Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Nibe vs Viessmann  (läst 5487 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Mååta

 • Gäst
Nibe vs Viessmann
« skrivet: 13 april 2004, 22:26:05 »
Jag har fått offert på en Nibe 7 kW och en Viessmann Vitocal 343. Det är min lokala rörmockare som gett offerten och det är samma slutsumma på båda produkterna. Jag försökte fråga rörmockaren vilket märke han rekommenderar, men han svarade att han inte vill rekommendera något utan att jag ska välja själv. Så här sitter jag nu som ett blåbär med två broschyrer. Kan nån vänligen hjälpa mig att jämföra produkterna. Jag vet ju inte ens vad jag ska jämföra. Nibe pumpens effekt är angiven till 7 kW medan Viessmanns pump är angiven till 6 kW. Vad har det för betydelse. Sen står det i Viessmanns broschyr att pumpen har följande effekt: monovalent 6 kW, bivalent drift 12 kW. Vad är monovalent och bivalent drift? Finns det andra viktiga siffror att jämföra? Vilka? Jag kan nog försöka ta reda på mera information om det behövs för att kunna jämföra pumparna. Här är i varje fall länkar till respektive pumps produktsida på webben.

Nibe
http://www.nibe.se/vvs/produkter/mvp/F1210b.htm

Viessmann
http://www.viessmann.se/web/sweden/se_publish.nsf/Content/Vitocal343_swedish

Huset som ska uppvärmas är nybygge so påbörjas nu i maj. Huset kommer att vara 187,5 m2 stort och det kommer att vattenburen golvvärme.

Utloggad ingo

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Svedala
 • Antal inlägg: 252
Re:Nibe vs Viessmann
« Svar #1 skrivet: 14 april 2004, 15:38:53 »
Enligt mina offerter (4 st) så skulle min förbrukning passa en 6 kW pump perfekt, men i offerten från en Nibe installatör så tyckte jag att han "skrev upp" min oljeförbrukning och framlednings temp vid 0C så att den skulle passa för just deras värmepump som var 7 kW. Nibe gör ingen 6:a, finns en 5 kW nästa är 7 kW.
Som du ser så valde jag en 7:a med tanke på framtida utbyggnader (men inte från den installatören). :)
Skåne, Nibe 1215 -7, separat elm., ytjord 400m, Hus 1 1/2 plan -39, 135m²+90m² käll.iso.100mm, 8-rad., i vänt på utbygg., 3-glas.
8764kW första året.

admin

 • Gäst
Re:Nibe vs Viessmann
« Svar #2 skrivet: 14 april 2004, 21:53:20 »
Citera
Vad är monovalent och bivalent drift?
monovalent drift = enbart värmepumpdrift
Bivalent drift = både värmepump och eltillskott

Så tyder jag det i alla fall...


Läs mer här:
http://www.viessmann.se/web/sweden/se_publish.nsf/AttachmentsByTitle/ppr-vitocal-vitovent.pdf/$FILE/ppr-vitocal-vitovent.pdf
Tar lite tid att ladda ner om man  som mig sitter på modem, men kan ändå vara värt att läsa...

Det verkar som att du får extremt mycket för pengarna, du får både frikyla och solvärmeförberedd pump för samma pengar, dessutom scrollkompressor (om det nu är bättre???).

Nackdelen är så vitt jag kan se att den ger lägre uteffekt, vilket kan komma att innebära xxx fler antal timmar när det behövs eltillskott, än om du väljer Nibe:n.

Tycker att de är lite väl snåla med information på sin hemsida, det framgår t.ex. inte om det går att ansluta rumsgivare till pumpen, en ganska viktig finess, speciellt om du skall ha golvvärme i hela huset! Kolla upp detta...

Det framgår inte heller vilka givare som du själv kan läsa av eller vilka inställningar du själv kan göra på pumpen, en riktig installationsmanual utlagd på nätet skulle sitta fint!

Jag har tidigare varit lätt skeptisk mot Wiessman, men jag måste säga att denna pump verkar klart intressant, jag kommer nog att försöka leta rätt på mer info när jag får tid.

Lycka till med dina investeringar!

Kom nu på att en av mina annonsörer (Comfortzone) säljer en frånluftvärmepump som ger 5 kW uteffekt med enbart frånluft som värmekälla, det kanske skulle kunna vara ett alternativ för dig, då slipper du kostnaden för berg/jord-värmeslingan och grävningen/borrningen, men verkningsgraden blir något lägre och den lägre uteffekten gör att du får lite fler tillskottstimmar än med de pumpar du tidigare nämnt.

