0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Normalt kan en 9 bars säk, släppa upp till ca 3% av vv-tank volymen / dygn.
Efter ett tag försvann all luft i undre rörkopplingar till min tank och därmed inga fler luftbubblor. Luftens väg måste ha gått ut via mina automatiska avluftningsventiler.
Citat från: SILVER skrivet 19 februari 2005, 19:45:59Normalt kan en 9 bars säk, släppa upp till ca 3% av vv-tank volymen / dygn.OBS det är på kallvatten sidan man har säkerhetsventil som läcker. Den är kopplad för på fyllning av radiatorkretsen?.Min läckte också i början pga värmen via min ack tank skapade övertryck på den luft som stod rören som var kopplade från min nedre retur mot säkerhetsventilen. Vi snackar ej om säkerhetsventil på tryckkärlet.Efter ett tag försvann all luft i undre rörkopplingar till min tank och därmed inga fler luftbubblor och ingen mer läckande säkerhetsventil.Hoppas ni förstår min beskrivning. Det är lite svårt för mig själv att beskriva fenomenet. Men jag vill säga i nya rörsystem kan det bildas luftbubblor på de mest konstiga ställen. De måste ut någon väg. Lättaste vägen kan ibland vara bakvägen via en säkerhetsventil. En sak till har Nibe monterat autmatiska avluftningsventiler på dess utrustning.Deras pannor exv VVM 240. Jag har 2 st monterade av min rörläggare på på min tank. i RADIATOR systemet.
Retur kom upp i 52 grader. Inställt artt den får vara max 50. Medan tapp värmdes pressades det ut nästan 3 dl vatten från vattenpåfyllningens säkerhetsventil.
De kommer byta någon drifttermostat.. till att börja med i alla fall...
Sune - Kurvan skall läsas från höger till vänster vilket gör att det inte är snabb temperaturhöjning utan snabb temperatursänkning. Jag tänkte fel från början oxå.
Men... Hur har de testkört maskinen på Thermia om det inte har observerats där