Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Författare Ämne: Normal elförbrukning?  (läst 23650 gånger)

0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Utloggad andreas_sandmon

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Karma +0/-0
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #30 skrivet: 11 januari 2008, 11:32:20 »
Hallå igen!

Har nu pratat med försäljaren med pumpen som jag faktiskt för första gången tänker hänga ut här på forumet offentligt. Pontus Klimatservice från Avesta. Ackrediterat bolag av Ahlsells.

Killen påstår sig vara bäst i Sverige på co2-pumpen.

Hans egna ord: "Det finns ingen i Sverige som vet mer om denna pump än jag." Men vad bra sa jag, då tycker jag du är skyldig att åka upp och trimma in systemet hos mormor så att hon får den utlovade besparingen som ni hänvisar till på er sida:

Se länk: http://klimatservice.se/pdf/CO2/co2_051123.pdf

Kolla tekniska data och utlovad energibesparing längst ned i broschyren!!!

Han tycker att 24 000 kWh är HELT normalt och hör och häpna börjar babbla om att det finns människor som har elförbrukningar på 80 000 - 90 000 kWh om året... Makalöst...

Vid det här laget tappade jag helt intresset och sa åt honom att hans prat började låta alltför mycket gali-mattias för att jag skulle ta honom som seriös. Tänker kontakta Ahlsells dirket istället och ev. skicka en anmälan på honom. Gubben sitter och ljuger rakt ut och lurar alla som inte har en hum om detta....

Nej - helt hopplöst alltså. SJUKT dåligt.

Bgn - du pratade tidigare om att installera en givare på returen in? Men känner inte pannan själv av det? Det finns ju som du säger en VPin att läsa av.

Rumsgivaren sitter mitt i huset och ger en bra komfort i de utrymmen man vistas i. Det är bara källaren som är svalare men det gör ingenting - utan passar bra. Framledningsgivaren vet jag inte om den är isolerad. Ska kolla....

Ja... ska åka upp som sagt under sportlovet och hjälpa mormor med intrimningen. Tar med mig alla råd och speciellt detta med returtemperaturen. Ska försöka ställa in ett så lågt radiatorflöde som möjligt och hitta rätt huskurva.

Synd för alla som har gjort denna investering - och jättedålig service av företagen som inte trimmar in systemet åt kunden. Men som Bgn säger en liten investering har man nog ändå gjort. Snäppet bättre än en elpanna.....

Själv har jag bergvärme i mitt hus i kombination med en gammal vedpanna. Vi har sedan första inkoppling i höstas förbrukat ca 3000 kWH på den lilla bergvärmen(IVT greenline 4,5 kW -80tal??) och inte kopplat in elpatronen i ackumulatorpumpen en endaste gång. Har stödeldat lite mot ackumulatortanken när det blivit kallt. Inomhustemp ca 19,5 på nedervåning och 21 på övervåning. Varmare när vi eldar och får gäster... I övrigt en varmvattenberedare.

Uppskattad elförbrukning: 14 000 kWh totalt inkl HH. Men som vi har snålat den här vintern kommer förbrukningen landa på ännu mindre.....

Förstår ni min chock när jag såg mormors elräkning första gången?????? Fast vi är nog lite extrema i besparingshänseende.

MVH Andreas

Utloggad Ulfons

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Avesta
  • Antal inlägg: 181
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #31 skrivet: 11 januari 2008, 12:05:00 »
Hejsan, Kollade förra vintern på vad de andra fabrikatens sidor här på vp forum, och de få som skrev något om el förbrukningen hade liknande värden som co2 maskinerna. Så det här är nog vad som går att fodra av dylik apparatur. Det som jag ser som pluset med co2an är att det ej behövs kyltecknicker när du behöver koppla loss utedelen av någon anledning, tex husmålning eller liknande.


      //Ulfons//
Enplans tegelvilla 90m2 med källare i sutteräng - 1955
Totalt 150m2 uppvärmings yta
Nibe 1215 8,5 kwh, 180m aktivt borrhål
Garage med vattenburet system 70m2,10 grader varmt inredd övervåning 50m2 bo yta . värms med Sanyo co2

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9864
  • Karma +19/-4
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #32 skrivet: 11 januari 2008, 12:05:24 »
VPn lämnar mellan 50 och 65 grader till pannan så delta över VP blir "rätt" under förutsättning att intemperaturen är rätt. Det är av denna anledning som denna VP alltid leveras med sin egen panna. Temperaturen ut från pannan till värmesystemet är en annan sak än vad VPn lämnar.

Jo, jag har insett efter det att jag så principritningen på hur pumpen är uppbyggd att framledningstemperaturen inte har något att göra med temperaturen ut från från pumpens kylare. Så en del av mina kommentarer faller där. Det är inte så stor nackdel med låg framledningstemperatur som jag först trodde. Inverkan är mer indirekt. Det är svårt att få låg returtemperatur om den framledningstemperatur som behövs för en viss önskad medeltemperatur på radiatorn är i lägsta laget.

