När vi installerade vårt system (dvs bornning + VP + ev VVB + slänga oljepannan) var priset 170 kkr för Varmitek och 150 kkr för IVT och 145 för Nibe , alla dessa dåtida priser räknade på samma borrdjup.
Några kommentarer:
IVT säljarna tyckte inte att vi bör gå över 6 KW för vårt hus med tanke på antalet starter.
Vi ville ha hög effekttäckning, och då tyckte jag 2-kompressorslösningen var ett bra alternativ.
Tillsatsenergi har beövts denna januari (2010), men under de 5 tidigare åren har vi behövt endast 1 timme tillsats totalt i drift samt 1 timmes tillsats för test.
Huruvida merkostnaden kan motiveras av lägre total elförbrukning kan ifrågasättas, Men de nya elmätare som införts kommer att innebära att kunder som har med hög förbrukning under tider med hög total elförbrukning kan komma att drabbas av extra pålägg.
Denna Januari medförde på västkusten en del oväntat kalla dagar med blåst. Då behövdes stöttning av energi från elpatronen. De dagarna tyckte jag att Varmitek borde vidareutveckla styrningen av sin 6 kW elpatron (eller att införa patroner med ställbar effekt) Detta eftersom vårt medelhöga värmesystem vid -11 och blåst kan kommer upp i returtemperaturer som i topparna ligger nära den rekommenderade maximala returtemperaturen 52 grader. Med en bättre begränsning av den maximala temperaturen på elpatronen eller en ställbar effekt på elpatronen borde det vara möjligt att pressa ut ett par tre graders högre värmeledningstemperatur ur systemet. Denna ökning är givetvis dyr - den åstadkoms ju av patronen.