Det ska inte läka ut. Men om det gör detta så får du smak av köldbärar sprit i vattnet. Man använder inte glykol i energibrunnar av den anledningen. För glykolen förstör enorma mängder grundvatten. Men kb sprit är vanlig etanol (samma som på systembolaget) och den är såpass lättflyktig och löser upp sig i vatten så någon större katastrof inträffar inte. Det blir förmodligen din brunn som smakar lite från denatueringsmedlet. Man kan säga att du upplever ett obehag av detta men det är inte hälsovådligt.
Får du plats med 3 slangar och pump i borrhålet? 100 meter är normalt inte så effektivt.
Har du rikligt med vatten så ska pumpen sitta så högt upp så du ständigt får upp nytt varmt vatten i borrhålet. Börjar köldbärarvätskan gå på minusgrader fryser det ihop, och du får inget vatten i kranarna.
Kanske måste du kompletera med några hundra meter markslinga och nytja båda systemen.
Har du obegränsat med vatten (40-50 minutliter) så kan du räkna på grundvattenvärme. Då får du alltid samma temp in i vp oavsett hur länge den arbetat. Jag har i Piteå 5,5 grader i mitt grundvatten. (varmare söderut) Många med berg/slingor har i dag minusgrader in i sina vp.
Ett problem dock, Man måste kunna bli av med allt vatten. Det handlar om kubik i timmen.
Borrhålet ska klara husets energibehov.
Så säg att du har en perfekt fungerande anläggning i dag med en 6kw vp... Den havererar totalt och du ska köpa en ny. Om 2-3 år ska du värmesätta ytterligare en byggnad. så du köper en 12kw vp för att klara även den extra belastningen. Då kommer den stora vp att gå halva tiden av den gamla och borrhålet räcker till i dessa 2-3 år. Men sedan då du börjar låta den stora pumpen arbeta mera så Blir det borrhålet som inte klarar den ökade belastningen.
Så, hålet måste klara husets behov i första hand sedan skall vp vara anpassad för huset och helst så optimerat så du klarar dig utan tillsatsel. Annat än en köldknäpp som inträffar vart 10-15 år.