Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Naiva (?) Borrdjupsfunderingar  (läst 1620 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Svejsan

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 31
Naiva (?) Borrdjupsfunderingar
« skrivet: 02 april 2004, 10:07:40 »
Nu när man har läst ett antal offerter så märker man av att de flesta tillverkares beräkningsprogram ger relativt korta borrhål ( sen lägger entrepenören på ca 10-15 m till. Sen får man känslan utifrån detta forum och andra forum att man borde (SKA) lägga till ytterligare 10-20m. En del av tillverkarens beräkningsdata har men inte någon chans att kontrollera riktigheten på.
Då är frågan vilka data från tex SGU har man då som entrepenör/VP-tillverkare byggt allt på, har man räknat med att avståndet ner till fasta berget också ger ett tillskott (kanske 1/3) av det aktiva borrhålets energi.
Tillverkaren borde ju inte våga rekommendera ett för grunt hål - redan i programmet borde det ligga en marginal tex för sjunkande vatten nivåer.
Hur mycket onödig (?) utgift får man då om man utökar ett framberäknat 136 m långt aktivt hål till 160 m långt  aktivt hål (till en Thermia diplomat 8 i närheten av stockholm 14 m tillagt av entrepenören + 10 tillprutat)? Har dessutom troligen en 15 m ner till "berget".  Det finns ju många köpare som rakt av litar på beräkningarna, hur många köpare med frysta hål och för små förtjänster finns där ute?

Man borde för sjutton kunna få en riktig garanti rakt av som säger att funkar det inte med framberäknat hål dvs att den ger rätt energi så är det vårt fel (entrepenörens/tillverkarens) och vi fixar till så det funkar som utlovat... Någon som fått det nedskrivet på ett kontrakt i klarskrift?
Kan tänka mig att dom är för rädda att husets förbrukning är fel men nog sjutton borde man kunna belasta VP/Köldbärarkretsen vid igångkörning med en standardbelastning för att friskriva sig från felaktigt uppgiven husförbrukning.

/Hans
Thermia Diplomat 8, 165 m aktivt, Thermia Online, Uppvärmd yta 115+115m2 m. enrörssystem med 6 slingor och 14 radiatorer. Boende i mälardalen...

Utloggad PerF

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Gotland!
 • Antal inlägg: 1132
 • No more oil!
Re:Naiva (?) Borrdjupsfunderingar
« Svar #1 skrivet: 02 april 2004, 11:08:19 »
För mej synes det bara finnas en anledning till att hålla på med det här tjafset med snäva kalkyler. Man vill kunna presentera ett så lågt pris som möjligt för kunden för att kunna vinna affären. Sen skruvar man och vränger på sig när kunden frågar och vill ha garantier för att det kommer att fungera.

Kostnaden för en installation kan som jag ser det delas upp i tre delar:
1- kostnaden för materialet, dvs pump och rör, kranar och kopplingar.
2- arbetskostnaden för installationen.
3- borrkostnaden.

1 är nog ganska lika för de flesta rörfirmor. Dom köper från samma grossister och har ungefär samma rabatter.
2 går nog inte att klämma så mycket på. arbetet brukar väl ta max ett par dagar och ingen vill jobba gratis.
3 verkar vara den del som varierar mest. genom att snåla på borrmetrarna och tom riskera att få för klena hål så kan man kapa av ett antal 1000-lappar på priset.

Jag tror att både leverantörer och kunder skulle må betydligt bättre om man i stället borrade med sån marginal att man vågade lämmna justa garantier. På en investering på över 100.000 så tjafsar man om en extra borrkostnad på 5.000 ( <5%) för 20-25 meter extra. Nu, efter alla skriverier om frysta hål, är kunderna osäkra och får förhandla till sig extra meter från borraren för att känna sig säkra.

