Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Har gått på elpatron sedan oktober :-(  (läst 5374 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad vidir

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 10
Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« skrivet: 28 februari 2009, 17:16:08 »
Hej alla nibe kunniga,

Har en Nibe fighter 2010 kopplad till VVM 240, årsmodell 2004-11. Har nu upptäckt att värmepumpen inte går igång utan den hoppar mellan elpatron läge I II III.

I displayen visas enbart kompressor symbolen utan vare sig A eller B symbol ovanför sig. Sc:,h

Nu kör jag AUTO läget, har provat köra vår/höst läge, resulterade i att min fru fick tuppjuck över att kliva upp till ett hus med en temperatur på 16,5 grad.

Hoppas någon har koll på läget och skulle kunna upplysa mig Thumbsup

Mvh

Vidir
« Senast ändrad: 28 februari 2009, 17:44:54 av vidir »

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 25884
  • Kön: Man
  • Alien snowman.
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #1 skrivet: 28 februari 2009, 23:14:41 »
Vad står det i larmloggen 9.5.0-9.5.10 ?
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad vidir

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 10
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #2 skrivet: 01 mars 2009, 14:35:45 »
Hej Carl,
Tack för ditt svar.
VVtemp står det i meny 9.5.1
ELPtemp står det i meny 9.5.2
Hög framledn. meny 9.5.3

Säger det dig något?

Mvh

Vidir

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 25884
  • Kön: Man
  • Alien snowman.
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #3 skrivet: 01 mars 2009, 15:04:36 »
Ja nått knepigt är det, men jag vet inte vad.  Sc:,h

Du får helt enkelt kolla över vad som kan vara felet, några tips:

Kolla säkringarna och knacka lite på dem (om det är proppar).
Lufta både pannan, radiatorerna och ledningen mellan VP och panna.
Kolla att laddpumpen funkar.
Rensa smutsfiltret.
Kolla trycket på värmebäraren.

Hittar du inget konstigt får du nog ta hem en servicetekniker.

Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 31869
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #4 skrivet: 01 mars 2009, 17:12:04 »
Om tempgivaren för framledningstempen visar fel kanske det kan bli så att den aldrig startar, men om eltillskottet regleras av samma tempgivare borde det inte heller gå in i så fall?

Kolla alla tempgivare också.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad vidir

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 10
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #5 skrivet: 29 mars 2009, 09:47:39 »
Tack för alla svar. En fråga hur luftar man fighter2010? Den är ju helt tillsluten finns ingen service lucka eller knapp vad jag kunde hitta. Var sitter smutsfilteret? Och hur kollar jag tempgivarna?

Bifogar lite bilder.
http://www.vidir.se/vp/vp1.jpg
http://www.vidir.se/vp/vp2.jpg
http://www.vidir.se/vp/vp3.jpg
http://www.vidir.se/vp/vp4.jpg
http://www.vidir.se/vp/vp5.jpg
http://www.vidir.se/vp/vp6.jpg
http://www.vidir.se/vp/vp7.jpg
http://www.vidir.se/vp/vp8.jpg

Utloggad ace

  • frostaknöl med 3.2-cert i kombination med livets hårda skola,samt en omättlig nyfikenhet på teknik. tråd-reträtt pga utmattning förekommer.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 2703
  • ju fler strängar på lyran, ju bättre låter det !
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #6 skrivet: 29 mars 2009, 10:06:56 »
fyll på vatten !!( 0,5 till 1,0 bar)  kolla instruktionsboken hur du fyller på (under nedersta luckan på VVM:n)
smutsfiltret ska sitta på röret mellan utedelen och innedelen.
luftning ska bl.a sitta på övre slanganslutningen på 2010:n

Börja med detta, och återkom !

ACE
drygt 800 kvm yta uppvärmd till skiftande temperaturer
husqvarna tekniktank, några solfångarsystem och en Daikin bergvärmepump med 280m borrhål.
Diverse l/l pumpar samt en modifierad nibe 1215 med 140m borra till bostadshuset.

Utloggad vidir

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 10
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #7 skrivet: 29 mars 2009, 12:39:18 »
Tack för svaret ACE,
Har nu åtgärdat trycket till 1,0Bar och luftat 2010. Sitter dock inget smutsfilter mellan ute /innedel

Mvh
Vidir

Utloggad martinei

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 127
  • Kön: Man
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #8 skrivet: 29 mars 2009, 13:37:16 »
Kolla om det sitter en kulventil med stor sexkantsmutter på sidan, om du har en sådan sitter filtret bakom muttern.
Thermia Atria8 optimum. Gullringhus(1985)140+40m2 Ettrörsystem. värmeåtervinning (Flexit sl4r)

Utloggad ace

  • frostaknöl med 3.2-cert i kombination med livets hårda skola,samt en omättlig nyfikenhet på teknik. tråd-reträtt pga utmattning förekommer.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 2703
  • ju fler strängar på lyran, ju bättre låter det !
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #9 skrivet: 29 mars 2009, 14:01:18 »
Går det att få igång den nu ??
om inte..går verkligen Ladd-pump som den ska ,  ändrar den ljud om du ändrar hastighet mm ??
menu 5.15 (diff framl-retur) ska vara nära 0 vid stillastående VP  och mellan ca 4-8K vid drift
En klassisk sista chansen-lösning brukar vara "Norsk reset"...dvs bryt matningen 5 min, och se om felet försvunnit vid återstart.

ACE
drygt 800 kvm yta uppvärmd till skiftande temperaturer
husqvarna tekniktank, några solfångarsystem och en Daikin bergvärmepump med 280m borrhål.
Diverse l/l pumpar samt en modifierad nibe 1215 med 140m borra till bostadshuset.

Utloggad vidir

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 10
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #10 skrivet: 30 mars 2009, 23:53:55 »
Hej alla igen  :-\
Fortfarande problem, hittar inte detta smutsfilter, står inget i min manual. Inget ljud från laddpumpen.
Hela tiden står det returvärme för hög.

Sätter snart en yxa i fanskapet huvuddunk  _/-

Kanske någon skulle kunna posta en bild av detta filter som skall rengöras?

Mvh

vidir

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 25884
  • Kön: Man
  • Alien snowman.
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #11 skrivet: 31 mars 2009, 09:01:18 »
Tempgivaren på returen kan vara felaktig (det är inte ovanligt att dessa pajar).
Ring Nibe support så kan du få en ny.
Bifogar bild på ett smutsfilter.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad ace

  • frostaknöl med 3.2-cert i kombination med livets hårda skola,samt en omättlig nyfikenhet på teknik. tråd-reträtt pga utmattning förekommer.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 2703
  • ju fler strängar på lyran, ju bättre låter det !
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #12 skrivet: 31 mars 2009, 09:37:23 »
Hej alla igen  :-\
Fortfarande problem, hittar inte detta smutsfilter, står inget i min manual. Inget ljud från laddpumpen.
Hela tiden står det returvärme för hög.

Sätter snart en yxa i fanskapet huvuddunk  _/-

Kanske någon skulle kunna posta en bild av detta filter som skall rengöras?

Mvh

vidir
Returtemp hög = Larm i utedelen som ej kan överföras till innedelens display !!
kolla larmkoder i utedelen..
ACE
drygt 800 kvm yta uppvärmd till skiftande temperaturer
husqvarna tekniktank, några solfångarsystem och en Daikin bergvärmepump med 280m borrhål.
Diverse l/l pumpar samt en modifierad nibe 1215 med 140m borra till bostadshuset.

Utloggad emwgrni

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Varberg
  • Antal inlägg: 275
  • Kön: Man
  • Atlas1302ELC
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #13 skrivet: 31 mars 2009, 11:03:14 »
Hej,

Ett tips på att upptäcka om förbrukningen börjar att rusa iväg,

http://www.garo.se/uploads/RTEmagicC_0981491_01.jpg.jpg

Har en sån på min F2025, stod å läste av av mätaren när jag helt plötsligt såg förbrukning på 6kW?(punmpen drar ca 3,3kw i drift), termostaten i tanken var för lågt ställd.

Mätaren kostar ca 2500+m + installation.
Man får snart en känsla för vad en rimlig förbrukning bör vara i tex mars månad.

mvh emwgrni
Värmer 190m2 golvyta 1 1/2planshus, i Halland.
Baxi Solo Innova 50kW mot 5,2m3 tank(ar) i uthus
Hembyggd kulvert till boningshus.
Kulvert till Verkstad/Frd, ca 90m2 som värms till 12Grader
Lesol 22,5m2 solfångare.
Sunlogger 2020
Hemsida till loggern http://www.e-logger.se/pub?W99BBR73&p=1
Solceller 51st 250W Monokristalina från Renesola, omriktare KostalPiko12

Utloggad vidir

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 10
SV: Har gått på elpatron sedan oktober :-(
« Svar #14 skrivet: 01 april 2009, 00:21:30 »
Åter igen tack för alla tips.
Öppnade fightern resetade den med knappen eftersom C:et blinkade. Stängde av vvm240. Gick in i service menyn körde en snabbstart.....och sedan hade jag ett A ovanför kompressor symbolen och den körde....i 5min :( Sedan samma fel ytterligare en omstart och ta i trä så verkar det funka!! studs Thumbsup

Dock har är alla element kalla och vi har 17 grader, men det är en början och jag tänker sova på saken  8)

Så tack Carl, ACE, Martinei, Rickard och emwgrni! Thumbsup ;D

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?