0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
.........Idén är att pressa upp temperaturen i en mycket väl isolerad tank till 97 grader och sedan ta av denna reservoar under kallare tider. Jag har räknat med 10000 kWh för uppvärmning och 4000 kWh för varmvattnet (per år).
Min idé är att bolla med vattnets värmekapacivitet och bygga en stor och välisolerad tank som lagrar hela vinterns behov av värme eller tillräckligt mycket för att ihop med en värmepump förse huset med värme året runt. När jag talar med Energirådgivningen får jag rådet att det räcker med 15 m² solpaneler i ett modernt nyproducerat hus och att ingen har tänkt på min lösning.Min idé med kraftig överkapacitet är att kunna värma huset även mars-april och oktober-november med solfångare.Finns det någon publikation som kan hjälpa mig att räkna på instrålad effekt per m² under olika delar på året? Jag har räknat ut att med en tillräcklig ackumulatortank och utan värmepump, så skulle jag kunna samla in årsbehovet med 17 m² paneler. Idén är att pressa upp temperaturen i en mycket väl isolerad tank till 97 grader och sedan ta av denna reservoar under kallare tider. Jag har räknat med 10000 kWh för uppvärmning och 4000 kWh för varmvattnet (per år).
De vakumrör som finns idag, ger tillräckligt med effekt även vid relativt lite solinstrålning (disigt, svagt mulet m.m) det gör att man kan få bra med vv under de flest förhållanden, utan att behöva lagra stora mängder vv.
Citat från: humlan57 skrivet 14 maj 2007, 11:34:51De vakumrör som finns idag, ger tillräckligt med effekt även vid relativt lite solinstrålning (disigt, svagt mulet m.m) det gör att man kan få bra med vv under de flest förhållanden, utan att behöva lagra stora mängder vv.Tycker inte man ska överdriva effekten vid mulet väder. Visst, det blir varmt, men de levererar inte någon effekt att tala om. Rekordet var häromdagen när de laddade nästan 4 timmar och det blev totalt 100Wh på 60 rör. mvh