Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Placering av utomhusfläkt  (läst 2327 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Grannen

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 1
Placering av utomhusfläkt
« skrivet: 22 mars 2004, 16:12:37 »
Grannens nyinstallerade utomhusfläkt orsakar oss ljudbesvär både inom- och utomhus. Hjälp! Vad gör vi?

Grannens nyinstallerade utomhusfläkt till värmepump luft/vatten eller luft/luft orsakar ett mycket jobbigt ljud. (2 hastigheter, CTC tror jag)

Fläkten är riktad mot vårt hus på ca 5-6 meters avstånd. Här har vi både köksdel och huvudentrén.

Förutom att vi blir trötta av själva brummandet när man är inomhus (jämför med en köksfläkt som ständigt surrar på låga hastigheter), så är det också mindre kul att mötas av fläktljudet varje gång man öppnar ytterdörren. Det känns som om vi helt plötsligt bor på ett industriområde.

- Förutom att påtala besväret för grannarna - vad gäller avseende placering och ljudnivåer?

- Vad kan/bör grannarna göra?

- Vad kan/bör vi göra?

- Vart vänder man sig för att få hjälp?


Grannarna har lovat vända sig till installatören - men ingenting händer just nu.

Vi vill inte förstöra en annars god grannsämja. Men samtidigt kan vi inte fortsätta att ha det på det här viset!

Hjälp!

Utloggad PerF

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Gotland!
 • Antal inlägg: 1132
 • No more oil!
Re:Placering av utomhusfläkt
« Svar #1 skrivet: 22 mars 2004, 17:47:10 »
Det här är ett problem som nog kommer att bli vanligare med tiden. Buller är aldrig kul och det upplevs ofta olika av olika männinskor. Klar grannosämjevarning!  :(

Försök att i första hand lösa problemet tillsammans med din granne. Om ljudet är så högt att stör ända in, låt grannen komma in och lyssna. Installatören borde kunna hjälpa till att avgöra om ljudet är onormalt högt och också känna till hur det kan åtgärdas.
Diskutera också olika åtgärder att avleda ljudet och ev att flytta utomhusenheten. Försök att hitta en liknande installation i närheten och jämför ljudnivån/karraktären.

Om du och din granne inte kan komma överens så kan man vända sig till sin kommun, vanligen miljö och hälsoskyddskontoret. De har ofta riktlinjer och gränsvärden för hur mycket det får låta. Det kan variera  från kommun till kommun. Om gränsvärdena och riktlinjerna inte följs, kan kommunen ålägga din granna, ev vid vite, att åtgärda anläggningen men det bör undvikas i det längsta...

Försök framför allt att inkludera och informera grannen om dina egna åtgärder så de inte upplever att ni går bakom ryggen på dem.
Hus 1:220m2 kalkstenshus 1 1/2 plan uppfört 1745, tillbyggt 1880. Kulvert till flygel i kalksten, 30m2.
Nibe F1145 15kW med 2*300m markslinga i hästhage. Dockad mot oljepanna som används som volymtank och förvärmning av VV. 100L Elberedare för VV toppning.
Ventilation med värmeåtervinning (FTX).
Före: 45MWh/år  Efter 13,8MWh/år
Hus 2:150m2Renoverad magasinsbyggnad uppförd i kalksten, 1 1/2 plan. Huserar kontor och utställningslokal.
Comfortzone CE50 till golvvärme i platta på mark.

admin

 • Gäst
Re:Placering av utomhusfläkt
« Svar #2 skrivet: 22 mars 2004, 21:21:10 »
Är din grannes installatör ansvarstagande bör han kunna stå för den kostnad det innebär att flytta utomhusdelen.
(han kanske vill sälja någon mer pump i området...)

Om ej, och din granne eller du inte kan hitta någon annan lösning, så tror jag att det kan vara bra att vända sig till miljö/hälso i er Kommun för att få ett objektivt beslut gällande vem som har "rätt".

Det är inte alls säkert att du får stöd vid en mätning av bullernivån - faktiskt tror jag inte att du får det. Men att få det hela utrett en gång för alla tror jag är bättre än att ni skall gå och titta snett på varandra framöver.

Om du väljer att gå till Kommunen, informera då din granne att du framför allt gör det för att få saken utredd, skulle det visa sig att bullernivån inte är så hög att du kan ställa några krav på din granne så får du helt enkelt finna dig i oljudet - eller flytta.

Skulle mätningarna visa att du har skäl för dina klagomål så bör din granne - förutsatt att han är normalt "hopmonterad" - åtgärda problemen utan att du hotar med vite.

Lycka till.

Utloggad Sarastro

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Mölndal
 • Antal inlägg: 706
Re:Placering av utomhusfläkt
« Svar #3 skrivet: 29 mars 2004, 03:45:16 »
Denna tråd bör nog vara av intresse för alla som har grannar i närheten och som funderar på luft-vätske VP. (Gäller f.ö. troligen även för luft-luft VP trots att denna typ av VP oftast verkar bullra mindre irriterande än luft-vätska VP)

Fläktar bullrar. Om man bor i ett område med lite äldre, men relativt tät bebyggelse och där husen  har självcirkulation bör man  vara försiktig med att introducera extra bullerkällar.  De märks ju extra tydligt i sådana områden. Att i god tid före kontraktskrivning disskutera saken med grannarna kan vara att rekommendera!

Som tur är är drifttiden undet den varma årstiden vanligen ganska kort, men nog vore det synd om ett eljet tyst område förstörs av en massa bullermaskiner.

Bergvärme kan vara ett alternativ med längre intjänandetid men med möjlighet att kunna användas vid bra lägre temp än luftburna VP.

Installerar man bergvärme komprimeras bullerperioden till en eller två dagar. Men som det förtydligas i en annan länk bör man i så fall i planeringen tänka på att installera anläggningen så att  inte vibriationer från anläggningen sprids inom huset.

Småhus i Mölndal, 1965, med viss tilläggsisolering 1 1/2 plan 145 m2, 50 m2 av källares 100 värms till ca 18 grad. Varmitek 8 /Varmitek VVB 300. Borrhål 180 m, 25 m till berg. Tidigare olja 2,4 m3. Nov 2004 tom  okt 2005  5340 kWh (5900KWh omräknat till år o normaltemp).2005: Patron stöder från -14 grad. Patrontid mindre än 1 timme.  2010: Patron stöder vid -12 (stiltje) -9 (blåst) Total Patrontid 2010: 11 tim (ca 66 kWh. Okt 2011-okt 2012 Totalt 11800 Kwh, VP 6900 kWh. Logger

Utloggad Sven

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Lindome
 • Antal inlägg: 99
Re:Placering av utomhusfläkt
« Svar #4 skrivet: 29 mars 2004, 11:20:11 »
Du bör med all rätt även kunna hävda att det sänker värdet på din fastighet den dag du vill sälja den. Som köpare skulle jag känna tveksamhet och definitivt försöka förhandla ner priset på ditt hus.
« Senast ändrad: 29 mars 2004, 11:21:15 av Sven »
1½-plansvilla i Lindome byggd -71. 145 (100+45)m2. Övre våning värms med luft som blåses upp från nedervåningen och skall spetsvärmas med en kanalvärmare från Aircoil. Lufttransporten sköts av en Nibe FLM30 som vintertid har avstängd cirkulationspump och köldbärarkrets och sommartid kyler den luften.
VP: ALVATEK TG 65, 7.3KW. 148,5m aktivt hål varav 118m röd Gnejs och 29m gråberg. Golvvärme. 
Nivell ventilerat undergolv och mekanisk allmänventilation.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser