Ny fråga om CTC EcoAir + EcoAir! Jag har haft uppe detta i en annan tråd men efter en diskussion med en CTC-säljare idag så kvarstår min tveksamhet. CTC-säljaren rekommenderar nämligen 5 graders tempdiff på framledning och retur på värmesystemet, vilket strider lite mot en del inlägg på forumet. Lite andra förklaringar om hur EcoEl fungerar fick mig också att tveka på kunskapen, vilket säljaren också (imponerande nog) var helt villig att erkänna.
Exempelvis finns det ju inte en chans för någon med golvvärme att uppnå detta på sen vår och tidig höst. Är det 15 grader ute kör man bara ut 25-26 grader till systemet, och tempdiffen blir då bara någon enstaka grad. Då skulle man behöva montera en kylanordning på returen, och hur smart låter det?
Med det shuntade systemet i EcoAir+EcoEl, kan verkligen volymsflödet och tempdiffen spela roll för start/stopp,körtid och verkningsgrad? Rimligtvis kör VP upp temperaturen i nedre delen av tanken och sedan stannar den. När temperaturen sjunkit så mycket att shunten inte kan hålla önskad temperatur ut till golvvärmen, då startar VP igen. Tempdiffen över VP utgörs väl av det skiktade vattnet i pannan?
Samma sak borde gälla i exempelvis EVP270 som inte är helt olika EcoEl i konstruktionen (undantaget den tvådelade behållaren). Men säljaren tyckte att shunten på denna inte var lika lämplig till ett litet golvvärmesystem eftersom den pytsar ut väldigt varmt vatten i början som den sedan stryper. Returtemperaturen blir lätt för hög, vilket låter rimligt om systemet har för liten tempdiff. CTC håller en jämnare temperatur, allt enligt säljaren.
Så frågan kvarstår: kan verkligen volymsflödet och tempdiffen spela roll för start/stopp och körtid på EcoEl + EcoAir?