Hej
För att få rätt temperatur i huset, måste värmeanläggningen på något sätt veta hur varmt vattnet till radiatorena ska vara i förhållande till utetemperaturen. Har man många och stora radiatorer, så behövs inte lika varmt vatten som om man har färre och mindre radiatorer. Därför kan det skilja en hel del, på vilken framledningstemperatur som krävs i olika hus. Därför låter man systemet jobba efter en värmekurva, som bestämmer vilken framledningstemperatur som bör hållas vid rådande utetemperatur. Det gäller då att hitta den mest lämpliga kurvan för respektive hus.
Om man tittar på lutningen av kurvorna i manualen till EcoEl, så ser man att vid -15º ute ger lutning 60 en framledningstemperatur på 60º, lutning 50 ger en framledningstemperatur på 50º, lutning 40 ger en framledningstemperatur på 40º och lutning 30 ger en framledningstemperatur på 30º.
Vid 0º ute ger ger lutning 60 en framledningstemperatur på cirka 47º, lutning 50 ger en framledningstemperatur på cirka 40º, lutning 40 ger en framledningstemperatur på cirka 33º och lutning 30 ger en framledningstemperatur på cirka 27º.
Det innebär att lutning 60 höjer framledningstemperaturen med cirka en grad för varje grad som utetemperaturen sjunker, lutning 50 höjer framledningstemperaturen cirka 0,67 grader för varje grad utetemperaturen sjunker, lutning 40 höjer framledningstemperaturen med cirka 0,5 grader för varje grad som utetemperaturen sjunker och lutning 30 höjer framledningstemperaturen med cirka 0,25 grader för varje grad som utetemperaturen sjunker.
Det gäller nu att hitta rätt kurva för sitt hus, och då ska det helst finnas ett visst värmebehov, så runt noll grader eller kallare ute kan vara lagom att ställa in rätt kurva vid. Det är även bäst om alla termostater eller andra radiatorventiler står helt öppna, när man ställer in värmekurvan. Man kopplar då bort innegivaren och väljer en lutning man tror kan bli lagom. Man har väl ofta en aning om, vilken framledningstemperatur man behöver vid noll grader ute. Tror man att det blir bra med cirka 40º vid noll grader ute, börjar man med att välja lutning 50, som ger cirka 40º vid denna utetemperatur. Vet man inte alls vad man behöver för framledningstemperatur, får man gissa och prova sig fram.
När man har valt en lutning, får man vänta, tills innetemperaturen har stabiliserat sig, och se vad som händer. Blir det bra, är det ju bara att köra på den inställda kurvan. Blir det inte bra, ökar man lutningen lite ( eller minskar, om det blir för varmt ) och låter temperaturen stabilisera sig, och om det inte blir bra, fortsätter man att prova sig fram tills man är nöjd. När man hittat rätt lutning, kopplar man in rumsgivaren igen, så ger den en viss kompensering för sådant, som inte värmekurvan klarar av.
Om det sedan blir nödvändigt, kan man flytta den inställda kurvan rakt upp eller ned, genom att använda "justering". Då flyttas kurvan upp eller ned, utan att lutningen ändras, dvs framledningstemperaturen ändras fortfarande lika mycket för varje grad som utetemperaturen ändras, men den höjs eller sänks lika många grader som justeringen ändras vid en given utetemperatur. Om den inställda kurvan ger en framledningstemperatur på exempelvis 52º vid en viss utetemperatur, ökas framledningstemperauren till 54º, om justeringen ändras från 0 till 2.
Värmen i huset kommer att fungera bäst, om man har ställt in värmekurvan så bra som möjligt, innan rumsgivaren kopplas till. Rumsgivaren kompenserar visserligen för avvikelser mot den inställda innetemperaturen, men bara inom vissa gränser. Den fungerar bättre, ju bättre värmekurvan stämmer med husets värmebehov.
Det där med termostaterna är inte så viktigt på CTC, den värmer pannan och shuntar ut vattnet. Det är visserligen bäst med alla termostater öppna, men just CTC är ganska okänslig för om inte alla är öppna, som fallet är om man har växelventil mot radiatorerna.
//Ronnie