Lite märkligt att handboken inte nämner något vikten av låg returtemperatur. Man måste känna till CO2-pumpens egenheter för att göra maximal besparing. Går man från oljeeldning eller elpanna har man aldrig behövt bry sig om framlednings- eller returtemperatur och om man har kortslutande radiatorer. Får man en värmepump, oavsett vilken typ det är, installerad och installatören inte bryr sig om att kontrollera att den får rätt arbetsbetingelser då kan det bli helt tokigt.


5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad bgn

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 337
  • Karma +0/-0
  • Jag älskar värmepumpar!
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #33 skrivet: 13 januari 2008, 15:00:05 »
Hallå,

Visst borde det stå i installationshandboken, och speciellt borde installatörerna veta om det. Det finns på kcc:s hemsida lite info om betydelsen av låg returtemperatur (i en liten skrift de kallar för nåt i stil med "svar på frågor...", eller nåt sånt). Där står det dock att returtemperaturen bör hållas under 40 grader, vilket jag tror är för högt om man kollar i ett entalpidiagram.

Som du säger Roland så är det klurigt att trimma in. Det finns två koncept för att få rimligt låg returtemperatur: antingen satsar man på högt flöde för att framledningstemperaturen skall hållas låg, men det kräver att du i stort har ett lågtemperatursystem ELLER så stryper man flödet och låter framledningstemperaturen gå upp. Det i sig är inget problem, eftersom CO2an inte har nåt problem med hög framledning, men man blir väldigt känslig för element som "kortsluter" för då sticker returtemperaturen direkt.

Utloggad bgn

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 337
  • Karma +0/-0
  • Jag älskar värmepumpar!
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #34 skrivet: 13 januari 2008, 15:06:51 »
Bgn - du pratade tidigare om att installera en givare på returen in? Men känner inte pannan själv av det? Det finns ju som du säger en VPin att läsa av.

Nja, det jag menade var att sätta en vanlig termometer som du kollar på, så att du faktiskt vet vilken returtemperatur som radiatorsystemet lämnar. Det är inget du kopplar till pannan.
VPin är den temperatur som vattnet in till VP har, och det är givetvis denna som är viktigast - men den beror också av i vilken fas av uppvärmningen av tanken du befinner dig i. För att justera in systemet är VPin svår att använda - det du kan påverka är returtemperaturen från värmesystemet.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9864
  • Karma +19/-4
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #35 skrivet: 13 januari 2008, 17:02:09 »
Där står det dock att returtemperaturen bör hållas under 40 grader, vilket jag tror är för högt om man kollar i ett entalpidiagram.


Ja, det verkar högt. Värmekapaciteten för CO2 sjunker med temperaturen. Vid 40 grader där den är ca 5 kJ/kg*K medan den vid 30 grader är ca 3 kJ/kg*K. Det beror lite på trycket men det är väl ungefär 110 bar på trycksidan. 40 grader verkar vara en absolut lägsta gräns för returen om man ha bra verkningsgrad men det finns mycket att hämta även vid lägre temperaturer. Under 20 grader planar kurvan ut.

Den här länken tycker jag gav en bra beskrivning av teorin för  CO2-system

http://www.hfc-fri.dk/_root/media/21281_CO2%20fundamentals.pdf

Det finns en del diagram, bl. a. Cp som funktion av T vid olika tryck som visar värdena jag gav ovan.

En underkylare i en vanlig värmepump kan ge kanske 10 % extra värme och då måste man ha en värmeväxlare till i köldmediekretsen. Om jag har förstått en CO2-pump rätt skulle man kunna erhålla betydligt högre gratiseffekt genom att kyla radiatorvattnet ytterligare, t.ex. genom leda det genom en värmare för inkommande ventilationsluft innan det går in i värmepumpen.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9864
  • Karma +19/-4
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #36 skrivet: 13 januari 2008, 17:29:56 »

Ett annat fel hon verkar ha i kåken är att en varmvattentermostat till badkaret läcker över kallvatten till varmvattensystemet... Det verkar så för när man skruvar på varmvatten är det varmt en stund men efter ca 20 sek blir varmvattensidan på kranen nästan kall och det är ett himla TRYCK på varmvattnet... Har ringt en rörmokare idag som skulle kolla det.


Det beror nog på att pumpen har en genomströmningsberedare. Det finns alltså ingen tank med varmt vatten utan beredaren är en rörslinga i en tank med varmt vatten. Vattnet de första 20 sekunderna är det varma vattnet som låg i slingan. Sen kommer vattnet som värms upp men som pga det höga flödet inte hinner bli uppvärmt. Värmeövergångstalet på slingans utsida är detsamma oberoende av flödet i slingan så med snabb tappning kommer det svalt vatten.

En genomströmningsberedare fungerar bra tillsammans med en dusch med termostatblandare. Vill man fylla ett badkar snabbt ... ja, då blir det enligt beskrivningen. Alternativet till ny beredare är lite tålamod.

5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Ulfons

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Avesta
  • Antal inlägg: 181
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #37 skrivet: 14 januari 2008, 19:31:38 »
Vad har ni haft för elförbrukning sista dygnen?


