Nuvarande regler tillåter en årlig specifik energianvändning 130 kWh per m2 golvarea exklusive hushållsel. För att klara detta med rimliga isolertjocklekar har de flesta småhustillverkare valt en frånluftsvärmepump typ Nibe 310/360. Dagens regler gör ingen skillnad på från vilket energislag energin kommer (primärenergi- läs mer om detta om du googlar på "exergi"). 1.1.2009 träder en ny norm i kraft med ett års övergångstid. Du får alltså tillämpa nya normen fr.o.m. 1.1.2009 och måste tillämpa den 1.1.2010. Den är just nu i Bryssel för godkännande av EU. Den kommer att höja (!) till en årlig specifik energianvändning 150 kWh per m2 golvarea. Detta gäller dock om huset inte är eluppvärmt. Gränsen för när ett hus är eluppvärmt föreslås bli installerad effekt 10 W/m2 golvarea. Om huset är eluppvärmt så tillåts årligen 95 kWh/m2 golvarea. Dessutom får den installerade effekten vara högst 5,5 kW. Detta upp till boarea 130 m2, därefter ökar tillåten installerad eleffekt linjärt med den yta som överstiger 130 m2. Det innebär att Nibe 310/360 eller likvärdiga inte kan komma på fråga. Det behövs en CE50, kanske något modifierad (eleffekten måste strypas). Jag är övertygad om att övriga värmepumpstillverkare tar fram liknande produkter som bäst. Andra alternativ är förstås mark/bergvärmepumpar.
Fjärrvärmen och andra icke elalternativ kommer att gynnas, dock kvarstår FLVP + fjärrvärmemodul som ett fullt möjligt alternativ. Den installerade eleffekten understiger ju 10 W/m2 boarea (kompressoreffekt 550-650 W) och det blir tillåtet med en årlig specifik energianvändning 150 kWh per m2 golvarea.
Det ovan beskrivna gäller Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Andra nivåer gäller i övriga delar av landet. Sverige är ännu uppdelat i bara två klimatzoner, men efter kritik tog Boverket till sig argumenten och kommer att dela upp Sverige i tre klimatzoner. :,v(