0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
överhettningen=värmeupptagningsförmågan försvinner i takt med isuppbyggnad.lätt att dektektera med givare.
Citat från: ace skrivet 28 december 2008, 13:41:20överhettningen=värmeupptagningsförmågan försvinner i takt med isuppbyggnad.lätt att dektektera med givare.Jag har tryckt in en temp-prob i förångaren direkt före matningen in till kompressorn, och ser att ju mer isbildning/frost som byggs upp på förångaren, desto kallare blir förångaren, vilket också sammanfaller med sämre luftgenomströmmning pga luftmotståndet pga frostbeläggningen.Exempel: Vid nyavfrostning med -5 ºC utomhustemp, mäter förångaren -7,5 ºC .Precis före en avfrostning mäter förångaren -22 ºC.Alltså är summaskillnaden 2,5 ºC vid helt ren förångareSummaskillnad vid halvt igenisad blir 17 ºC Men avfrostningen på pumpen styrs av en sensor som sitter på hetgasröret som lötts på inkommande och första retur i innerdelen, vilken då mäter hetgaserna minus loopen i innerdelen. Hetgaserna pendlar runt +67 och sjunker mycket saktare i temp än temp i förångaren före kompressorn, så då borde det vara större felmarginal att mäta på hetgaserna än temp i förångaren på utedelen.Är min teori rätt i att om man mäter temp i förångaren direkt före matningen till kompressorn och sen har en sensor som mäter utetemp och en krets som räknar ut summaskillnaden borde då detta vara säkrare en att mäta på hetgaserna, med tanke på att hetgasen kan få högre temp vid kylmedelsbrist och då lurar övervakningen = igenisning.
skillnad i tempen på suggasröret (suggastemp) och förångningstemp = överhettning !när dessa sammanfaller är energiupptaget för litet för att kunna förånga all vätska = påfrusen !!lägger man även till en viss temp-skillnad som krävs mellan utetemp och förångningstemp för att godkänna avfrostning så slipper man onödigt täta avrostningar vid extremt kallt ( då energiupptaget är så lågt att man annars kan trigga onödiga avfrostningar)och man har en riktigt smart avfrostning !