Nä, fram med bättre offerter som förklarar hur man räknat och vilka marginaler man har lagt på avseende pump, borrhål och uppskattad energiförbrukning. Känns mera ärligt och skulle säkert ge många kunder bättre nattsömn.

Hus 1:220m2 kalkstenshus 1 1/2 plan uppfört 1745, tillbyggt 1880. Kulvert till flygel i kalksten, 30m2.
Nibe F1145 15kW med 2*300m markslinga i hästhage. Dockad mot oljepanna som används som volymtank och förvärmning av VV. 100L Elberedare för VV toppning.
Ventilation med värmeåtervinning (FTX).
Före: 45MWh/år  Efter 13,8MWh/år
Hus 2:150m2Renoverad magasinsbyggnad uppförd i kalksten, 1 1/2 plan. Huserar kontor och utställningslokal.
Comfortzone CE50 till golvvärme i platta på mark.

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 7314
Re:Naiva (?) Borrdjupsfunderingar
« Svar #2 skrivet: 03 april 2004, 09:26:23 »
Det är ingen naiv fråga då borrhålsdjupet i offerterna ofta är för litet. Aktiva håldjupet  dimensioneras ofta för en ingående temperatur på minus 2 grader i mellansverige. Sen lägger man på för uppskattat djup ner till berg/grundvatten. Där brukar man ta till med marginal. Jag har räknat en del på detta och har kommit fram till att det är optimalt att ha ca 7 graders temperaturskillnad mellan ostört berg och ingående köldbärare. Det exakta värdet beror naturligtvis på kalkylränta, avskrivningstid, kostnaden för extra meter borrhål och annat.

Då bergets temperatur i mellansverige är runt 7 grader bör man borra så djupt att man bör få noll grader på ingående köldbärare. Det går inte med hjälp av rimliga startvärden få till en kalkyl som ger minus 2 grader in som det mest lönsamma alternativet. Efter att ha följt SVEP:s frågesida några år har jag kommit fram till att man som tumregel bör öka offerternas borrdjup med 25 % för att hamna rätt.

Mina beräkningar förutsatte att man gör en normal dimensionering där 5-10 % av värmebehovet täcks med tillsatsel då en del av minskningen i elförbrukningen vid djupare borrhål kommer från minskat behov av tillsatsel.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (+0,5 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
Re:Naiva (?) Borrdjupsfunderingar
« Svar #3 skrivet: 04 april 2004, 23:56:27 »
Ett inlägg, hur det går till::::
jag fick en kalkyl, där man gissar en hoper saker, tex bergets värmeledningsförmåga framledningstemp energiförbrukning mm mm. Där skiljer det mycket vi har tex skiffer som är direkt dålig ledn. förmåga.
Kalkylen ger svaret 144 meter aktivt hål. jag får senare en offert, när jag visat mera seriöst intresse, där anges 140 meter totalt djup, jag kollade nämligen med borrarn  vad som var beställt.  Idiotiskt att inst prutade på redan tajt beräkning och dessutom skulle ge mig 140 totalt djup, det kunde ju bli hur dåligt som helst, om grundvattnet varit lång ned!!! Jag beställde 160 meters hål (totalt djup) det har jag INTE ångrat måste vara en superbra affär, jag har som absolut lägst haft +1 grad in normalt ligger det på 2-3 grader, nästan aldrig is ens på returen.....  Det blev ca 155 meter aktivt...
Jag påstår tvärsäkert att ingen i landet har hål där installatören /borrarn vet hur stort aktivt djup det blev, det tar ett bra tag innan nivån stabiliserat sig, då har borrarn redan borrat 3 nya hål!!! och är långt bort. dessutom varierar grundvattennivån mycket under året, lägst på vinte/vår, dessutom kan "torrår" göra att grundvattnet sjunker flera meter.....  
Kolla noga kalkyl/offert, kräv att det ska garanteras i OFFERTEN, en lägsta temp in +-0 grader... då skärper dom nog sig!!!
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser