Nu har min pump varit i drift ett tag och det börjar fungera bra. Dock så förstår jag inte hur jag ska optimera driften och upplever problem med stor vattenvolym och gradminuterstyrning.
Jag har en Thermia Duo 12kW med 120 liter i radiatorsystemet + en volymtank på 100 l som första ”radiator” i serie med radiatorkretsen, 2 st borrhål på vardera 150 meter och totalt 650 meter kollektorslang. Jag har ställt upp integralen till 150, för att maximera drifttiderna och undvika många stopp på pumpen.
Brinepumpen ät ställd på lägsta varvtalet vilket ger ett deltaT på cirka 3-4 grader. Vilket jag har förstått är bra.
Cirkulationspumpen till huset ställde jag först på lägsta läget. Då blev deltaT cirka 9-10 grader på den varma sidan. Den intressanta var i det läget att pumpen bara gick i cirka 15 minuter vilket innebar att pumpen inte ens hann värma upp hela volymtanken med varmt vatten och pumpen slog av innan någon värme hade producerats till huset.
För att minska deltaT så höjde jag till läge 2 på cirkpumpen och fick längre gångtider och även returtemperaturen till pumpen höjdes, och därmed så avgavs värme till huset. Nu blev deltaT bara 5-6 grader, vilket känns som i lägsta laget.
Pumpen startar cirka 10-12 gånger per dygn.
Vad är att rekommendera: läge 1 med 9-10 graders deltaT eller läge 2 med 5-6graders deltaT?
Eller hur ska jag få ett driftläge där pumpen arbetar effektivt och gärna hela radiatorvolymen värms upp innan pumpen slår av.