Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP  (läst 3550 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Puttepj

  • Fanatiker inom skräppumpssegmentet enligt säker källa.
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 219
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • kagghamra.com
Hej. Ny på forumet men jag har varit här och läst då och då och jag har svårt att tro att det finns bättre forum att lufta sina luftvärmepump funderingar.

Jag är ägare till ett fritidshus som jag tagit över från mina föräldrar. De har fortfarande besittningsrätt (inte på pappret men i praktiken) vilket betyder att de bor där under några få sommarmånader. De är mycket gamla och det är tveksamt hur länge de pallar att ha ett sommar boende.

När så småningom mina föräldrar är färdiga med huset kommer jag och min familj att bli permanentboende i huset och jag tror att det handlar om mellan 1 och 2 år innan det blir aktuellt.

Huset som är byggt i vinkel är på runt 75 kvm och ena vinkeldelen är ett ett enda öppet vardagsrum. I den andra delen av vinkeln ligger 2 sovrum och kök.

Sovrumkök delen står på plintar och är välisolerad med 1964 år mått mätt, d.v.s. visst behov av tilläggsisolering på golv och väggar. Vardagsrumsdelen är nyare står på en källare med betongvalv som tak (golv i stugan). Den delen har betydligt mindre kallras. Det finns inga innerdörrar att ta hänsyn till men man kan ändå inte säga att det är en öppen lösning. Så mycket har jag i alla fall lärt mig genom idogt läsande här att det bör fungera med ett enda agreggat i vardagsrummet för att ge en hyfsad spridning (ser gärna också att sovrumsdelen är lite svalare.

Nu har min pappa ställt till det lite för mig genom att han har hittat ett billigt Coolix aggregat på Jula för 6k, något som han vill att vi skall dela på dvs betala 3K var.

Jag har inte tänkt att göra något alls med LVP ideer förrän jag själv flyttar in, men med en Pappa på 86 som har myror i brallan och är hopplöst sugen på ett 'projekt' funderar jag i alla fall att lägga mina 3K och kliva på den snikna pumpen, men som en temporär lösning.

Nu kommer jag säkert som amen i kyrkan få rådet att skippa coolixen och vänta tills det är dags för en riktig pump eller satsa på en riktig pump av invertertyp redan från början. Men låt oss leka med tanken att jag ändå kliver på coolixen för att jag har råd att förlora 3K (nej jag är inte rik) för att vi skall kunna 'lattja' lite ihop då har jag lite funderingar och motiveringar:

Jag betalar 3K för någonting som åtminstonde levererar någon form av besparing OM jag väljer att bo i kåken ett år eller så och kanske om inte annat får lite lättare att nedprioritera luftpumpsdelen ett tag till fördel för att riva någon innervägg, tilläggsisolera under huset och lite annat lull lull som också kommer att bli akut i början.

Pappa som gärna lägger 3K för sitt nöje, men inte skulle vilja gå in med hälften i en riktig pump, får ingen besparing att tala om eftersom de bor där bara några sommarmånader. Dock får de lite bättre luft/komfort gissar jag.
Jag har förklarat för honom att OM jag går med på det här subvesionerar han mig mer än gör egna besparingar, så det enda han får för sina slantar är lite komfort.

Coolixen är på 3,5Kw vilket jag förutsätter är snålt inte minst när innedelen hamnar i den öppna men varmare delen av huset så den kommer knappast att vara tillräcklig för den kallare delen men eftersom det redan finns elburen värme (oljefyllda elradiatorer) som gör jobbet bör det väl ändå hjälpa till att spara el och jämna ut temperaturskillnader pga kallras?

Att Coolixen är en on/off istället för inverter kan jag leva med. Mina föräldrar är tillräckligt döva för att inte störas av det och jag kan leva med av och på fläkt-skillnad eftersom jag inte betraktar den som en permanent lösning.

I samma vardagsrum finns i dag en stor och snygg öppen spis. Snygg är tyvärr inte alltid synonymt med smart. Spisen har bara en pipa dvs skorstenen direkt och när man eldar i den får man en mys spis som visserligen äter fukt men inte ger förhållande vis så bra värme spridning som man kunde önska. Normalt sett ser jag detta som positivt eftersom det då blir en trivselspis som man kan elda i för mysfaktor lite längre in i den varma perioden utan att det blir för varmt i rummet. Men en värmepump, sniken eller en bättre permanent inbillar jag mig att värmepumpen kommer att förbättra utnyttjandet av spisen genom att den blåser runt luften i huset.

Om jag nu ändå skulle räkna kronor och ören och se mina 3K som något som måste räknas hem, borde det inte i så fall ändå bli så att coolixen klarar att spara tillräckligt med el att jag borde kunna ha den 1 - 1,5 år som permanentboende så att det inte blir någon ekonomisk skillnad jämfört med om jag inte gör något allt utan sätter in en pump för gissningsvis 18-20K med montage direkt när jag flyttar dit?

Fördelarna som jag ser det:
lite sysselsättning och terapi för Pappa (det är iofs jag som för göra jobbet, men han får mäta, planera, läsa manualer och inte minst sitta i soffan och knappa på fjärren till mammas förtret (inte att förakta).

Jag monterar själv och eftersom det är första gången så känns det som om jag kommer att ha bättre koll på vilken maskin jag skall ersätta den med senare, har bättre förståelse för var och hur den skall placeras och inte minst få koll på vilket storlek jag behöver för en ultimal lösning.

Nackdelen som jag ser:
Ett hål i väggen som jag inte vet om jag kommer att använda för samma pump. Huset skall på sikt tilläggsisoleras så det är insidan som jag bryr mig om.
Pga 'plug & play' så har jag bara de 5 metrarna rör att spela på (vissa här säger att det snarare är 4 meter rör på coolixen) vilket KAN innebära att jag måste hänga den på väggen av trä istället för att nå ner till betongen till källaren.
OM jag skulle misslyckas så jag ändå måste ta dig en installatör och efterfylla, täta eller så. Jag är tekniskt kunnig, har jobbat med teknik och behärskar det mesta med verktyg, svets, plåt, starkström etc. Bör klara att skruva upp den utan att misslyckas, åtminstonde baserat på att andra verkar ha slängt upp Coolixen från Jula och fått igång den utan vacumsugning eller experhjälp, men man vet ju inte.

Lyckas jag däremot så tror jag nog att jag kommer att känna mig betydligt mer erfaren efter nåt år med Coolixen och kommer att känna mig betydligt mer komfortabel när jag skall uppgradera till en riktigt pump.

Bor i 08 området så generellt har vi inte så stränga vintrar (Knock on wood).

För långt inlägg det här, men jag har mycket i huvudet som måste ut...
Innerdelen som kommer att sitta i vardagsrummet är aningen svårplacerad, eller jag skall egentligen säga tvärtemot, det finns ett bra ställe att sätta den, men i övrigt blir det svårt.
Där det naturligt hamnar, är i långväggens ände vilket betyder att den inte blåser mot husets vinkel.
Har lagt in en JPG med en ritning, hoppas att den går att se...
Istället är den riktad mot den öppna spisen (om det mot förmodan inte går att vrida utblåset lite åt höger...
Är detta helt galet eller skulle det fungera. Notera att den öppna spisen bara används sporadiskt, det tjänar inte som uppvärmningskälla utan är primärt för trivsel.

Om jag sätter innerdelen (markerad i rött på ritningen) så måste utedelen sitta rakt nedanför, åtminstonde om jag skall ner till grunden för att undvika att skruva den i träreglarna i väggen. Nackdelen då är att utedelen sitter på en sida där det är mycket skygga pga vädersträck och träd. Sätter jag den däremot runt hörned d.v.s. på rummets kortsida då hamnar den i solen, men med 4-5 m rör kommer den att få sitta ganska högt på träväggen.
Hur mycket påverkar valet av placering i skugga kontra solen. Jag gissar att svaret blir att jag skall välja solsidan, men då får jag bygga en konsol för att skruva i reglarna i träväggen.

Jag kan lätt svetsa ihop lite fyrkantsprofil och bygga mig ett eget fäste där jag fokuserar på mjuka dämpkuddar, men vet inte om det är tillräckligt för att motivera att montera i träväggen för att få utedelen i solen.

Nu mina vänner, har ni fått en novell. Skall försöka vara kortare i fortsättningen, men är tacksam för tankar, råd och omdömmen.

Edit: Nej jag förlänger lite till med en fråga. Jag kommer att ha en soffa med ryggen om samma vägg som innerdelen. Den kommer inte att stå direkt under, men soffans ena armstöd kommer gissningsvis ca 1,5 meter från innedelen på samma vägg. Jag gissar att det kan bli lite svettigt att sitta där?

/putte
« Senast ändrad: 24 juni 2008, 12:12:41 av Puttepj »
f.d. fritidshus i 08-området. 73kvm byggt 1964 och numera vårt permanentboende.
Elvärme m oljeradiatorer. Lilla Coolixen som jag installerat själv tuffar snällt sedan mitten av Juli 08. Väl tilltagen värmeflyttare ser till att vi har god komfort i hela huset.
Installerade en E-kassetten i den öppna spisen 2009 som används sporadiskt (gott om kostnadsfri ved på tomten).
Har en relativt hög elförbrukning, runt 23.000 kWh så det finns mycket att göra framöver.

Utloggad torbjorn_forsman

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Sundsvall
  • Antal inlägg: 2525
  • Karma +5/-0
Det ser ju ut som om det är givet att det ska bli den där Coolix-värmepumpen och ingenting annat, så då är det bara att göra det bästa möjliga av situationen.

Det spelar ingen större roll om utomhusdelen sitter i sol eller i skugga, luftflödet som utomhusdelens fläkt ger genom förångaren är ändå så stort att ett eventuellt tillskott av strålningsvärme varken gör till eller från. Då är det mer viktigt att den sitter någotsånär öppet och fritt till så att man inte riskerar en "kudde" av stillastående kalluft runt den. Sånt har förekommit t ex om utomhusdelen sitter i ett hörn under ett skärmtak. Min erfarenhet är att det är bra om den ändå sitter någotsånär vindskyddat till, annars kan det bli problem med avfrostningen om det är riktigt otrevligt väder (regn, storm, nollgradigt osv). Man bör se till att den hamnar så högt över marken att den inte riskerar att snöa över. Tänk också på att kondensvattnet leds bort på ett bra sätt - inte orsakar isgata där folk går dagligen, osv.

Om man ska placera en utomhusdel på en trävägg, så är det bra att sätta den nära ett hörn eller nära en anslutande bärande innervägg. Det minskar risken för onödigt buller och vibrationer i huset pga att väggen fungerar som resonanslåda. Se till att så många som möjligt av fästpunkterna sitter ordentligt i reglar, grundsyll eller hammarband, så att inte alltsammans hänger i en mer eller mindre lös och skramlande ytterpanel. De gummikuddar som brukar följa med som vibrationsdämpare blir ofta hårda i kyla och gör inte mycket nytta när det är riktigt kallt.

Se till att kylmedierör och elledningar inte sprider skakningar - om längden räcker är det bra att lägga dem i spiral ett varv närmast utomhusdelen.
De elkablar som följer med i monteringssatserna för billiga luftvärmepumpar måste man ofta byta ut mot något bättre, ofta är det gummikabel av högst tveksam kvalitet, som inte uppfyller europeiska elsäkerhetskrav.

