Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Helt nyinstallerad vvm 300 + 2020-10 några frågor..  (läst 1580 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Daridd

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 4
Helt nyinstallerad vvm 300 + 2020-10 några frågor..
« skrivet: 23 december 2007, 12:00:48 »
Hej har haft en pågående renovering av mitt hus sen okt. Tog i samband med denna ut hela det gamla värmesystemet och ersatte detta med ett helt nytt bestående av en VVM 300 + 2020-10. Huset är på ca 90 kvm samt en biyta (källaren) på 60 kvm. Har installerat två radiatorer på övre plan (sovrum) ytan ca 30 kvm. Markplan på ca 60 kvm har vattenburen golvvärme och i källaren skall det installeras radiatorer när den blir klar är dock inte där än. Jag körde också VVM 300 utan påkopplad vp i ca en månad alltså uppvärmning gick enbart på elpatron och laddpumpen var avstängd.

I torsdags när röris kopplade ihop allt så slog vi på elen till vp och jag väntade till fredag morgon med att fylla på och avlufta vp´n i enlighet med 6-8 timmars väntetid på kompressorn. När jag sedan försökte få igång vp´n så fick jag först felmedelande om rotationsfel. Med telefonkonsultation med både elektrikern samt röris så visade det sig att elektrikern hade kopplat fel och vp´n hade bara haft två faser under natten till fredag. Efter avhjälpt elfel så gick vp´n igång och den gick en stund innan nästa felmedelande kom "bestående hög hetgas". Jag läste på detta forum och hade konsultation med installatören som sa att han måste ta kontakt med Nibe efter helgerna. Jag testade att göra ngr omstarter och höjde även defaulthastigheten på laddpumpen i meny 9.3.13.3 till 80%. I övrigt så är alla inställningar enligt fabriksinställningarna. Nu verkar allt funka utan problem och har kört allt felfritt i över ett dygn.
Nu till mina frågor.

Kan kompressorn tagit skada av det som hände i början?
Varför fick jag felmedelandet om hetgasen?
Är det rätt att höja laddpumpens cirkulation, det verkar ju som det hjälpte?
Hur får jag de mest optimala inställningarna?

Tacksam för alla svar.


Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 25907
  • Kön: Man
  • Alien snowman.
SV: Helt nyinstallerad vvm 300 + 2020-10 några frågor..
« Svar #1 skrivet: 23 december 2007, 14:43:03 »
Jag skulle tippa på att systemet inte är avluftat ordentligt, avlufta både på nippeln (sid 16 i manualen för 2020) och cirkpumparna (centrumskruven). Sen kan hetgasgivaren visa fel också...
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?