Jag sköter ett hus med fjärrvärme och ett med värmepump. Se presentation.
Alla fjärrvärmeleverantörer tänker så här, men jag har bara sett Fortum erkänna det:
http://www.fortum.se/dropdown_document.asp?path=19923;22344;22353;23972;23973;23978;27704;27711;35671"Fjärrvärmepriset sätts utifrån prisutvecklingen hos olika alternativ till fjärrvärme..."
Läs den meningen en gång till!
Det står
egentligen att: "Fjärrvärme är billigare att producera, men eftersom vi är ett vinstdrivande bolag sätter vi priset precis på gränsen till att det skall vara attraktivt i jämförelse med andra energikällor...."
Det tillkommer en fast kostnad också och om jag slår ut mina driftkostnader på ett år hamnar fjärrvärmen på ca 65 öre kWh Inkl moms. _/-
Värmepumpen levererade 22186 kWh till driften av 7263 kWh (beräknat). Elen kostade 1,38 inklusive moms och energiskatter men bortsett från fast avgift
eftersom man ändå har el! Det ger ett driftpris på 45 öre kWh.
Om du nu lägger till kapitalkostnaderna i en kalkyl och har en beräknad livslängd på 20 år ser du att det blir ganska jämt skägg faktiskt.
Det som retar mig personligen är att man sitter i knäna på sin fjärrvärmeleverantör. Även om det är tekniskt möjligt, råder ingen konkurrens och priset kommer alltid att vara "halvattraktivt".
Rent användarmässigt ser jag den största skillnaden i varmvatten. Fjärrvärmen ger obegränsat med detta vilket är bra om man är många som vill bada bubbelpool. Å andra sidan är just det aggregat jag har ("Redan") knäppt konstruerat då det inte har grundcirkulation i plattvärmeväxlaren för tappvatten. Det betyder att man måste vrida på varmvattnet med ett visst flöde innan primärkretsen aktiveras.
Jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta ämne men avslutar med en åsikt...
Om inte din fjärrvärmeleverantör presenterar riktigt attraktiva kWh-priser - och du har lågtempsystem - så välj värmepump!