Att sätta utomhusdelen en bra bit nedanför inomhusdelen ska inte behöva ställa till med några tekniska problem. Tvärt om är däremot inte så lyckat med tanke på risken att kompressorolja så småningom samlar sig på lägsta punkten i systemet.

På de flesta - även billiga - inomhusdelar brukar det gå att vinkla om luftutblåset i både höjd- och sidled, så soffans invånare borde kunna klara sig från varmluftstekt armbåge.

Det är lite olyckligt att inomhusdelen hamnar längst ut i ena änden av huset, man lär nog inte klara sig utan att köra elradiatorer i andra änden om man inte kompletterar med något värmeflyttarsystem. En vanlig takfläkt kan göra förvånansvärt god nytta om placerar den på ett lämpligt ställe. Dock vill det förstås till att de som bestämmer accepterar att ha en sådan pryl hängande där...
Har vårdnad om:
Argo AW22AHL (2 st)
CTC EcoAir 105v3 + EcoEl styrsystem påhängt på gammal Exonom-panna
Foma AW6200
Foma 5600
Thermia Diplomat D6

Utloggad Puttepj

  • Fanatiker inom skräppumpssegmentet enligt säker källa.
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 219
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • kagghamra.com
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #2 skrivet: 24 juni 2008, 15:53:21 »
Hej Torbjörn. Tack för ditt svar. Njaee. Visserligen känns det just nu som att det inte skulle göra någon 'skada' att köpa och sätta upp snikpumpen (jag är taskig utan att veta om den verkligen är sniken), men är det helt hål i huvudet och pengarna i sjön kan kåken självklart köras med befintlig elvärme tills vi skall flytta in permanent och då satsa på en bra från början.

Men jag ser en del fördelar med att börja med sniken. Jag förstår gissningsvis fördelen med att slippa en on/off maskin, jag förstår om placeringen jag valde från början håller om jag bör välja någon annan. Sen iom att jag själv står för hälften dvs endast 3K så är det inte så dyra lärdomspengar.

Om det inte är så viktigt med att utside-delen sitter i solen, tror jag att rören räcker så att jag kan sätta den i grunden under träväggen (lådan sitter på en konsol som i sin tur endast sitter i grunden). Att bygga en 'proffsig' konsol både behärskar jag och tycker är kul så det är inget problem.

Jag har egentligen aldrig räknat med att någon av LVP pumparna helt skall ersätta elvärmen, men det beror nog på att jag inte haft den tilltron till LVP, åtminstonde innan jag hamnade på det här forumet, där ägandet av en eller ett gäng pumpar verkar vara en livstil. Ju mindre jag behöver köra på radiatorerna, dessto billigare elräkning, så visst kommer jag att göra vad jag kan för att se till att jag har så bra cirkulation som möjligt. På grund av fönsterplaceringar och annat lull lull är innerdelsplaceringen sån att den röda box jag ritat in känns som den enda plats där det funktionellt och estetiskt är där jag ritat in den. Just vardagsrumsdelen är utan vind d.v.s riktigt högt till tak och grymt grova takstolar som löper fritt genom luften. Takfläkten sitter redan där....

Däremot har jag funderat på om den fläktkåpelösning som vi planerar att sätta upp i köket som är ett riktigt utsug går att kombinera med en reglerbar utluft för ventilation. Om jag kan noll om LVP så kan jag ändå mindre gällande den delen, men kommer att anlita ett proffs för den delen. Dock blir det inte nu, utan när vi flyttar dit permanent.

Tack för intressanta svar. Nu har jag lite att bita i..

/putte
« Senast ändrad: 24 juni 2008, 15:57:12 av Puttepj »
f.d. fritidshus i 08-området. 73kvm byggt 1964 och numera vårt permanentboende.
Elvärme m oljeradiatorer. Lilla Coolixen som jag installerat själv tuffar snällt sedan mitten av Juli 08. Väl tilltagen värmeflyttare ser till att vi har god komfort i hela huset.
Installerade en E-kassetten i den öppna spisen 2009 som används sporadiskt (gott om kostnadsfri ved på tomten).
Har en relativt hög elförbrukning, runt 23.000 kWh så det finns mycket att göra framöver.

Utloggad Raffen

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skaraborg
  • Antal inlägg: 8687
  • Karma +14/-27
  • Kön: Man
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #3 skrivet: 29 juni 2008, 23:21:19 »
Hej Putte!  Är det den öppna spisen som finns nere i vänstra hörnet av storstugan?? Där borde annars innerdelen varit placerad, eller också en bit vid sidan om denna på kortväggen alltså, och att innerdelen då blåser rakt mot kök och sovrumsdelen i huset.
Det här med att det inte har någon betydelse i vilket väderstreck som ytterdelen placeras är ju inte rätt alltså, iof så är det allra viktigaste att man får en riktig placering av innerdelen, men får man det och samtidigt kan få en placering av ytterdelen i söder alt väster så är det ju klart att föredra framför t.ex en norrplacering, självklart är det så. Detta har diskuterats tidigare i en del andra länkar, bl.a dessa: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=6867.msg66304#msg66304 
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=16078.msg159067#msg159067

Mvh Raffen.
« Senast ändrad: 04 juli 2008, 10:42:34 av Raffen »
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop. 
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.

Utloggad Puttepj

  • Fanatiker inom skräppumpssegmentet enligt säker källa.
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 219
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • kagghamra.com
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #4 skrivet: 29 juni 2008, 23:37:01 »
Raffen. Ja du har rätt. Det är spisen som sitter i det vänstra hörned på storstugan och av möjlig möblering och fönster är den enda logiska placeringen av innerdelen den som jag markerat med rött dvs. så att den blåser mot spisen iställer för mot den gamla delen med kök och sovrum.

Jag tror att kortväggen mellan spisen och min tänkta innerdel är söderläget. Pinsamt nu fick jag erkänna att jag inte har den kollen heller :-(. Hur som helst så är den soligaste delen den vänstra långväggen i storstugan. Där kommer jag inte att kunna få dit agreggatet så den placering det nu ser ut att bli är skyggigare än önskat men inte sol-löst.

/putte
f.d. fritidshus i 08-området. 73kvm byggt 1964 och numera vårt permanentboende.
Elvärme m oljeradiatorer. Lilla Coolixen som jag installerat själv tuffar snällt sedan mitten av Juli 08. Väl tilltagen värmeflyttare ser till att vi har god komfort i hela huset.
Installerade en E-kassetten i den öppna spisen 2009 som används sporadiskt (gott om kostnadsfri ved på tomten).
Har en relativt hög elförbrukning, runt 23.000 kWh så det finns mycket att göra framöver.

Utloggad Puttepj

  • Fanatiker inom skräppumpssegmentet enligt säker källa.
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 219
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • kagghamra.com
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #5 skrivet: 29 juni 2008, 23:42:31 »
Den som söker finner :-) På orginalritningen finns vädersträcken.
Det var som jag gissade nedre kortväggen i storstogan är söder och köket ligger i norr.
Min tänkta utedelsplacering hamnar mao i öster.

Så nu får jag lite svårare att somna i natt :-(

/putte
f.d. fritidshus i 08-området. 73kvm byggt 1964 och numera vårt permanentboende.
Elvärme m oljeradiatorer. Lilla Coolixen som jag installerat själv tuffar snällt sedan mitten av Juli 08. Väl tilltagen värmeflyttare ser till att vi har god komfort i hela huset.
Installerade en E-kassetten i den öppna spisen 2009 som används sporadiskt (gott om kostnadsfri ved på tomten).
Har en relativt hög elförbrukning, runt 23.000 kWh så det finns mycket att göra framöver.

