Skulle vara sugen på att slippa oljan helt och när jag läser reklamblad låter moderna luftpumpar lovande och ska klara massor med minusgrader. Men hur är det i verkligheten? Funkar det? Har sett inlägg här på forumet som pratar om luftvärmepumpar vid minus 15, men som samtidigt verkar ha olika former av komplettering inkopplade då.
Och vad avgör valet mellan luftvärme och bergvärme? (Investeringens storlek är inte ett problem om investeringen blir lönsam i längden.) Och vad är realistisk livslängd? Tacksam för litet goda råd.
Moderna luftvärmepumpar fungerar vid -15 men de levererar inte så mycket värme då. Det ligger i sakens natur att det är så. Låg temperatur betyder lågt insugningstryck för kompressorn vilket ger lågt massflöde av köldmediet och låg värmeeffekt. Å andra sidan ge de hög effekt när de är varmt ute men värmebehovet är ju inte stort då. En bergvärmepump ger i stort sett samma effekt oberoende av utetemperaturen.
Bergvärme ger lägre driftkostnader men har högre investeringskostnader. Investeringens storlek ökar rätt långsamt med pumpens effekt medan driftkostnaderna är proportionella mot husets värmebehov. Bergvärme verkar vara ungefär 25 000 kr dyrare än luftvärmealternativet när värmebehovet är sådant att en bergvärmepumpens effekt är 7-8 kW.
Luftvärmealternativet gynnas av lågt värmebehov, att det är långt ner till berget eller grundvattnet (hus uppe på grusås t.ex.) eller att berget har dålig värmeledningförmåga (sedimentära bergarter som i delar av Skåne). Kustklimat med relativt varma vintrar gynnar luftvärmealternativet.
En luftvärmepump kan kräva större huvudsäkring pga större behov av tillsatsel. Kan betyda 1000 kr/år. Det kan också vara så att den behöver en volymtank om pumpen ger för hög effekt höst och vår i förhållande till radiatorsystemets vattenvolym. En sådan kostar ett antal tusen kr.
I det här fallet verkar värmebehovet vara 35-40 MWh/år. Skulle gissa att oljan ger 13-15 MWh och värmepumpen ca 25 (mycket grovt räknat/gissat). En bergvärmepump borde kunna klara uppvärmningen med en elförbrukning på ca 13 MWh/år vilket innebär att totala elförbrukningen ökar kanske några tusen kWh/år i förhållande till nuläget. En årsvärmefaktor på 3 inklusive tillsatsel skall vara möjlig att nå om dimensioneringen är korrekt.
En bergvärmepump skall hålla i 15 år men det finns de som havererar tidigare liksom det finns de som går mer än 20 år. Borrhålet klarar många decennier.
Den allmänna meningen verkar vara att lufvärmepumpens livslängd är några år kortare än bergvärmepumpens men det finns ingen statistik som visar det.
Tillägg: Förutsatte att det inte är högtemperatursystem med tanke på att det fungerar med värmepump nu men det behöver ju inte vara så.