Jag kan tillägga att veden är mer eller mindre gratis, men jag måste såga ner träden, kapa och klyva veden och transportera hem den. Det är det jobbet som jag har för avsikt minska ner på.
En ny lösning skulle nog också göra att mitt energibehov (inte elförbrukningen) antagligen ökar en aning. Idag får jag ju inte in värmen i barnrummen ordentligt så där är det ganska kallt. När barnen blir äldre kommer de att vara där mer och då måste jag se till att få upp värmen där och det kommer att kosta, antagligen direktel eftersom de rummen kan jag inte värma vare sig med värmepump eller med braskamin idag. Detsamma gäller badrummet där jag gärna skulle öka temperaturen någon grad redan idag. Jag skulle gärna öka värmen i garaget också för nu är det 10 grader och jag skulle gärna öka det till kanske 15 eller liknande så att man kan vara där och pula lite mer spontant än idag. Äldre barn kommer också innebära större varmvattenförbrukning. De 13000 jag uppgav som nuvarande förbrukning beror alltså delvis på avsaknad av komfort och är inget jag varken kan eller vill upprätthålla i längden.
I princip kan man säga att det finns två sätt att nå komforten du söker: el (mycket dyrt bör inte rekommenderas till något), samt att skaffa fler värmepumpar/ersätta din värmepump. Bäst komfort och ekonomi får du, eftersom du själv utesluter luft/luft på grund av ljud, om du till slut har en värmpeump som genererar varmt vatten för värme och varmvatten, som en helhetslösning. Den ekonomiska vägen dit är att köpa ersättningsprylar när det du har går sönder, men den snabba vägen är att göra en eller fler delinvesteringar innan dess.
Största frågan som uppstår är egentligen om det är luft/vatten eller bergvärme du skall satsa på. Svaret på den frågan ligger dels i hur lång horisont du vill titta över (sett över mycket lång horisont vinner bergvärme i princip alltid), i hur mycket pengar du vill lägga ut på hur lång sikt, men också på hur mycket el du behöver.
Min gissning från de siffror du gett är att luft/vatten är bästa kompromissen, men siffrorna är inte så detaljerade precis. Du kan forftarande köra luft/luft när du vill, och vill du behålla luft/luft ändå för luftkonditioneringens skull innebär det att en relativt liten luft/vatten pump är ett gott första komplement, och en panna/reglering och varmvattenberedare som går att koppla ihop med den ett bra andra steg.
Billigast i garaget är nog luft/luft, näst billigast att dra in element som är vattenburna dit in.
Allting är alltid en kompromiss. Det du har idag är ett hopkok, vilket kan vara rätt ekonomiskt med den situation du har. En komplett lösning från en enda leverantör är bekvämast, men innehåller antingen ett par svaga länkar eller en enorm kostnad. Ett nytt hopkok är troligen det mest ekonomiska på både kort och lång sikt, men återigne på grund av den insats du själv tvingas göra.
--- Mats ---