Så här var det.
Imorse när frugan duschade var utetempen -2 grader. Innan jag klev in i duschen passerade jag pannan och såg att varmvattnet var nere i 49 grader. Delta T var då ca 3 grader när vp producerade varmvatten. Efter min dusch var varmvattnet nere i 42 grader, fortfarande låg delta T på 3 grader.
Efter 45 minuter råkade jag passera utedelen. Utedelen var rätt nedisad även om det var +3 grader ute, så jag gick in och kollade på pannan. Varmvatten var nu uppe +46 grader och delta T fortfarande 3 grader. Av nyfikenhet tvingade jag fram en avfrostning och efteråt stack delta T upp till 6 grader.
I och med att den avfrostade började timern för tillskott om på 60 minuter, och vp hann därmed värma varmvattnet innan vilkoren för eltillskott började gälla.
Det totala tidsperspektivet är 3 timmar och uttempen ökade alltså från -2 till +3 under denna period. Jag tror inte att den avfrostade en enda gång under denna tid.
Det känns som att det råd som jag skall ta till mig är att sänka differensen mellan T12-T11 i temperaturintervallet 0 grader? Från 8 till kanske 5 grader? Men innan jag gör det skall jag nog kika lite på T12 - T11 först.
Om jag inte minns fel kan differensen ibland bli negativ? Dvs att T12 - T11 < 0? Vad är då villkoret för avfrostning? Är regeln att T12 - T11 skall blir större än inställt värde för att avfrostning skall aktiveras?