CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: TACK, alla på forumet !  (läst 851 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad bclcarlsson

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 119
TACK, alla på forumet !
« skrivet: 22 januari 2009, 11:26:03 »
Vill rikta ett stort tack *vinkar*,till alla frågande å svarande på detta eminenta forum,som löst de problem jag hade när jag blev med VP.
 Jag stod inför ett val, sommaren-08, har eldat med pellets de senaste 12 åren i en kombipanna från -77, som började läcka, valde mellan ny pelletspanna el. VP, det blev som sagt en VP.
 Lite fakta (om ni orkar läsa): Hus 1 1/2 plan m. källare, byggt -77-78 i mestadels egen regi ,någon mil söder om Växjö, uppvärmd yta ca. 250 m2, källare med siporex 250 mm., utvändigt lagd platonmatta, isolering i väggar 175mm., snedtak 300mm., tak 350mm., 3-glas fönster runt om. 2-rörs radd.-system med adderade gröna järnrör (anlitade en pensionerad rörkrökare, som endast arbetade efter gamla metoder), golvvärme 24 m2, resten raddar.
 Årsförbrukning:-78-88 olja 2,5 m3/år, -89-95 el 24000 kW/år, ej hh-el inräknad, men 2 tonåringar , -96-08 pellets ca 5 ton/år. Med detta
som bas valde jag en Nibe 1125-8, med en borra på 150m., 1/2m. till berg, 149m. aktivt, 1500t./l. enl borrprot.,(men jag provpumpade själv med en lånad pump, som enl. spec.gav 4000l./t., vid en sughöjd på 3m.,fritt flöde, pumpen gick i 6 tim., gräsmattan var som ett gungade hav, vattenpelaren i hålet sjönk 1/2m.),  med en VPA 200/70, å en FLM 30 (fick tag på FLM:en jädrans billigt, då den var transp.-
skadad),jag ville ha något med bättre "sug",än min gamla mek.vent.,för att det är lite höga radonhalter i marken. Flyttade VP:n från pannrummet till tvättstugan, pga att alla tappvarmvattenställen ligger där ovanför, å lättare att koppla ihop vent. Fick dra nytt inkommande kallvatten till VP:n men det var det värt. Kopplade in det mesta själv, mycket enklare å lättare än jag trodde, men anlitade en röris ett par tim., så vips, kunde jag få låna hans press över en helg. Har nog för lite vatten i radd.systemet (ca 150 l.), för jag har 20-22 VP-starter/dygn, men det skall sättas in en volymtank el. en bautastor gammal radd. i pannrummet efter renov. Frikyla skall instaleras till våren i "lekstugan", ska bli gott.
Värmekurvan ställde jag in efter de temp. jag hade på pannans shunt, då jag skötte den manuellt (7-1) funkade bra även vid -20 i julelgen, så nu har jag byggt en rumsgivare (enl. forumets bes.), å kopplat in den, perfekt.
 Jag har 4 st. vent.-hål i källaren helt öppna (pga radonet), för att värma upp inkommande luft, har jag satt gamla bilkylare framför, kopplat in dom i radd.-systemet, å höjt inkommande friskluft 6-12*,beroende på utetemp. (kan nog göras effektivare med finlir).
 Ang. temp.givarna KB-, VB-,fr.- re., stämde dom inte alls, fick  kal. dom. Jag hade en diff. på KB-fr.-re. på 4*, men en drog iväg till 30*,ringde nibe, fick nya, sattes dit, å då kontr.-mätte jag temp. med en prob. Enl. VP:n var Kb fr. 3* re.-1*,men enl. mitt instr. var det fr. 6*, re.4*,så jag ändrade cirk.pumpen till rättvärde enl mitt instr, (FLM:en höjer KB in 2*).Likadant var det på VB-sidan.
  DE va attan, va mycke de här blev, men nu är det gjort,, och tack för visat intresse.
  Återigen ETT STORT TACK! till er alla,för all hjälp, och forumet är superbt.

  Mvh  Nybliven VP-ägare

 ,

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 260
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?