Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Påverkas EcoAir + EcoEl av låg tempdiff egentligen?  (läst 755 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Värmeslösaren

 • Amatör med fysikkunskaper men knappast en
 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 465
Påverkas EcoAir + EcoEl av låg tempdiff egentligen?
« skrivet: 02 september 2007, 16:17:14 »
Ny fråga om CTC EcoAir + EcoAir! Jag har haft uppe detta i en annan tråd men efter en diskussion med en CTC-säljare idag så kvarstår min tveksamhet. CTC-säljaren rekommenderar nämligen 5 graders tempdiff på framledning och retur på värmesystemet, vilket strider lite mot en del inlägg på forumet. Lite andra förklaringar om hur EcoEl fungerar fick mig också att tveka på kunskapen, vilket säljaren också (imponerande nog) var helt villig att erkänna.

Exempelvis finns det ju inte en chans för någon med golvvärme att uppnå detta på sen vår och tidig höst. Är det 15 grader ute kör man bara ut 25-26 grader till systemet, och tempdiffen blir då bara någon enstaka grad. Då skulle man behöva montera en kylanordning på returen, och hur smart låter det?  :)

Med det shuntade systemet i EcoAir+EcoEl, kan verkligen volymsflödet och tempdiffen spela roll för start/stopp,körtid och verkningsgrad?  Rimligtvis kör VP upp temperaturen i nedre delen av tanken och sedan stannar den. När temperaturen sjunkit så mycket att shunten inte kan hålla önskad temperatur ut till golvvärmen, då startar VP igen. Tempdiffen över VP utgörs väl av det skiktade vattnet i pannan?

Samma sak borde gälla i exempelvis EVP270 som inte är helt olika EcoEl i konstruktionen (undantaget den tvådelade behållaren). Men säljaren tyckte att shunten på denna inte var lika lämplig till ett litet golvvärmesystem eftersom den pytsar ut väldigt varmt vatten i början som den sedan stryper. Returtemperaturen blir lätt för hög, vilket låter rimligt om systemet har för liten tempdiff. CTC håller en jämnare temperatur, allt enligt säljaren.

Så frågan kvarstår: kan verkligen volymsflödet och tempdiffen spela roll för start/stopp och körtid på EcoEl + EcoAir?
« Senast ändrad: 02 september 2007, 16:49:47 av Värmeslösaren »
Mecaterm HPB300+Arctic EVI 10 (~Euronom VPX300+ExoAir Polaris 10) tagen i drift 20111102. Tidigare förbrukning i snitt 33 MWh, första året i bruk 15 MWh.

Inloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 21953
 • Alien snowman.
SV: Påverkas EcoAir + EcoEl av låg tempdiff egentligen?
« Svar #1 skrivet: 03 september 2007, 21:47:16 »
Jag tror han (säljaren) är insnöad på radiatordrift, då är det onödigt att ha lägre tempdiff än 5 ºC, men på golvvärme så kan du ha lägre, speciellt som framledningstemp kommer att vara låg. Shunten ser ju till att blanda ut returvattnet från golven med lagom mycket vatten från mitten av tanken.
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser