Det är inte korrekt. Bergets värmeledningsegenskaper bestämmer energimängden man kan ta ut (kan man något förenklat säga) medan effekten som kan tas ut bestämms av en rad faktorer varav kollektorslangens utformning är en. Den viktigaste faktorn för effektuttag är vilken fyllning man har i borrhålet (med given mängd borrmetrar). Fyller man med t.ex. cement med bra ledningsegenskaper får man ut betydligt större effekt än man får med vatten.
bjothe....jag köper dina åsikter.....om det gäller ett kortare effektuttag.
Naturligtvis gäller min fundering ett effektuttag ur borran under en längre tid typ 8:00-22:00 d.v.s. kontinuerligt i 14 timmar.
4x32mm har möjlighet att hämta upp 60% högre effekt, och höjer tempen i borrcentrum som i sin tur hämtar mer energi från omkringliggande berg. Problemet är att vi inte vill ha den förhöjda temperaturen i borrcentrum, genom att kyleffekten blir lägre på de kylbatterier som finns i fastigheten. Speciellt viktigt om det krävs avfuktning av rumsluften, genom att kondensering kan utebli om batteritemperaturen blir för hög.
Bergets värmeledningsförmåga förblir densamma, avsett om man har vatten eller bentonit i borran.
Att tempen på borrans omkringliggande bergmassa och medeltempen på kylbatterierna kan komma närmare varandra genom olika materialval är känt....men ingen grund för en annorlunda projektering i mitt exempel. Det är endast energitillgången med dimensionerad temperatur som kan påverka antal tillgängliga kWh d.v.s. hur snabbt berget kan transportera energi till/från borrcentrum.
Vidareutveckla gärna "Bergets värmeledningsegenskaper bestämmer energimängden man kan ta ut (kan man något förenklat säga)".