Utloggad Raffen

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skaraborg
  • Antal inlägg: 8687
  • Karma +14/-27
  • Kön: Man
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #6 skrivet: 30 juni 2008, 00:15:26 »
Den som söker finner :-) På orginalritningen finns vädersträcken.
Det var som jag gissade nedre kortväggen i storstogan är söder och köket ligger i norr.
Min tänkta utedelsplacering hamnar mao i öster.
Så nu får jag lite svårare att somna i natt :-(
/putte

Hej Putte!  Är det något som hindrar dig från att sätta pumpeinnerdelen på kortsidan av storstugan, dvs i söderläge?? För bästa värmespridning i det huset så skulle den ju sitta på kortsidan, och vid sidan om den öppna spisen, och blåsa mot köket och sovrumsdelen i väderstreck norr.

Mvh Raffen.
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop. 
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.

Utloggad Puttepj

  • Fanatiker inom skräppumpssegmentet enligt säker källa.
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 219
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • kagghamra.com
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #7 skrivet: 30 juni 2008, 06:53:35 »
Den som söker finner :-) På orginalritningen finns vädersträcken.
Det var som jag gissade nedre kortväggen i storstogan är söder och köket ligger i norr.
Min tänkta utedelsplacering hamnar mao i öster.
Så nu får jag lite svårare att somna i natt :-(
/putte

Hej Putte!  Är det något som hindrar dig från att sätta pumpeinnerdelen på kortsidan av storstugan, dvs i söderläge?? För bästa värmespridning i det huset så skulle den ju sitta på kortsidan, och vid sidan om den öppna spisen, och blåsa mot köket och sovrumsdelen i väderstreck norr.

Mvh Raffen.

Hej igen Raffen.
Kortsideväggen är den enda vägg som jag kan hänga upp en platt TV och där tillhörande möblemang.
över huvut taget är det här en rätt trång kåk och det är mycket som skall få plats i den och det är mycket kompromissande för att vi skall få plats med vårt bohag. Så tyvärr så är nog inte kortväggen en fungerande alternativ.

Tänkte nog testa Torbjörns förslag, att köra en golvfläkt för att testa att blåsa storstugans luft mot sovrumsdelen. Har det påverkan, och det borde det nog, så bör man väl fundera på att ha utventilation på norrsidan på något sätt.

/putte
f.d. fritidshus i 08-området. 73kvm byggt 1964 och numera vårt permanentboende.
Elvärme m oljeradiatorer. Lilla Coolixen som jag installerat själv tuffar snällt sedan mitten av Juli 08. Väl tilltagen värmeflyttare ser till att vi har god komfort i hela huset.
Installerade en E-kassetten i den öppna spisen 2009 som används sporadiskt (gott om kostnadsfri ved på tomten).
Har en relativt hög elförbrukning, runt 23.000 kWh så det finns mycket att göra framöver.

Utloggad Raffen

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skaraborg
  • Antal inlägg: 8687
  • Karma +14/-27
  • Kön: Man
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #8 skrivet: 30 juni 2008, 17:03:30 »
Den som söker finner :-) På orginalritningen finns vädersträcken.
Det var som jag gissade nedre kortväggen i storstogan är söder och köket ligger i norr.
Min tänkta utedelsplacering hamnar mao i öster.
Så nu får jag lite svårare att somna i natt :-(
/putte
Hej Putte!  Är det något som hindrar dig från att sätta pumpeinnerdelen på kortsidan av storstugan, dvs i söderläge?? För bästa värmespridning i det huset så skulle den ju sitta på kortsidan, och vid sidan om den öppna spisen, och blåsa mot köket och sovrumsdelen i väderstreck norr.
Mvh Raffen.
Hej igen Raffen.
Kortsideväggen är den enda vägg som jag kan hänga upp en platt TV och där tillhörande möblemang.
över huvut taget är det här en rätt trång kåk och det är mycket som skall få plats i den och det är mycket kompromissande för att vi skall få plats med vårt bohag. Så tyvärr så är nog inte kortväggen en fungerande alternativ.
Tänkte nog testa Torbjörns förslag, att köra en golvfläkt för att testa att blåsa storstugans luft mot sovrumsdelen. Har det påverkan, och det borde det nog, så bör man väl fundera på att ha utventilation på norrsidan på något sätt.
/putte

