Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Pannrum och skorsten efter installation av L/V  (läst 971 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad mersavo

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
Pannrum och skorsten efter installation av L/V
« skrivet: 23 september 2007, 10:37:28 »
Hejsan
Här kommer en fråga från en nybörjare i dessa ämnen.Vi har köpt ett hus i norra skåne och där finns just nu en oljepanna från -73.Den kommer vi att byta ut mot luft/vatten . Vad händer med skorstenen och pannrummet. Blir skorstenen dålig då den inte är i "drift" och värmen från pannan idag i pannrummet när den försvinner finns det risk för mögel då? Huset är 2 plans med källare och vind , treglasfönster och tilläggsisolerad -80 talet . Boytan är på 140kvm . När vi skaffar L/V värmaren skall man då även skaffa varmvattenberedare ? Som kompement till värmaren så blir det väl en elpatron . Jag har läst mycket på sidorna här och försöker ta in så mycket information som möjligt .Det blir väl så när man är nybörjare. Hoppas någon kan ge oss lite bra tips och svar på våra funderingar för ett friskt  hus . Sc:,h

Utloggad ROLPeR

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Sollentuna
 • Antal inlägg: 394
 • Allt som puttrar och smäller är av intresse.
SV: Pannrum och skorsten efter installation av L/V
« Svar #1 skrivet: 23 september 2007, 10:56:08 »
Citera
Vad händer med skorstenen och pannrummet. Blir skorstenen dålig då den inte är i "drift" och värmen från pannan idag i pannrummet när den försvinner finns det risk för mögel då?
Skorstenen kan man skydda från regn och snö med ett skorstensskydd. Pannrummet kan kompletteras men en extra radiator. Luftfuktigheten i källaren kommer troligen att öka och vara som högst på sensommaren. Ett sätt att motverka hög luftfuktighet är att köra grundvärme i källaren sommartid.

Citera
När vi skaffar L/V värmaren skall man då även skaffa varmvattenberedare ?
En L/V-värmepump brukar kombineras (dockas) med en elpanna som har en inbyggd varmvattenberedare.

MVH // Rolle
CTC EcoHeat 5 V3, 140m borrdjup,  >135m aktivt djup,  3m till berg 6m foderrör. 100 m² + 100 m² källare. Byggår 1960 Sollentuna. Tidigare toltalförbrukning Max/Medel 28000/26800 kWh. 1:a året 10400 kWh. Installation klar 2007-05-10. Spisinsats "Stora trekanten" från Roslagsspisen.

Installationsbilder http://picasaweb.google.com/RollePer

"It takes a lot of knowledge to really mess something up!"

Utloggad erp

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Blekinge
 • Antal inlägg: 3207
SV: Pannrum och skorsten efter installation av L/V
« Svar #2 skrivet: 23 september 2007, 11:12:28 »
Normalt kör man en luft/vatten-pump tillsammans med en tillhörande elpanna. I elpannan finns då både varmvattenberedare och styrenheter för pumpen. Ctc har exempelvis EcoEl tillsammans med pumpen EcoAir, men alla andra märken har liknande lösningar.

När du tar bort oljepannan, murar du in en draglucka i murstocken där oljepannan anslöt, och en radiator i pannrummet behövs nog också för att hålla värmen. En avfuktare kan kanske behövas för att hålla borta fukten. På skorstenen behövs en kåpa för att skydda mot regn, när inte oljan värmer den längre, har man möjlighet skadar det inte att elda då och då i en öppen spis eller liknande om det finns något sådant.

En elpanna kostar i runda tal hälften så mycket som pumpen, ca 25.000:-, och då ingår ju styrenheten och lite andra prylar, annars måste du köpa en separat styrenhet.

En panna med tillhörande pump är nog den bästa lösningen, då har man grejor som är avsedda att funka ihop, sen gäller det bara att hitta en bra installatör som man har förtroende för.
« Senast ändrad: 23 september 2007, 11:16:13 av erp »
CTC EcoEl 1550 V3 + EcoAir 107 V3, installerad under 2006, ny kompressor 2011-04-08. 1½-plansvilla byggd 1974 i Blekinge. Boyta 112m2 plus källarplan med gillestuga, hobbyrum samt tvätt/pannrum på ca 40m2.

Utloggad mersavo

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
SV: Pannrum och skorsten efter installation av L/V
« Svar #3 skrivet: 23 september 2007, 14:38:48 »
Hej igen
Jag tackar er för informationen .Jag såg efter att jag skrivit att  det fanns en liknande fråga som min.Så jag har tagit in vad som svarats här och även på den andra platsen.Så nu ska jag "bara" kolla upp vilken kombination som är den bästa . Vi har tittat på CTC , det dom har .Ska väl även titta lite mer och även höra vad rörpularna har för åsikt avseende vårt hus vad gäller "hela paketet".
 på återseende och tack.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser