0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Radon är en gas som via luftströmmar kommer upp genom bjälklag eller betongplatta. Dom flesta plattor är inte så täta att dom kan hindra en gas från att gå igenom den.
Vi bör vara överens om att den absoluta riskreduktionen är mer intressant än den relativa. Det ger ett bättre perspektiv på vad det handlar om och bör användas vid alla diskussioner om risk och riskreduktion. Enda möjligheten för honom att minska sin risk med 15% är att sluta röka.
Hej Mattias_75CiteraRadon är en gas som via luftströmmar kommer upp genom bjälklag eller betongplatta. Dom flesta plattor är inte så täta att dom kan hindra en gas från att gå igenom den.Det du säger här är ju att radon transporteras med luften som blåser igenom betongplattan och samtidigt säger du att det sker via diffusion, eller vad ??Om Radon transporteras in genom luftströmmar genom plattan borde du inte då ha övertryck i krypgrunden ?Om radon transporteras via diffusion så spelar väl inte luft-trycket någon större roll?MVHMesser
Det är inte absolut eller relativ, du pratar om procentenheter och inte procent. Det blir väldigt förvirrande om du inte skriver det.Minskning från 320 -> 200 ger ca 15% mindre risk, punkt slut.
Citat från: Ville Vessla skrivet 17 april 2009, 15:11:40Det är inte absolut eller relativ, du pratar om procentenheter och inte procent. Det blir väldigt förvirrande om du inte skriver det.Minskning från 320 -> 200 ger ca 15% mindre risk, punkt slut. "Ständigt denna vessla" sa Ture Sventon. Nu måste vi ta det här från början. Risken att utveckla lungcancer för en icke rökare är 0.7% för den som exponeras för radon med 400 bq/m3 under 75 år, jämfört med 0.5% för den som exponeras för 100 bq/m3 under 75 år. Den absoluta riskreduktionen är 0.2% medan den relativa skillnaden är 0.2/0.7=29%. Om han däremot är rökare är motsvarande siffror 16% och 12%, dvs en absolut riskreduktion av 4% och en relativ riskreduktion om 25%.När det gäller riskreduktion eller effekter av t ex läkemedel är det en allmän åsikt att vi skall redovisa denna i absolut riskreduktion. Se t ex http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sant-och-falskt-om-lakemedel/Sa-har-laser-du-nyheter-om-lakemedel/http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sant-och-falskt-om-lakemedel/Sa-har-laser-du-nyheter-om-lakemedel/Om vi t ex skall räkna kostnad för att minska ett lungcancer fall måste vi använda den absoluta riskreduktionen. Det krävs 100/0.2=500 sanerade lägenheter där radonhalten sänks från 400 -> 100 bq för att rädda 1 lungcancerfall under 75 år hos icke rökare men . 100/4=25 lägenheter för rökare. Detta kan jämföras med om vi lyckas förhindra folk att börja röka men bor kvar i de osanerade lägenheterna. Där krävs det 100/(16-0.7)=6.5 personer som lyckas låta bli att röka. Vad kostar det att sanera 25 lägenheter jämfört med att få 6.5 personer att inte börja röka?
Vet inte om det är så han tänkt, men 0.5% är väl en riskreduktion med ca 15% i förhållande till 0.7%?
HejNu vet jag inte hur många gånger jag måste ställa frågan men än en gång:Sprids radon via diffusion eller via luftströmmar?MVHMesser