Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: TACK, alla på forumet !  (läst 832 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad bclcarlsson

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 119
TACK, alla på forumet !
« skrivet: 22 januari 2009, 11:26:03 »
Vill rikta ett stort tack *vinkar*,till alla frågande å svarande på detta eminenta forum,som löst de problem jag hade när jag blev med VP.
 Jag stod inför ett val, sommaren-08, har eldat med pellets de senaste 12 åren i en kombipanna från -77, som började läcka, valde mellan ny pelletspanna el. VP, det blev som sagt en VP.
 Lite fakta (om ni orkar läsa): Hus 1 1/2 plan m. källare, byggt -77-78 i mestadels egen regi ,någon mil söder om Växjö, uppvärmd yta ca. 250 m2, källare med siporex 250 mm., utvändigt lagd platonmatta, isolering i väggar 175mm., snedtak 300mm., tak 350mm., 3-glas fönster runt om. 2-rörs radd.-system med adderade gröna järnrör (anlitade en pensionerad rörkrökare, som endast arbetade efter gamla metoder), golvvärme 24 m2, resten raddar.
 Årsförbrukning:-78-88 olja 2,5 m3/år, -89-95 el 24000 kW/år, ej hh-el inräknad, men 2 tonåringar , -96-08 pellets ca 5 ton/år. Med detta
som bas valde jag en Nibe 1125-8, med en borra på 150m., 1/2m. till berg, 149m. aktivt, 1500t./l. enl borrprot.,(men jag provpumpade själv med en lånad pump, som enl. spec.gav 4000l./t., vid en sughöjd på 3m.,fritt flöde, pumpen gick i 6 tim., gräsmattan var som ett gungade hav, vattenpelaren i hålet sjönk 1/2m.),  med en VPA 200/70, å en FLM 30 (fick tag på FLM:en jädrans billigt, då den var transp.-
skadad),jag ville ha något med bättre "sug",än min gamla mek.vent.,för att det är lite höga radonhalter i marken. Flyttade VP:n från pannrummet till tvättstugan, pga att alla tappvarmvattenställen ligger där ovanför, å lättare att koppla ihop vent. Fick dra nytt inkommande kallvatten till VP:n men det var det värt. Kopplade in det mesta själv, mycket enklare å lättare än jag trodde, men anlitade en röris ett par tim., så vips, kunde jag få låna hans press över en helg. Har nog för lite vatten i radd.systemet (ca 150 l.), för jag har 20-22 VP-starter/dygn, men det skall sättas in en volymtank el. en bautastor gammal radd. i pannrummet efter renov. Frikyla skall instaleras till våren i "lekstugan", ska bli gott.
Värmekurvan ställde jag in efter de temp. jag hade på pannans shunt, då jag skötte den manuellt (7-1) funkade bra även vid -20 i julelgen, så nu har jag byggt en rumsgivare (enl. forumets bes.), å kopplat in den, perfekt.
 Jag har 4 st. vent.-hål i källaren helt öppna (pga radonet), för att värma upp inkommande luft, har jag satt gamla bilkylare framför, kopplat in dom i radd.-systemet, å höjt inkommande friskluft 6-12*,beroende på utetemp. (kan nog göras effektivare med finlir).
 Ang. temp.givarna KB-, VB-,fr.- re., stämde dom inte alls, fick  kal. dom. Jag hade en diff. på KB-fr.-re. på 4*, men en drog iväg till 30*,ringde nibe, fick nya, sattes dit, å då kontr.-mätte jag temp. med en prob. Enl. VP:n var Kb fr. 3* re.-1*,men enl. mitt instr. var det fr. 6*, re.4*,så jag ändrade cirk.pumpen till rättvärde enl mitt instr, (FLM:en höjer KB in 2*).Likadant var det på VB-sidan.
  DE va attan, va mycke de här blev, men nu är det gjort,, och tack för visat intresse.
  Återigen ETT STORT TACK! till er alla,för all hjälp, och forumet är superbt.

  Mvh  Nybliven VP-ägare

 ,

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme