0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Visst går det att tempstyra en LL värmepump.Det viktiga är att det inte får blir för kallt inne.Då räcker inte värmeenergin inne till för att avfrosta utebatteriet.IVT har tex pumpar som man kan köra ner till 10 grader, men inte helt komplikationsfritt!16 grader är väl det som gäller.Men. Det är absolut inte säkert att du sparar energi på att dra ner tempen för att sedan låta pumpen gå stenhårt när ni kommer hem.Det blir nog faktiskt tvärtom När pumpen går på 100% + så är den väldigt oekonomisk och drar massor av energi.När den stilla får lunka på så drar den betydligt mindre.Summan under ett dygn när du drar ner på värmen och drar upp respektive att du har 23 grader innomhus hela tiden är nog att det kostar mer att dra ner och upp på värmen än att låta pumpen gå.Hade det varit ett konventionellt elelement hade det ju varit en annan sak, men pumpar funkar ju annorlunda.
Hej Frasse Fräs! Som sagt 16 ºC är det normalt som gäller för de flesta luftvärmepumpar. När det gäller att styra temperaturen så får man ju manuellt sänka isf ned till 16 ºC när man går hemifrån, och höja upp temperaturen igen när man kommer hem, allt manuellt via fjärrkontrollen.När det gäller besparing så håller jag inte riktigt med Gonzo i det han säger att det inte är säkert att det blir någon besparing överhuvudtaget. Det är självklart att det blir en besparing även på en värmepump om man sänker temperaturen ned till 16 ºC och speciellt om ni är borta ca 8-10 timmar på dygnet, sen är det ju en fråga om vilken komfort man vill ha när man kommer hem.Mvh Raffen.
Visst kan du köra 17 grader, men har du någon kamin att få upp tempen med?I så fall är det ju inga problem alls.
Jag tror nog att pellets är bättre i ditt fall om du nu inte kör pumpen på 17 grader och sedan eldar upp tempen med pellets/ved? Det blir nog en bättre besparing.Att låta pumpen (som ger tämligen skralt vid riktigt kall väderlek) chockhöja tempen är nog ingen god ide.Det kommer att ta Lååååång tid!
HejOm man kör tempsänkning över ett dygn så sparar man i princip ingenting. På 70-talet var det populärt med dygnssänkning, men denna åtgärd dog av sig själv. Om Frasse är bortrest hela eller större delen av veckan så det däremot lönsamt. Anledningen till att det inte alltid är lönsamt med sänkning på dygnsbas är att luft/luftvärmepumpen har högst verkningsgrad när den går på låg belastning. Det kan vara bättre att låta värmepumpen gå på halvlunk hela dygnet istället för att tvinga den att gå på fullt varvtal under några timmar på dagen. Sedan kan det bli svårigheter för värmepumpen att höja värmen på kort tid, speciellt på vintern. Den har inte effekt nog helt enkelt och tvingas in i en återvändsgränd med ideliga avfrostningar.Vore ju lite intressant att få lite mer information om huset så vi i varje fall kan rekommendera en värmepump (storleksmässigt). Hur stort hus är det fråga om, när är det byggt (isolering) och ungefär var i landet ligger det ?MVH/Gano