Vilket pris hamnade dina offerter på, och vad ingår?

Vet du/kan du ta reda på vilket effektbehov ditt hus kommer att ha vid t.ex. -20 grader?

Mååta

 • Gäst
Re:Nibe vs Viessmann
« Svar #3 skrivet: 15 april 2004, 14:39:26 »
Rickard:

Har den 1 kW som är skillnaden mellan Nibe och Viessmann stor betydelse när jag bygger ett hus som blir 187,5 m2?

Jag vet inte vad huset har för effektbehov. Hur får jag reda på det? Vem kan svara på det?

Jag är bosatt i Nykarleby i Finland som ligger i höjd med Umeå. Vilket betyder att vi har rätt så kalla vintrar att ta hänsyn till.

Jag ska kolla upp priserna och posta dem. De är naturligtvis i Euro och kanske inte helt jämförbara med den svenska prisnivån.

admin

 • Gäst
Re:Nibe vs Viessmann
« Svar #4 skrivet: 15 april 2004, 15:18:32 »
Jag är ingen expert, men enligt vad jag förstått så brukar man grovt räknat dimensionera en värmepump i ett nybyggt välisolerat hus med ca 30W/m2 - det ger i ditt fall 5625 watt i effekt som värmepumpen bör kunna stå för. Både Nibe och Wiessmann klarar detta med marginal.

I äldre mindre isolerade (som mitt) hus brukar man räkna med ca 50 W/m2 - det skulle i ditt fall ge 9375 Watt som värmepumpen bör kunna ge, men det klarar varken Nibe eller Wiessmann av, Niben ger ca 8800 W vid 35 graders framledningstemp, och det är förmodligen vad du kommer att ha som normal "högsta" framledningstemp, så med den klarar du dig säker även om kylan slår till ganska rejält.

Wiessmann:s 343 6kW ger så vitt jag kan se i deras broschyr endast 6 kW vid 35 grader framledningstemp, den kommer med andra ord att vara lämna ca 2800 watt lägre uteffekt vid samma framledningstemp.

Själv dimensionerade jag mitt radiatorsystem att lämna 78 W/m2 vid 50 graders framledningstemp, min vermepump (1210-7) värmer vattnet som mest till ca 43 grader vilket borde ge ca 55 W/m2 och då håller jag mitt hus varmt ned till -30 grader utan att eltillskottet går till.

Med detta som bakgrundsfakta (ditt hus är bättre isolerat än mitt) så tror jag att du klarar dig bra med Wiessmanns värmepump, och att du i princip bör kunna klara dig helt utan eltillskott om du köper Nibes 7 kW:are.

Fördelar som jag kan se på Wiessmans VP är:
Förberedd för solvärme

scrollkompressor med exra hög utgående temp (tack vare extra köldmedieinsprutning i kompressorn???) detta ger dig upp till 58 grader varmt tappvarmvatten, när de flesta andra bara ger ca 52-53 grader max (t.ex. Nibe).

250 liters varmvattenberedare.

Nackdelar:

Lägre uteffekt

Ett "mindre välkänt fabrikat" (i Sverige i alla fall)

Sämre dokumentation på internet!

Fördelar för Niben:

Högre uteffekt

"stort välkänt fabrikat"

Många års erfarenhet av kolvkompressorer

Utförlig information på internet!

Nackdelar:

Kolvkompressor

Lägre max framledningstemp samt varmvattentemp

Mindre varmvattenvolym

Fråga... Har du funderat på att skaffa solfångare?

Om svaret är ja så skulle jag vilja säga att det är fördel Wiessmann.

PDS

 • Gäst
Re:Nibe vs Viessmann
« Svar #5 skrivet: 15 april 2004, 16:10:55 »
Mååta: 6kw värmepump ska räcka för dina behov , Aktivt borrdjup omkring 110 meter.

Mååta

 • Gäst
Re:Nibe vs Viessmann
« Svar #6 skrivet: 18 april 2004, 22:13:02 »
Offerten som jag fått för en Viessmann Vitocal 343 eller Nibe 7 kW inklusive installation och ibruktagande går lös på 6527 Euro.

PDS

 • Gäst
Re:Nibe vs Viessmann
« Svar #7 skrivet: 19 april 2004, 07:20:48 »
Mååta det låter som ett mycket bra pris. Vad betalar du för borrningen ?

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser