Hej
Storleken på pump har nog inget med varmvattenbrist att göra, det beror nog på andra saker. Kör man EcoAir ihop med EcoEl, så har man en pannvolym på 233 liter. Pannan är delad av en skiktplåt i en övre och en undre del på cirka 77 respektive 156 liter. Övre delen värms av en elpatron och undre delen värms av värmepumpen, som ersätter elpatronen i undre delen. Patronen i nedre delen kopplas bara in om värmepumpen kopplas från av någon anledning, exempelvis om det blir så kallt ute att pumpen kopplas bort vid minus 15 grader.
Varmvatten framställs genom att inkommande kallvatten leds genom en kamflänsslinga, som går i en spiral genom undre delen och vidare upp genom övre delen och ut på toppen av pannan. Slingan rymmer knappt 6 liter, vattnet förvärms av vattnet i undre pannan och värms sedan ytterligare av vattnet i övre delen. Det här gör att legionellabakterier knappast kan förekomma, eftersom inget stillastående tappvarmvatten förekommer.
Temperaturens börvärde sätts av systemet till framledningens börvärde +5º i undre delen och +7º i övre delen, i övre delen kan man dessutom ställa elpatronen till en vald temperatur och sedan blir börvärdet det som är högst av patronens värde eller av vad framledningen kräver. När man tappar varmvatten sjunker tempen i övre pannan och elpatronen vill ofta gå in och spetsa, därför bör man ställa temperaturen på elpatronen så lågt som möjligt, eller koppla bort den genom att sätta effekten till noll kW, normalt klarar pumpen varmvattnet utan hjälp av patronen.
Jag har aldrig haft problem med varmvatten, det går utmärkt att duscha två stycken samtidigt eller direkt efter varandra. Det går också att fylla ett normalt badkar utan problem, man behöver ju inte störtbunkra badkaret.
Jag har elpatronen i övre delen bortkopplad, jag kopplar bara in den om det blir så kallt ute om vintern att det blir problem med värmen i huset, men det händer bara några enstaka gånger per år.
Får man problem med varmvatten, så finns det flera sätt att lösa det på, det går att köra extra varmvatten under valda tider, antingen med elpatron plus pump, eller med enbart pump, pumpen kör då till 55º hela tiden under den inställda perioden. Under sommardrift kör ju pumpen till 55º varje start och annars kör den till 55º var fjärde start, så det räcker normalt för varmvattenförsörjning om man inte använder väldigt mycket varmvatten, det blir säkert problem om man ska fylla en bubbelpool eller liknande.
Men det behöver inte bli några varmvattenproblem om man lär sig hur systemet fungerar och vilka möjligheter man har att ställa in det.
//Ronnie