Här har ni er redovisning:
http://www.varmepumpsforum.com/faq/index.php?sid=516&lang=sv&action=artikel&cat=6&id=31&artlang=svSätt in min royalty på bg.nr 5004-7786
För att svara på era frågor lite kort:
1. Man brukar säga att en normal besparing är ca 50% av den tidigare energiförbrukningen som kan härledas till uppvärmningen.
Man får alltså räkna bort den förbrukning man haft på lampor, tvätt, disk, torktumlare, datorer, mm, mm även kallat hushållsel.
Man måste även räkna av ca 3-5000 kW som tappvarmvattnet står för, värmepumpen värmer ju inte tappvarmvatten.
Har man dessutom ett hus i flera våningar, eller med ekonomidel som är svårt att komma åt att värma kan man få dra av ytterligare...
Med en tidigare total elförbrukning på 20 000 kWh är en normal besparing alltså ca 5000-7000 kWh/år, med högre förbrukning kan man nå en ännu högre besparing, med en lägre total förbrukning å andra sidan lite lägre.
2. En installation utförd av en ackrediterad installatör kan man få för ca 16 000 kr och uppemot 25 000 kr för en pump av senaste snitt och hög uteffekt.
Priser på upp till 45 000 kr förekommer också av dörrknackare som säljer med "elektrolux-principen".
Payoff-tiden är ca 2-4 år om man inte går på en dörrförsäljares snack och köper en medelmåttig pump till ett skyhögt pris.
3. Det är inga större skillnader, men de största är väl att avfrostningen fungerar bättre nu och att man huvudsakligen använder en gas som är bättre anpassad för drift i kallt klimat (R410A).
4. Golvmodellerna har som regel sämre verkningsgrad, fråga mig inte varför, mest valuta för pengarna får man idag för en väggmodell.
En golvmodell är kanske lite lättare att montera t.ex. under ett fönster utan att den syns allt för mycket, för vissa kan det vara en stor fördel.
Men som sagt, läs länken, där finns det mesta med.
/Rickard