/kWh med min värmepump.

Lös problemet med VP:n istället för att lindra symptomen. När du eldar i kaminen så värms murstocken upp och denna värme kommer hela huset tillgodo. Jag har lägre framledningstemperatur när jag eldar i vedpannan än när jag kör på VP-drift. Detta eftersom murstocken blir varm och på det viset värmer den hela huset. Att koppla ihop VP och vedpanna/kamin och att få dessa att leva i symbios är inte det lättaste och billigaste så låt dom lira separat istället. En innegivare till VP:n är nog ett måste när du eldar.

Och vill du nu ändå köpa vedpanna så köp inget gammalt skrot på blocket. Se till att du får en modernare panna med omvänd förbränning och hög effektivitet, dessa finns från 20.000:- nya men det går säkert att hitta de som säljs bättre begagnade på blocket också. Då blir det bra mycket roligare att elda och billigare i längden. Acktankarna till en vedpanna skall vara minst 15-20ggr så stora som vedpannans eldstadsvolym.
1½-plans villa(200m2) med källare(80m2) tre mil utanför Luleå.
Thermia Diplomat Optimum Duo 10kW (2009) och 180m borrhål.
Albin panna med 2x 500liters Ack-tankar.
c:a 6500kWh för värme och VV.
Enskild borrad brunn och avlopp.
Thermiq och Logger 3030 Pro

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?