Efter att ha tröttnat på oljepriser och besiktningskrav på oljecistern (kostar från 2000 och uppåt) satsade jag på att docka en Eco-Air till den rätt nya kombipannan i huset,sålde oljebrännaren och fick bort cisternen.Fick då plats för en välbehövlig liten verkstad i stället.Eftersom jag i 30 års tid vant mig vid att då o då gå ner o shunta upp eller ner pannan så snålade jag in på Eco-Logicen och nöjde mig med en Eco-Basic, som jag lyckades pruta till mig utan extra kostnad.Vp styrs nu enbart av en rumsgivare och det fungerar bra. Slipper gå ner i pannrummet och ändra.(ja,jag vet att det finns motordrivna shuntar att köpa för dyra pengar). Enda tillfället är om vp inte orkar dra hela lasset själv, det händer om det blir under -5 och här vid Skånekusten är det inte ofta.Vp lär stanna om det går ner till -10 och det har ännu inte hänt,men för att gardera mig kan jag ju vrida upp pannan manuellt innan jag ev. åker bort under vintern.Har också snålat in på vv-beredare,och låter elpatronen i pannan ensam sköta den delen.Fördelar:
1.kan hålla en mkt lägre framledningstemp (ca 35 gr vid 0 gr ute),vilket ökar verkningsgraden.
2.Kan stänga av vp helt under sommarmånaderna, så håller den längre (?).
3.Helt legionellasäkert system
4.Hur mkt varmvatten som helst(elpatronen kan ge 15 kW)
5.Mycket lägre investeringskostnad (Eco-Logic 6-7000),särskild varmvattenberedare kanske lika mycket,väsentligt enklare vvs-arbete).
6.Slipper oroa mig för en massa obegripliga inställningar och felmeddelanden från Eco-Logic
Nackdelar:
A. missar besparingen v.g. förvärmning av varmvatten.Kompenseras troligen delvis av pkt 1,2 ovan.
B.Måste besöka pannrummet och manuellt vrida upp pannans shunt en aning om vp inte orkar själv.Man lär sig snart hur mkt hjälp den behöver.
När rumstemp gått upp till inställt max-värde luras vp via Eco-Basicen att det är -40 gr ute så då stannar den.När rumstemp sjunkit ca 1,5 gr klickar det till i rumsgivaren och vp får då en signal om att det inte längre är -40 ute så då startar den av sig själv om ute temp inte understiger det inställda säkerhetsvärdet -10 gr.
Detta är inget för Norrland eller andra kallhelveten men så här i Sydsverige är det så sällan det blir riktigt kallt så det fungerar bra tycker jag.
Basfakta: CTC 1200 Family,med effektvakt.Eco-Air 5,9 med enbart Eco-Basic,mjukstart.1,5 planshus 157 kvm boyta+85 kvm uppvärmd källare.Normal isolering för ett tidigt 70-talshus,inga 3-glasfönster.Tidigare förbrukning 2,7 kbm olja för värme+varmvatten.Hushållsel ca 7000 kWh/år (högt,men vi slösar och har gamla maskiner).
Ännu ej någon säker statistik men allt tyder på att det kan bli en sänkt driftskostnad på åtminstone 9000:- på årsbasis, och runt 11.000 kr jämfört med om jag fortsatt med olje-eldning.