Hej,
För en vecka sedan gick vår 30-år gamla CTC-total sönder – vilket onekligen snabbade på beslutet om att investera i ny värmepanna. Idag sitter jag med offerter från två firmor och jämför äpplen och päron känns det som. En kollega på jobbet tipsade om alla kloka värmepanneexperter på forumet (smicker funkar va?
) som han fick hjälp av, så nu ställer jag mitt hopp till att få lite input / hjälp från er i hur jag skall tänka. Om jag borde postat detta på annan lämpligare del av forumet så får ni gärna hjälpa mig att flytta det!
=============
Sammanfattning
=============
Jag har två frågor jag behöver hjälp med:
1. Hur uppskattar jag vad vårt hus har för uppvärmningsenergibehov?
2. Hur jämför man effektiviteten på bergvärmepannor från olika tillverkare?
=============
Bakgrund / fakta
=============
Bor i Göteborg,
Årsmedeltemperatur: 7,7 grader enligt leverantörerna
Tidigare uppvärmning:
CTC-total från 1979, har skött hela varmvattenuppvärmingen med elpatronen.
IVT Greenline 4 markvärmepump från 1998. Markslinga som går ner ca 45 meter i gammal brun och runt i slinga ca 20 meter till i trädgården.
Uppvärmning av huset har markvärmepumpen klarat av fram till att det varit minusgrader en vecka – då har jag satt på CTC-pannan som hjälpt till med elpatronen för att klara ”spetsen”.
Hus på en plan med soutteräng/källare. 130kvm uppe 110 kvm nere. Hela källaren uppvärmd. Dock har det aldrig varit riktigt varmt då befintlig panna inte orkat trycka runt värmen till alla element.
Enrörs system. Gott om radiatorer, i alla fall uppe.(säljares bedömning)
Nuvarande årstotalförbrukning: 19 500 KWh med milda vintrat. 22 500 kwh när vi hade vinter i nån månad för ett par år sedan.
Två vuxna/två barn
Stort badkar (max 485 liter utan badande) som används en hel del.
========================
Mina input till beslutsprocessen
========================
Jag funderade först på om jag skulle fortsätta använda IVT Greenline 4:an alternativt markslingan kopplad till modernare pump – dessa alternativ är nu skrotade. 1. Jag litar inte på att nuvarande pumpen håller länge till och den strular ibland idag. 2. Nuvarande slinga är alldeles för kort att koppla på modern panna.
Har följaktligen två alternativ:
1. Luft/vatten pump
2. Bergvärme
Av flera orsaker skulle jag föredra bergvärme. Framförallt strävan att få så låg elförbrukning som möjligt, jag tror knappast elpriset kommer att gå ner i framtiden. Samt att det synes vara mindre underhåll och bättre hållbarhet.
Jag har stora fönsterpartier på ovanvåningen mot söder vilket göra att soliga dagar blir det bra varmt uppe. Rumsgivare är därför given, och helst vill jag ha kunna ha två temperaturzoner så jag kan reglera ovanvåningen och källarvåningen separat.
Det stora badkaret kommer att kräva stor varmvattenberedare, alternativt extra beredare beroende på märke som väljs.
================
Nuläget och offerter
================
Jag har idag fått offerter från IVT och Nibe. IVT säljaren säljer också CTC så de var med i bedömningsprocessen men de rekommenderade IVT-lösningar före CTC för mig. Och det är här äpplena och pärona kommer in:
1. Då jag idag inte har bara eluppvärming av huset så har firmorna totalt olika bedömning av mitt nettoenergibehov utan hushållsel. Den ena räknar med 23 750 Kwh/år. Den andra med 33750 Kwh / år.
HJÄLP 1: Hur tusan skall jag kunna veta vad som är vettig förbrukning att räkna med?
Detta påverkar ju onekligen beräkningarna både i form av effekt som behövs på anläggningen, borrhål och förväntade besparingar.
De offerter jag fått gäller
A) Nibe 1225-8 med 150 m hål. 132 KSEK
A2) Option på 1235-8 med extra shunt för tvåzoonsmöjlighet – 14, 5 KSEK extra
B) IVT HT plus C7 – 160 meters hål. 162 KSEK
C) IVT Premiumline X15 - 205 meters hål. 187 KSEK
D) IVT Optima 1100 Luft/vt – 118 KSEK.
Thermia säljaren skall komma på torsdag, om jag inte bestämt mig innan dess .
=================
Besparingsberäknigar
=================
IVT är dom som beräknat 33750 KWh/år i behövd värmeenergi.
Nibe tror på 23750 Kwh/år
A) sägs behöva 6530 kwh/år, plus 28 kwh/år i spets -> för att producera 23719 kwh/år
B) sägs behöva 10000 kwh/år plus 2220 kwh för att klara spetsvärme -> för att producera 33750 kwh avgiven värmeenergi
C) sägs behöva 9810 kwh/år, (ingen extraenergi för spets) -> för att producera 33750 kwh avgiven värmeenergi
D) sägs behöva 11700 Kwh + 3220 kwh i tillskott -> för att producera 33750 kWh avgiven värmeenergi
HJÄLP2: Hur tusan jämkar jag ihop dessa olika sätt att räkna på besparing / förväntad förbrukning? Finns det standardvärden på ovanstående maskiner på hur effektiva de är. Typ A) ger X Wh värmeenergi för Y Wh tillförd el?
Om jag gör en snabb kalkyl om faktor mellan avgiven / tillförd effekt så får jag:
A) 3,63
B) 2,76
C) 3,44
D) 2,26
HJÄLP3: Är det fair att anta att det är en linjär kurva på hur effektiv pannan är? Isåfall är det ju mycket enklare att jämföra…
================
Side note om frikyla
================
Jag har bett om att få offererat kylning också, för att sätta in i vinkällaren. Kostnad låg på 18900 KSEK från Nibe. Det måste väl gå att lösa billigare själv? Tips mottages gärna för vidare självstudier eller praktiska exempel på hur folk gjort.
Puh, långt första inlägg på forumet. Men jag tänkte enligt devisen att alla fakta på bordet, sen kör vi. Hoppas att ni orkat läsa hela vägen hit…
Tack
Stefan