Hej Putte!  Ok jag förstår, det brukar ju alltid finnas en massa olika saker att ta hänsyn till, det känner jag ju väl till ??? och du kan inte tänka dig en regelrätt hörnplacering i det hörn som du nu har tänkt dig att ha innerdelen i heller eller?? För då skulle du ju faktiskt få till en helt riktig blåsriktning för innerdelen isf, snett ut mot gången till köket och sovrumsdelen i huset ju, vilket ju skulle bli riktigt bra alltså, för det här med takfläkt för din del i storstugan tror jag inte gör vare sig till eller från för värmespridningen, möjligtvis kommer det att skapa en känsla av drag (luftdrag) i storstugan, vilket ju kan upplevas ganska obehagligt.
En dylik placering gör ju också att du är rätt från början även om du nu byter pump vad det lider till t.ex en inverterpump av klart bättre kaliber.   

Mvh Raffen.
« Senast ändrad: 30 juni 2008, 18:19:13 av Raffen »
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop. 
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.

Utloggad Puttepj

  • Fanatiker inom skräppumpssegmentet enligt säker källa.
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 219
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • kagghamra.com
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #9 skrivet: 30 juni 2008, 20:20:18 »
Hej Raffen. Hmm hörnplaceringen var om inte annat uppfinningsrik, men nog svår att sälja in hemma :-)

Vi var och hämtade burken på Jula idag och packade upp den och slängde ett första öga på den.
Precis som någon annan skrivit här saknades någon form av installationsinstruktion/manual vilket är lite dåligt. Via Mideas hemsida finns en 6 bilders gör så här instruktion som inte omfattar rörsnabbkopplingarna.

Skall surfa runt lite och se om jag kan hitta någon manual annars skall jag terrorisera Jula lite...

Sen har jag lite frågor till de av er som redan installerat Coolixen från Jula:
testade med lite olika hålringar för att se hur mycket jag behöver ta upp i väggen för att få igenom snabbkopplingar och slangar. Ser ut som om det landar på 80mm och då finns en hyfsat smidig väggenomföring på Clas Ohlson för 130 buck som verkar vara rätt för det här (85mm dock).
Vad har ni använt och är den någon av er som monterat i trävägg (innerdelen)?

Demoexet som jag tittade på uppmonterat hos Jula i Barkarby (STH) hade man petat bort en brytlucka till vänster om innerdelens kåpa och dragit ut rörpaketet och sedan böjt det genom väggen. Jag tycker det ser fullt möjligt ut att böja rörpaketet med milt våld så att innerdelen täcker själva hålet. Blir i sådana fall betydligt snyggare.
Hur har ni gjort.

Rent allmänt är inner och ytterdel snygga och prydliga och ser till det yttre inte så snikna ut (säger förstås inte så mycket :-)
Skall jag redan nu börja kritisera är kabelängden till stickproppen ett skämt. en meter kabel ca känns för kort eller för lång.
Jag kommer att sätta upp ett utanpåliggande jordat eluttag vid sidan om agget alt ovanför.
De första veckorna får jag rulla upp kabeln, men när skrotet har tuffat några veckor och jag förhoppningsvis inte skall behöva bära tillbaka ett trasigt agg kortar jag kaben till rätt längd och sätter dit en ny propp.

/putte


f.d. fritidshus i 08-området. 73kvm byggt 1964 och numera vårt permanentboende.
Elvärme m oljeradiatorer. Lilla Coolixen som jag installerat själv tuffar snällt sedan mitten av Juli 08. Väl tilltagen värmeflyttare ser till att vi har god komfort i hela huset.
Installerade en E-kassetten i den öppna spisen 2009 som används sporadiskt (gott om kostnadsfri ved på tomten).
Har en relativt hög elförbrukning, runt 23.000 kWh så det finns mycket att göra framöver.

Utloggad Raffen

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skaraborg
  • Antal inlägg: 8687
  • Karma +14/-27
  • Kön: Man
SV: En hel bunt med funderingar och frågor gällande LVP
« Svar #10 skrivet: 30 juni 2008, 20:36:25 »
Hej Raffen. Hmm hörnplaceringen var om inte annat uppfinningsrik, men nog svår att sälja in hemma :-)

Hej Putte!  Säg inte det du, om man nu skulle göra den här konstruktionen riktigt snygg så vore den väl inte helt osäljbar tycker jag, ens till en kvinna tror jag.
Jag menar då att uppsättningsplattan bakom inte får vara större än innerdelen själv utan snarare något mindre, så att det bara är innerdelen som syns och inget annat, och sen får det naturligtvis inte ligga några rör med vidhängande kanaler på insidan av väggen så som bilden visar i det här fallet, och du skulle då få till en både riktig och ändamålsenlig placering av innerdelen ju. :)

Mvh Raffen.
Bor med min hustru (barnen utflugna) i en 1-plansvilla med källare 95 m2 + 95 m2 i Skaraborg byggt 75 - 78 och relativt välisolerat. Uppvärmningsyta 95 m2 + ca 65-70 m2 i källaren. Direktverkande el i hela huset, 1 st luftvärmepump samt braskamin finns i gillestugan i källaren (braskaminen har jag haft möjlighet att elda med vid riktigt kall väderlek tidigare men numera med 2 st pumpar så används den endast till myseldning), samt en 300 liters rostfri 3-fas Nibe Compact varmv.beredare från 1975 som jag kör ca 6 tim/dygn på ca 1500 watt med timer och jag mäter elförbrukningen på beredaren med en Siemens Landis/Gyr 3-fasmätare från Rickards webshop. Bytte f.ö till en ny elpatron på beredaren i januari månad 2017 för första gången efter drygt 42 års drift för då var patronen helt slut.
Installerade min första pump Panasonic E9 DKE i sept 2005 i källaren (som jag f.ö bytte ut mot en Toshiba RAS 10 ND i sept 2009) och installerade min 2:a pump en Toshiba RAS 10 GKVP-E i april 2008 uppe i bostadsvåningen, och båda pumparna mäter jag elförbrukningen med varsina resp stickproppsmätare av typen Voltcraft Energy Check 3000 + varsina Enermet 1-fasmätare från Rickards webshop. 
Låg innan pumpinstallation på en total elförbrukning på mellan 16500 - 19000 kwh/år beroende på vinter inkl hushållsel och varmvatten + ca 1,5 - 2 m3 ved. Total elförbrukning dvs helår inkl VP, hh-el och vv med avstämningstid 1 aug - 31 juli för år 1, 2005-2006 = 10340 kwh + 1,5 m3 ved. År 2, 2006 - 2007 = 8177 kwh + 3/4 m3 ved. År 3, 2007 - 2008 = 8976 kwh + 3/4 m3 ved. År 4, 2008 - 2009 = 8275 kwh + 1/2 m3 ved. År 5, 2009 - 2010 = 8375 kwh + 3/4 m3 ved. År 6, 2010 - 2011 = 8407 kwh + 1/2 m3 ved. År 7, 2011-2012 = 7459 kwh - 0 m3 ved. År 8, 2012-2013 = 8281 kwh – 0 m3 ved. År 9, 2013-2014 = 7299 kwh - 0 m3 ved. År 10, 2014-2015 = 7472 kwh - 0 m3 ved. År 11, 2015-2016 = 8247 kwh - 0 m3 ved. År 12, 2016-2017 = 8777 kwh - 0 m3 ved. Vår rullande totala årsförbrukning ligger fn på 8686kwh.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!