         //Ulfons//
Enplans tegelvilla 90m2 med källare i sutteräng - 1955
Totalt 150m2 uppvärmings yta
Nibe 1215 8,5 kwh, 180m aktivt borrhål
Garage med vattenburet system 70m2,10 grader varmt inredd övervåning 50m2 bo yta . värms med Sanyo co2

Utloggad Bullo

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Surahammar
  • Antal inlägg: 475
  • Karma +0/-0
  • Kön: Kvinna
  • Golf är roligare än värmepumpar!
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #38 skrivet: 15 januari 2008, 10:13:24 »
Hej Ulfons,

Jag har faktiskt slutat att kolla varje dag. Man blir bara besviken. Har snittat 75/dygn i januari hitills. Kollar var 4: dag ungefär. Forsätter värmen så blir det ivarjefall mindre än förra januari då det var betydligt kallare.
Eva
Ny bostad med L/L pump IVT Nordic Inverter avstängt sen 100101 12 FR-N + Olje radiatorer (badrum och tvätt på hela tiden) Tegelhus 105 kvm + 15 kvm inglasad altal + garage och gästrum 40 kvm, 3 glas fönster
Förbrukning 2008 enl tidigar ägare 13900 kwh.
Förbrukning 2009 13200 och då har det varit mycket kallare än tidiagre år. Förbrukning 2010 14177

Utloggad Ulfons

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Avesta
  • Antal inlägg: 181
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #39 skrivet: 15 januari 2008, 15:45:29 »
Hejsan Bullo, min förbrukning ligger på januarisnitt nu 87 kwh/dygn inkl hh.Om det inte var för skidåkningens skull så är det skönt med varm vinter.

    //Ulfons//
Enplans tegelvilla 90m2 med källare i sutteräng - 1955
Totalt 150m2 uppvärmings yta
Nibe 1215 8,5 kwh, 180m aktivt borrhål
Garage med vattenburet system 70m2,10 grader varmt inredd övervåning 50m2 bo yta . värms med Sanyo co2

Utloggad jonas 10

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 440
  • Karma +0/-0
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #40 skrivet: 15 januari 2008, 16:43:41 »
Hel ulfons är det på bergvärmen eller co2an eller båda?
IVT greenline HE C7

Utloggad Ulfons

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Avesta
  • Antal inlägg: 181
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #41 skrivet: 15 januari 2008, 21:03:47 »
Med båda anläggningarna.

     //Ulfons//
Enplans tegelvilla 90m2 med källare i sutteräng - 1955
Totalt 150m2 uppvärmings yta
Nibe 1215 8,5 kwh, 180m aktivt borrhål
Garage med vattenburet system 70m2,10 grader varmt inredd övervåning 50m2 bo yta . värms med Sanyo co2

Utloggad jonas 10

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 440
  • Karma +0/-0
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #42 skrivet: 15 januari 2008, 22:05:44 »
vad har bergvärmen dragit går co2 an bara mot varm vatten
IVT greenline HE C7

Utloggad Ulfons

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Avesta
  • Antal inlägg: 181
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #43 skrivet: 16 januari 2008, 11:52:36 »
Kan tyvärr inte svara på det, har ingen separat elmätare på någon av dem, tänkt att det skall bli så småningom. Hade 12,5 timmes drifttid på co2an sista dygnet. Bergvärmen vet jag ej för den har bara mätning av total driftstid sen nystart, skall skriva av det så går det att räkna ut på ett ungefär.


   //Ulfons//
Enplans tegelvilla 90m2 med källare i sutteräng - 1955
Totalt 150m2 uppvärmings yta
Nibe 1215 8,5 kwh, 180m aktivt borrhål
Garage med vattenburet system 70m2,10 grader varmt inredd övervåning 50m2 bo yta . värms med Sanyo co2

Utloggad Ulfons

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Avesta
  • Antal inlägg: 181
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Normal elförbrukning?
« Svar #44 skrivet: 17 januari 2008, 12:29:43 »
Hej jonas10, nu kan jag ge ett svar på ungefärlig förbrukning på pumparna. Har sista dygnet med +5 grader ute en total förbrukning på 73 kwh, bvp har 9 tim drift x 2,2 kw +cirkpumpar = 21kwh. L/V vp 12,5 tim x 1,45kw +cirkpumpar =ca 20 kwh, om inte elpannan har hjälpt till. Det ser man ju inte, men den bör inte ha gjort det vid den här ute temperaturen. så 41 kwh på uppvärming och varmvatten och 31 kwh hushålls el, vilket stämmer med vad jag brukar ha för förbrukning hh. Nu är värdena framräknade efter driftstider så dom är kanske inte helt exakta men bör vara ganska nära sanningen, få se mer noga när jag monterat elmätare på pumparna.


      //Ulfons//
Enplans tegelvilla 90m2 med källare i sutteräng - 1955
Totalt 150m2 uppvärmings yta
Nibe 1215 8,5 kwh, 180m aktivt borrhål
Garage med vattenburet system 70m2,10 grader varmt inredd övervåning 50m2 bo yta . värms med Sanyo co2

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!